logo
zamknij zamknij

CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 23215

0 5 0
napisał(a)
Gnorts
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 74 Wiek 24 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 930
Troche informacij o błonnik pokarmowym ja czytałem i ciekawe.

CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU

Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje:




WŁAŚCIWOŚCI

Podstawowe właściwości błonnika:

Pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom.

Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu.

Pomaga w walce z otyłością.

Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.

Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Błonnik rozpuszczalny (pektyny) jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji cholesterolu, zatem gdy zostaną usunięte, obniża się poziom cholesterolu. Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu, gdyż nie może on, tak jak inne tłuszcze zostać zmetabolizowany. Błonnik nierozpuszczalny obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy.


Stabilizuje stężenie glukozy we krwi.

Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Ponadto wydzielanie insuliny jest częściowo wywoływane i regulowane przez system hormonalny (żołądkowy peptyd hamujący GIP i enteroglukagon). Wzrost spożycia błonnika prowadzi do obniżenia poziomu hormonów.


Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze (np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w jabłkach, porzeczkach i innych owocach, jeśli owoce te nie były nadmiernie opryskiwane).


Dodatkowe ważne informacje

Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Powinno zachować się 2 godzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa.

Połykanie dużych ilości tabletek lub kapsułek zawierających błonnik może być niebezpieczne. Po zbyt małym nasyceniu wodą zwiększają one swą objętość i mogą utkwić w gardle lub w jelitach.

Rozpuszczalne składniki błonnika mogą ograniczać wchłanianie składników pokarmowych tj. żelazo, cynk i wapń.

Błonnik w jelicie grubym wchłania wodę. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości wody, stolec będzie twardy i gęsty, może też powodować zaparcia. Aby maksymalizować efekty błonnika i optymalizować eliminacją produktów ubocznych przemiany materii, powinno dostarczać się przynajmniej 2 litry wody dziennie.

Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek.


ZAPOTRZEBOWANIE NA BŁONNIK

W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 15 g dziennie. W społeczeństwach nieuprzemysłowonych, w Afryce spożycie błonnika wynosi około 60 gram na dobę. Efektem tego jest niska bardzo niska zachorowalność na choroby nowotworowe jelita grubego i odbytu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 20-40 g błonnika dziennie.


ZAWARTOŚĆ W ŻYWNOŚCI

Duże rozbieżności w podawanych przez różnych autorów zawartościach błonnika pokarmowego w tych samych surowcach są spowodowane nie tylko zmiennością materiału roślinnego, ale także stosowaniem różnych metod oznaczania.

Produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso i naturalne przetwory, ryby, mleko i naturalne przetwory, jaja) a także alkohole, masło, oleje i pozostałe produkty tłuszczowe nie zawierają błonnika pokarmowego.

Tabela dotyczy zawartości w 100 gramach lub 100 mililitrach produktu

I know ,I can
Be who I want Be

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Gnorts
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 74 Wiek 24 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 930
Produkt Zawartość [g]
Kasze i ryż

Kasza jaglana 3,2
Kasza jęczmienna perłowa 6,2
Kasza jęczmienna pęczak 5,4
Kasza gryczana 5,9
Kasza manna 2,5
Ryż biały 2,4
Ryż brązowy 8,7
Makarony

Makaron bezjajeczny 2,7
Makaron dwujajeczny 2,6
Makaron czterojajeczny 2,8
Napoje

Sok ananasowy 0,1
Sok cytrynowy 0,1
Sok grejfrutowy 0,1
Sok marchwiowy 1,3
Sok marchwiowo-jabłkowy 2,2
Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy 1,9
Sok marchwiowo-pomarańczowy 1,7
Sok pomarańczowy 0,1
Sok pomidorowy 0,4
Sok wielowarzywny 1,2
Sok z czarnej porzeczki 0,1
Owoce

Agrest 3
Ananas 1,2
Arbuz 0,3
Banany 1,7
Borówki 1,1
Brzoskwinia 1,9
Cytryna 2
Czarne jagody 3,2
Czereśnie 1,3
Daktyle 8,7
Figi 2,5
Grejfrut 1,9
Gruszka 2,1
Jabłko 2
Jeżyny 7,3
Kiwi 2,1
Maliny 6,7
Mandarynki 1,9
Mango 1,5
Marakuja 15,9
Morele 1,7
Morwy 1,7
Nektarynki 1,2
Papaja 1,8
Pomarańcza 1,9
Porzeczki białe 6,4
Porzeczki czarne 7,9
Porzeczki czerwone 7,7
Poziomki 2
Renklody 2,6
Śliwki 1,6
Truskawki 1,8
Winogrona 1.5
Wiśnie 3
Żurawiny 4,6
Owoce suszone

Suszone banany 6,4
Suszone brzoskwinie 14,3
Suszone daktyle 8,7
Suszone figi 12,9
Suszone jabłka 10,3
Suszone morele 10,3
Suszone rodzynki korynckie 6,5
Suszone rodzynki sułtańskie 7
Suszone rodzynki zwykłe 6,8
Suszone śliwki bez pestki 16,1
Suszone śliwki z pestką 9,4
Orzechy i nasiona

Dynia 1,9
Kasztany jadalne (marony) 6,8
Mak 20,5
Migdały 12,9
Orzechy arachidowe 7,3
Orzechy kokosowe świeże (miąższ) 13,6
Orzechy kokosowe suszone (miąższ) 23,5
Orzechy laskowe 8,9
Orzechy nerkowca 1,5
Orzechy pekan 2,3
Orzechy pistacjowe 6,1
Orzechy włoskie 6,5
Orzeszki ziemne 8,1
Sezam 9,1
Słonecznik 6
Wiórki kokosowe 21,1
Pieczywo

Bułki grahamki 5,4
Bułki kajzerki 2,1
Bułki maślane 2
Bułki pszenne zwykłe 2,1
Bułki wrocławskie 2
Chałka 2
Chleb graham 5
Chleb baltonowski 4,7
Chleb chrupki 6
Chleb mazowiecki 4,6
Chleb praski 4,7
Chleb pumpernikiel 6,4
Chleb wiejski 4,7
Chleb zwykły 4,9
Chleb żytni jasny 4,7
Chleb żytni pełnoziarnisty 6,1
Chleb żytni razowy 5,9
Chleb żytni razowy na miodzie 5,4
Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 6,5
Chleb żytni staropolski 5,3
Pieczywo tostowe 2,1
Rogale maślane 2
Produkty zbożowe i śniadaniowe

Bułka tarta 6,1
Chrupki kukurydziane 7,6
Kiełki pszenne 4
Mąka pszenna typ 500 2,6
Musli owocowe 8
Musli z rodzynkami i orzechami 9,7
Otręby pszenne 42,4
Płatki jęczmienne 9,6
Płatki kukurydziane 6,6
Płatki owsiane 6,9
Płatki pszenne 10,1
Płatki żytnie 11,6
Ryż preparowany 5
Przetwory owocowe

Ananas w syropie 1
Brzoskwinie w syropie 0,9
Dżem owocowy niskosłodzony 0,8
Dżem owocowy wyskosłodzony 0,9
Powidła śliwkowe 1,8
Przetwory warzywne

Fasolka szparagowa cięta konserwowa 2,4
Fasolka flageolet konserwowa 6,7
Frytki ziemniaczane 2,9
Groszek zielony konserwowy 5,7
Ketchup 3,2
Kiszona kapusta 2,1
Koncentrat pomidorowy 30% 2,8
Kukurydza konserwowa 3,9
Ogórek kiszony 0,5
Papryka czerwona konserwowa 1,8
Pędy bambusa konserwowe 1,4
Popcorn 10
Słodycze

Babka biszkoptowa 0,9
Baton Bounty 5,4
Baton Kit Kat 1,9
Baton Mars 1
Baton Milky Way 0,5
Baton Snickers 2,9
Baton Twix 1
Chipsy bekonowe 8,7
Chipsy paprykowe 8,4
Ciasto drożdżowe 1,6
Czekolada deserowa 1,4
Czekolada gorzka 1,7
Czekolada mleczna 0,7
Czekolada mleczna z orzechami 0,4
Czekolada nadziewana 0,3
Delicje szampańskie 0,7
Eklery z bitą śmietaną 0,5
Herbatniki 1,3
Jagodzianki 2,1
Kakao proszek 5,7
Keks bakaliowy 3,6
Markizy 1,2
Paluszki 1
Pierniczki w czekoladzie 2
Piernik z bakaliami 2,7
Ptysie z bitą śmietaną 0,3
Sernik z rodzynkami 0,8
Wafle nadziewane 1,2
Warzywa i grzyby

Awokado 6,7
Bakłażany 3,3
Botwina 4,4
Bób 5,8
Brokuły 2,5
Brukselka 5,4
Buraki 2,2
Cebula 1,7
Chrzan 7,3
Cukinia 1
Cykoria 1
Czosnek 4,1
Dynia 2,8
Endywia 2,2
Fasola szparagowa 3,9
Groszek zielony 6
Jarmuż 2
Kabaczek 1,1
Kalafior 2,4
Kalarepa 2,2
Kapusta biała 2,5
Kapusta czerwona 2,5
Kapusta pekińska 1,9
Kapusta włoska 2,6
Karczochy 5,4
Koper ogrodowy 6,1
Kukurydza 2,4
Lucerna kiełki 2,4
Marchew 3,6
Ogórek 0,5
Papryka 2
Pasternak 4
Pędy bambusa 2,2
Pieczarka 2
Pietruszka korzeń 4,9
Pietruszka liście 4,2
Pomidor 1,2
Por 2,7
Rabarbar 3,2
Rzepa 3,5
Rzeżucha 3,3
Rzodkiewka 2,5
Sałata 1,4
Seler korzeń 4,9
Seler liście 1,8
Soczewica kiełki 3
Soja kiełki 2,6
Szczaw 2,6
Szczypiorek 2,5
Szparagi 1,5
Szpinak 2,6
Ziemniaki 1,5
Warzywa strączkowe suche

Fasola azuki 4,3
Fasola biała 15,7
Fasola czerwona 25
Fasola pstra 4,3
Groch 15
Soczewica czerwona 8,9
Soja 15,7

I know ,I can
Be who I want Be

napisał(a)
xeran
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 1187 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 20441
Fajny art, ale nigdzie nie widze zrodla. Pisales to sam ?
O blonniku jest juz naprawde duzo informajci na forum. SOG za checi.
napisał(a)
Gnorts
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 74 Wiek 24 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 930
Dzięki za soga.
Źródło: http://blonnikpokarmowy.fm.interia.pl/ 

I know ,I can
Be who I want Be

napisał(a)
Cloe
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 24 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 223
Sogas

"amarte es mi pecado.."

napisał(a)
dadzid
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 139 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4525
Dlaczego w surowych owocach jest mniej błonnika, niz w suszonych?

...:::KEEP IT REAL:::...

napisał(a)
armide
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 216 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3220
tutaj chodzi o ilosc blonnika w porcji produktu 100g czyli w 100g surowych sliwek masz wiecej wody niz w suszonych wiec i proporcje innych rzeczy np blonnika sa inne
napisał(a)
Anonim
Ekspert
Szacuny 10601 Napisanych postów 42821 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
przeciez już był taki topic

http://www.sfd.pl/Wszystko_o_błonniku__tabele-t220637.html

Zmieniony przez - audiofil w dniu 2007-05-11 15:39:04
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

najgłupsze pytanie w tym tygodniu

Następny temat

Moja dieta do poprawki

Rafał Tasiemski - ocena sylwetki

Michał Żądło - ocena sylwetki

Androgeny, wyniki sportowe i paszport biologiczny

Powiedziała TAK!

Porusz swoje łydki - strategie wspomagające rozwój łydek

Sterydy anaboliczno-androgenne a serce

Czym się kierować wybierając trenera personalnego?

TOP 10 fitnessek z Instagrama