Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 2456 razy
słowa kluczowe: burt  munro 
Autor

Burt Munro

aiiasse

Wysłana - 18 grudnia 2009 01:12    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Chciałbym napisać o człowieku którego pasja były motocykle, a szczególnie jeden model Indian Scout z 1920 roku zmodyfikowany do 950 cc. Burt Munro prowadził doświadczenia na Tym modelu przez wiele lat. Modyfikował go niemal codziennie, wprowadzał nowe rozwiązania, nowe usprawnienia a to wszystko po to żeby spełnić swoje marzenie i pobić rekord prędkości na motocyklu. Dodam jeszcze ze motocykl Indian Scout którego posiadał bez modyfikacji rozwijał prędkość 90 km/h.

W 1962 roku ustanowił swój pierwszy rekord świata 288 km/h (178.97 mph) jadąc motocyklem z silnikiem rozwierconym do 51 in³ (850 cc).

Po 5 latach modyfikacji i zwiększeniu pojemności do 950 cc pobił swój wcześniejszy rekord świata. Dokładnie w 1967 roku z silnikiem rozwierconym do pojemności 950 cc (58 in³) ustanawia rekord w swojej klasie jadąc z prędkością 295.44 km/h (183.58 mph). Co jest śmieszniejsze w przejeździe w którym musiał zakwalifikować się do startu rozwiną prędkość 305 km/h (190.07 mph), natomiast najszybszy jego przejazd który nie jest oficjalny wynosi 331 km/h (205.67 mph).

Tym właśnie motocyklem zostały pobite te rekordy.

Te rekordy zostały pobite na wyschniętym dnie jeziora Bonneville które jest pokryte skamieniałą solą którą pozostawiła wyschnięta woda podczas Bonneville Salt Flats. w 2006 roku pan Burt Munro został powołany do Motorcycle Hall of Fame - poświęcone ludziom szczególnie zasłużonym w sportach motocyklowych wliczając osobistości biznesu, inżynierii, zawodników i pionierów szosowych i off-roadowych wyścigów motocyklowych.

Do tej pory nie pobito rekordu prędkości pobitego przez Burt Munro na motocyklu do 1000 cc.

W 2005 roku nakręcono film o dokonaniach pana Burta Munro który nazywa się "The World Fastest Indian"

Zmieniony przez - aiiasse w dniu 2009-12-18 01:21:35

Nie zmienisz świata nie zmieniając samego siebie

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 18 grudnia 2009 20:41 
W większości przypadków polecamy:

Dymatize - Xpand Xtreme Pump

CENA: 119.00zł
Trec - NitroBolon II powder

CENA: 119.00zł
Universal Nutrition - Shock Therapy

CENA: 139.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

KAROL_PL

Wysłana - 18 grudnia 2009 20:41    Edytuj Cytuj
ooo dobrze wiedzieć, dla kogo należy rekord świata

Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem o tym Panu <wstyd>

aiiasse

Wysłana - 19 grudnia 2009 01:39    Edytuj Cytuj
Tak szczerze to ja tez nie słyszałem dopóki filmu nie obejrzałem jakiś rok temu, a ze się interesuje starymi motocyklami to spodobał mi się ten film.

siwy__00

Wysłana - 19 grudnia 2009 13:54    Edytuj Cytuj
takie cos ponad 3 paczki zapiertala,niezła heca

AliBabus

Wysłana - 19 grudnia 2009 18:05    Edytuj Cytuj
Bo ma dobre slicki

www.fmoto.pl

aiiasse

Wysłana - 19 grudnia 2009 18:10    Edytuj Cytuj
Dodam ze te slicki zostały zrobione własnoręcznie przez tego pana :) I jak wyjeżdżał pobijać 1 raz rekord świata to wszyscy zdębieli czemu jedzie na łysych oponach i nie chcieli go dopuścić do przejazdu kwalifikacyjnego.

BoguslawR Informatyk Sklepu

Wysłana - 20 grudnia 2009 22:16    Edytuj Cytuj
Niedawno na Polsacie leciał ten film, dokładnie 11 listopada. Cała historia fajnie opowiedziana, no i Anthony Hopkins w głównej roli.

Co ja kotuję? - [http://imgur.com/M4Q9b]

Pippo

Wysłana - 21 grudnia 2009 22:49    Edytuj  Cytuj
Nie wiedziałem że Nasz kolega mod ma takie ciekawe zainteresowania

Jakby ktoś gdzieś w zapowiedziach telewizyjnych widział ten film, to niech da znac w tym temacie Z góry thx

Power wears out those who do not have it.

F1 & Hazard
Znawca -

aiiasse

Wysłana - 22 grudnia 2009 13:25    Edytuj Cytuj
Hehe to już wiecie ze lubię ryk starych silników :)

Zmieniony przez - aiiasse w dniu 2009-12-22 13:34:58

Pippo

Wysłana - 22 grudnia 2009 16:59    Edytuj Cytuj
Całe życie człowiek się uczy i poznaje lepiej ludzi

Power wears out those who do not have it.

F1 & Hazard
Znawca -

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.