wg mnei to jeść wiele rzeczy moze
ale z suplementami ostrożnie !
-- supelmenty mamna mysli preparaty witaminowe
w tym wit E !! (szczególnei A,D,E,K)
kumulują sie !
-- a co moze nastapic jak bedzie za duzo i jaka jest wlasciwa dawka?
unikać użuywek , papierosów , dymu , zanieczyszczenia , alkoholu !
-- to wiem :D palenie rzucila, ja jetsem w trakcie :P alkoholu nie tyka, ani kawy, maks 2 zielone herbatki dziennie :D
EDIT:
1) wiem ze nie wolno w ciazy jest orzeszkow ziemnych ze wzgledu na wysoka zawartosc alergenu. podobno dowiedziono ze nawet niewielka ilosc zjedzonych w ciazy orzeszkow moze spowodowac alergie u dziecka.
2) surowcyh jajek i mies (jajka ze wzgledu na sallmonelle ktra sama w sobie nie jest grozna dla plodu, ale moze byc grozna dla matki) miesa ze wzgledu na toksoplazmoze
3) pasztetow
4) zbyt duzej ilosci witaminy A. jest szkodliwa dla plodu
5) niepastertyzowanych produktow mlecznych (sery, mleko itp)
6) serwo plesniowych i wszystkich typu brie w tym fety
7)owocow morza
CZemu nei mozna serow plesniowych to nie wiem wlasnie a wlasnie robimy z nim spgetthi :( podobno cos wywnioskowalem bo wprost nie pisalo ze nie pasteryzowane produkty (w tym sery plesniowe wlasnie) zwiekszaja ryzyko zarazenia bakteriami. Co tu dodac, nasz ser plesniowy jest w proszku w sosie knorra "4 sery z brokułami" więc myślę, że po ugotowaniu go jako sos nie zaszkodzi. A i na jakims forum przeczytalem ze jak sie zje troche to nie zaszkodzi byle nie notorycznie.
EDIT2:
Ha znalazlem madrale!
http://www.food-info.net/pl/qa/listeria.htm Moze nastapic zakazenie listeria, z tego samego podwu nie mzona jesc w ciazy pasztetow i surowego miesa . Wiec jezeli ugotuje go w sosie to nic nie bedzie raczje jeszcze doczytuje wlasnie :D Cytuje: "Listeria jest wrażliwa na ciepło i zostaje zniszczona w temperaturze wyższej od 75 stopni Celsjusza. Jeżeli ser wytworzony z surowego mleka zostanie ogrzany powyżej 80 stopni Celsjusza, nie będzie on stanowił zagrożenia w przypadku Listerii. Jakikolwiek posiłek zupełnie ugotowany (100 stopni) może być uważany za całkowicie bezpieczny od zagrożenia zakażeniem Listerią."
Jeszcze szukam o tej witaminie E do czego ona jest potrzebna itd. wrzuce tu moz ekomus sie przyda!
A TEMAT MIAL BYC : ciąża a witamina E i Klub tausiów :D TLYKO MI GDZIE K ZJADLO! I MIAL BYC FAJNY ALE WIDZE ZE TU SAMI PAKERZY ZERO TATUSIOW :p Boofie bede wdzieczny za zmiane tmeatu na taki jak tu napisalem :D
Zmieniony przez - leyus w dniu 2006-06-08 18:29:43