Szukam porządnych butów do biegania (ok. 300zł). Jeśli możecie mi polecić jakiś konkretny model będę bardzo wdzięczny. Proszęnapisać dlaczego akurat ten (zalety, wady jeśli są itp.)
Proponuje wybrać się do porzadnego sklepu sportowego, tak sprzedawca powinien ci fachowo doradzić. Rodzaj butów zależy od: -Twojej wagi -Przeznaczenia (treningowe/startowe) -Rodzaju nawierzchni -Ewentualncyh wad stopy -Sposobu biegania (supilacja/albo innce cuda)
Zmieniony przez - Michalqqq w dniu 2006-11-28 21:48:54
1164746574000
wiadroman
Wysłana - 05 grudnia 2006 19:10
Po pierwsze primo, temat byl tutaj walkowany juz setki razy, siegnales do wyszukiwarki?
Po drugie primo, jak widze takie pytanie to mam tak zwane mieszane uczucia gdyz osoba ktora zadaje takie pytanie nie wydaje sie zbyt zaawansowana w bieganiu, a skoro nie jest zbyt zaawansowana w bieganiu buty za 300zl raczej nie sa jej potrzebne. To takie moje 3gr.
Run Forrest, run!
1165342220000
jakryc ZASŁUŻONY
Wysłana - 05 grudnia 2006 19:14
j.w.
NewBalance
1165342448000
Michalqqq
Wysłana - 05 grudnia 2006 19:47
"a skoro nie jest zbyt zaawansowana w bieganiu buty za 300zl raczej nie sa jej potrzebne."
Zaawansowanośc treningu ma tu niewielkie znaczenie. Jeśli nienalezysz no najlżejszych i biegasz po asfalcie albo co gorsze po betonie to w żadnym wypadku nie ma co oszczędzać. Poczytaj o systemach amortyzacji i stabilizacji stopy. Dobierz buty pod siebie bo przygoda z bieganiem moze niepotrwac zbyt długo.
1165344435000
Cretino
Wysłana - 07 grudnia 2006 10:25
własnie - trzeba dbać o kolanka i w niektórych patologicznych sytuacjach takze o stawy biodrowe :)
szczególnie dla poczatkujacych to wazne bo nie maja jescze przystosowanych sciegien do obciazen wystepujacych w dluzszych biegach i systemy amortyzowania w butach sa bardz owazne :)
a poza tym od butów zalezy tez posrednio stabilizacja kregoslupa i to jakie napiecia i wstrzasy sa na kreci i krązki miedzykregowe przenoszone
z innej beczki :) buciki na halę ale dobrze amortyzujące - tak, żebym mógł w nich pójsc na silownie czasem (taki lajtowy trening) oraz uzyćich biegając na bieżniach magnetycznych (sa zazwyczaj dosć twarde i nie zawsze zwykłe halówki tu się sprawdzają)