Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Autor

CQC (Close Quarters Combat)

Alien000

Wysłana - 05 kwietnia 2007 16:37    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam!

Czym jest CQC?

CQC to skrót od Close Quarters Combat. W prawdziwej walce technika ta używana jest w dżungli, chaszczach czy pomieszczeniach zamkniętych - zawsze wtedy, gdy nie możemy użyć broni. Używa się jej również w sytuacjach, gdy terroryści przetrzymują zakładników w jakimś budynku lub na pokładzie samolotu. Ten styl walki zosatł stworzony to wykorzystaniu w sytuacjach, w których trzeba się zmierzyć z wieloma przeciwnikami stojącymi bardzo blisko ciebie, albo, gdy nie wiesz, z której strony zostaniesz zaatakowany. Do walki używamy gołych rak, noża lub pistoletu (nie w sensie strzelania, lecz uderzania nim)
Najnowsza technika walki wręcz skupiająca się na bliskich starciach w czasie, gdy ma się wyekwipowany nóż i pistolet.

I teraz moje pytanie: czy ktos wie cos o tym systemie walki? czy widzial cos takiego w Polsce? Czy zna kogos kto sie tym zajmuje itp.

Jesli tak to prosze o pisanie lub kontakt:

Darekcs@interia.pl

gg: 7409673

Pozdr.

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 05 kwietnia 2007 16:52 
W większości przypadków polecamy:

SFD - SFD Shaker

CENA: 8.00zł
Trec - Mass XXL

CENA: 109.00zł
Gaspari Nutrition - MyoFusion

CENA: 149.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

micku93

Wysłana - 05 kwietnia 2007 16:52    Edytuj Cytuj
http://www.defenselink.mil/news/May2001/n05162001_200105161.html

w polsce chyba tego nie uczą ale podobne pewnie d krav magi

Andy 25

Wysłana - 05 kwietnia 2007 20:09    Edytuj Cytuj
Mnie termin Close Quarter Combat kojarzy się raczej z taktyką interwencji w zamkniętych pomieszczeniach a nie z jakimśtam systemem walki. No i nie przemawia jakoś do mnie to obezwładnianie terrorystów gołymi rękami. Może to jakas szkoła combatu posługuje się sloganami reklamowymi (zabójcze techniki komandosów prosto z dżungli:D).

pzdr

_Knife_

Wysłana - 05 kwietnia 2007 21:00    Edytuj Cytuj
To nie żaden system walki tylko coś jak TTI. Po prostu koncepcja walki w bliskim kontakcie tyle to znaczy. A systemów tego typu jest bez liku. Tak samo jak MMA to koncepcja treningu, a realizowana jest przez muay thai, BJJ, zapasy etc.

Jak jesteś cywilem to daruj sobie. Lepiej idź na MMA + FMA.

Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2007-04-05 21:01:29
Specjalista -

wilk80 ZASŁUŻONY

Wysłana - 07 kwietnia 2007 10:08    Edytuj  Cytuj
Dokładnie jak _Knife_. CQB (Close Quarters Battle) to walka w bliskim kontakcie - generalnie sprowadza się do ciasnych pomieszczeń czy w ogóle terenu zurbanizowanego. Najogólniej rzecz ujmując - taktyka działań + technika posługiwania się bronią + walka wręcz dostosowana do wymogów sytuacji (w sumie to trochę więcej, niż TTI). Dodatkowo można dołożyć inne elementy, jak np. alpinistyka (zwłaszcza miejska).

"Istotą walki jest podniesienie duszy na wyższy poziom moralny" - J.Piłsudski
"Teoria powinna być rozważaniem, a nie doktryną" - C.von Clausewitz
"Where there's a will, there's a way" - K.Sakuraba
Znawca -

Alien000

Wysłana - 07 kwietnia 2007 15:57    Edytuj Cytuj
wilk80: czy kiedykolwiek spotkałeś się z tym systemem w Polsce???

Pozdr.

wilk80 ZASŁUŻONY

Wysłana - 07 kwietnia 2007 16:07    Edytuj Cytuj
To nie jest system. To bardzo szerokie zagadnienie, jakiego uczą się niektóre służby mundurowe.

Znawca -

Mengistu

Wysłana - 07 kwietnia 2007 16:52    Edytuj Cytuj
Elementy CQB to wprowadza (przynajmniej tak oficjalnie twierdzi) Instytut KM. Ni cholery się na tym nie znam, więc nie wiem czy te treningi są choćby podobne do pierwowzoru. Polega to mniej więcej na tym, że na różnych seminariach się gania po jakiś umeblowanych budynkach i ćwiczy neutralizację przeciwnika krzesłem

wilk80 ZASŁUŻONY

Wysłana - 07 kwietnia 2007 22:10    Edytuj Cytuj
Elementy CQB można znaleźć w różnych sekcjach combatowych - niestety, różnej jakości. Na pewno takie cuś oferują: SKMP, IKMP, IKMA, Stowarzyszenie C56. Na pewno wiele innych. Najlepszy tego typu trening można jednak znaleźć z odpowiednich formacjach państwowych.

Znawca -

Zajadacz

Wysłana - 08 kwietnia 2007 22:15    Edytuj Cytuj
Jak ktoś grał w MGS 3 to wie jak to wygląda ;)

maxpat25

Wysłana - 07 października 2008 11:24    Edytuj Cytuj
trenowalem CQCS przez okolo 1,5 roku pod okiem grandmastera Gunter Bauer. Niemiec mieszkajacy w UK od ok 27 lat. mam 6 GUP czyli jeszcze 5 graduacji do 1 Dan (teraz mi to troche potrwa bo wrocilem do Polski, ale kontakt z mistrzem utrzymuje). jezeli sa jakies pytania chetnie na nie odpowiem.

Zmieniony przez - maxpat25 w dniu 2008-10-07 11:28:19

maxpat25

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

CQC (Close Quarters Combat)

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.