Bułgarska Musaka
Bułgarska wersja słynnej greckiej musaki, oczywiście przerobiona na wersję zdrową.
Składniki:
800g porządnej wołowiny
duży bakłażan
30g oliwy
120g żółtego sera - Ementaler
3 cebule
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pomidory (świeże lub z puszki)
czubrica (bądź inne zioła)
czosnek
2 łyżeczki słodkiej papryki
świeżo mielony pieprz
sól
chilli
bazylia
Bakłażan pokroić w plastry, posolić odstawić na 1/2h. Odcedzić, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dość drobno)
Na oliwie (20g) zeszklić cebulę porąbaną na gruby wiór. Dodać zmielone mięso i dusić aż odparuje to co z mięsa wycieknie. Dodać pomidory (ja dałem i świeże i z puszki) i koncentrat pomidorowy wymieszany w szklance wody. Dusić aż się woda odparuje (ale nie do samego końca, ma być wilgotne). Dodać zmielony czosnek i przyprawy i wymieszać z bakłażanem. Wyłożyć na naoliwioną (10g) blachę, uklepać, posypać serem i zapiekać w temp. 190’C około 45min.
Wliczone tylko mięso, oliwa i ser:
W całej potrawie:
B: 170g
W: 0g
T: 102g
W 100g (1/8 potrawy):
B: 18g
W: 0g
T: 11g
Wart. energ: 168 kcal
Ja miałem jeszcze oryginalną czubricę którą przywiozłem z Bułgarii. Można ją kupić w lepszych sklepach w Polsce albo użyć cząbru lub innych ziół wedle gustu.
Zmieniony przez - grrubas w dniu 2009-10-19 14:49:19