SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Chałwa ;-)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 957

napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2530 Napisanych postów 13863 Wiek 29 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 116101
Naszło mnie na zrobienie chałwy, chodziła za mną od tygodnia

Kaloryczne w kosmos, ale...wliczyć w makro i bez problemu


Przygotowanie:

Cały sezam (u mnie 300g) podsmażamy na suchej patelni, delikatnie, aż się zarumieni. Nie można doprowadzić do przypalenia, bo wtedy wychodzi kwaśna.
Całość przesypujemy do blendera i miksujemy. Ja musiałam na raty, bo kiepskiej jakości blender. Gdy masa będzie już dość "sypka" dodajemy miodu ( po 2 łyżeczki) i blendujemy dalej, mieszamy, żeby masa się nie przyklejała do ścian blendera. Dodajemy resztę miodu. Mieszamy nadal. Dodać kilka łyżeczek wody, tak by masa stała się bardziej kleista.
Taką masę nakładamy na formę sylikonową.

Ja zrobiłam dwie wersje białką bez niczego i ciemną (dodałam kakao oraz orzechy nerkowca rozdrobione) wymieszać i przełożyć do formy sylikonowej.

Później na 30 min do lodówki i można pałaszować

U mnie wyszło 6 sztuk.

1 sztuka to około 12,4g białka, 9,9g tłuszczy oraz (O ZGROZO%)!) 31,2g tłuszczu















1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2530 Napisanych postów 13863 Wiek 29 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 116101
Jestem PRZEPYSZNA! Uzależnia
napisał(a)
kebula Instruktor K&F
Ekspert
Szacuny 477 Napisanych postów 7676 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 112874
wliczyć w makro?? bitch pliz
1

Niema nic gorszego niż bycie więźniem własnej głowy, pędzić za ideałem którego nie istnieje kosztem wszystkiego: zdrowia, relacji przyjacielskich/rodzinnych, kosztem bezcennych minut życia, które nigdy nie wrócą..


aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/Kebula_w_remoncie_part_2-t1142515.html 

napisał(a)
Specjalista
Szacuny 63 Napisanych postów 1340 Wiek 47 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 134798
Ja robię podobną. Sezam praże w piekarniku, bo z patelni strzelał mi ten sezam dookoła.Poza tym miksuję nie do konsystencji piasku a bardziej, wychodzi jak tahini. ale to pewnie kwestia gustu. Używam mieszanki sezamu łuskanego i niełuskanego, z niełuskanego chałwa jest bardziej delikatna. Zamiast miodu rozpuszczam ksylitol z odrobiną - ale naprawdę odrobiną ! - wody w garnuszku i do tego od razu- bez studzenia, dodaję zmielony sezam. Ciepla masę przekładam do foremek i wstawiam do lodówki. Rzeczywiście domowa chałwa jest pyszna, wszyscy się nią zajadają
1

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2530 Napisanych postów 13863 Wiek 29 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 116101
alhambra1970
Ja robię podobną. Sezam praże w piekarniku, bo z patelni strzelał mi ten sezam dookoła.Poza tym miksuję nie do konsystencji piasku a bardziej, wychodzi jak tahini. ale to pewnie kwestia gustu. Używam mieszanki sezamu łuskanego i niełuskanego, z niełuskanego chałwa jest bardziej delikatna. Zamiast miodu rozpuszczam ksylitol z odrobiną - ale naprawdę odrobiną ! - wody w garnuszku i do tego od razu- bez studzenia, dodaję zmielony sezam. Ciepla masę przekładam do foremek i wstawiam do lodówki. Rzeczywiście domowa chałwa jest pyszna, wszyscy się nią zajadają



Sezam mi nie strzelał, strzela zazwyczaj jak za długo jest na patelni
Swojego czasu dawno temu robiłam z ksylitolem, a teraz z miodem z racji braku tego pierwszego, ale też chciałam zobaczyć konsystencję
I nie różnią się, obie fajnie się sklejają. I są na tyle elastyczne, że można ja uformować

Nie miałam okazji spotkać się z niełuskanym sezamem. Pewnie w markecie będzie. Może uda się zrobić kiedyś tą z Twojego polecenia
napisał(a)
Specjalista
Szacuny 63 Napisanych postów 1340 Wiek 47 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 134798
Ja kupuję sezam ekologiczny w internecie w paczkach po 1 kg, bo sporo tego zużywam. Maja łuskany i niełuskany. Przekonałam się,że jakość sezamu ma znaczenie, bo od lat robie tahini z obu wersji sezamu i te z ekologicznego są znacznie lepsze w smaku. Wiadomo,żę tahini z niełuskanego ma lekką goryczkę, ale w przypadku sezamu eko jest to minimalne. Oczywiscie goryczka pojawi się także, jak za bardzo uprażymy sezam, ale po latach mam juz doświadczenie i staram się go nie przypalić. W przypadku sezamu nieekologicznego bywało,że i tahini z sezamu łuskanego miała lekka goryczkę.

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1361 Napisanych postów 4370 Wiek 25 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 114367
Uwielbiam chałwę ale lepiej nie robić, bo pokusa za duża

""Doubt is enemy number one of progression"

Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2308 Napisanych postów 20240 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85660
Porządne makro
Jak wychodzi smakowo w porównaniu do sklepowej?


Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-09-13 15:12:19

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2530 Napisanych postów 13863 Wiek 29 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 116101
No makro zaskakuje, zrobiłam więcej,dlatego takie
Ale jestem pod wrażeniem, jest obłędna.
Mama nie przepada za sklepową, a tą wszamała ze smakiem
Mniam do kawy jak znalazł
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

napisał(a)
Znawca
Szacuny 44 Napisanych postów 534 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 6581
Wyglada znakomicie ! Na LowCarb chyba będzie w sam raz, skoro tyle tłuszczu ?
U mnie dobrze się składa :D
napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2530 Napisanych postów 13863 Wiek 29 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 116101
Na zbilansowanej też Jak się wliczy w makro, da się przeżyć, jutro ląduje na śniadanie <3
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pieczony pstrąg z soczewicą i sałatką a'la caprese by Megan715

Następny temat

Pyszny ziemniaczany chleb bezglutenowy

Trening funkcjonalny Leksykon suplementacji: N-acetyl-l-cysteina Anna Karcz- długo wyczekiwany powrót! Grzegorz Kępa- "oczyszczenie" branży Katarzyna Rodzik Maliszewska - ocena sylwetki Paige Hathaway na stole operacyjnym! Suplementacja na odchudzanie - Johimbina Suplementacja a timing - czyli co i w jakich porach dnia spożywać