A więc tak. Czy 6w daje większe efekty niż robienie brzuszków? Bo jeśli się z nimi wyklucza to lipa, ale cóż nie można mieć wszystkiego. Po drugie czy 30 minut biegu (około 4 km) wolniejszym tempem daje jakieś efekty? A może lepiej krótszy dystans ale szybciej. Czy "szóstka" wyklucza się w jakiś sposób z bieganiem? Jakie potrawy wykluczyć z jadłospisu żeby szybciej wyrobić tzw. "kaloryfer"??? Czy picie dziennie 2l wody minaralnej tez coś daje? Jestem szczupły i wysoki, jednak na brzuchu mam trochę tłuszczyku, ćwiczę od jakiegoś miesiąca i mięśnie sie juz delikatnie zarysowywują przy napinaniu ale tłuszcz nie znika, po prostu przy napinaniu są widocznie, ale tak normalnie to nie za bardzo. Wiem że dużo pytań, ale jestem amatorem, proszę o odpowiedź chociaż na część z nich :)
Zmieniony przez - duriel89 w dniu 2008-02-07 16:42:15
Czy 6w daje większe efekty niż robienie brzuszków? Bo jeśli się z nimi wyklucza to lipa, ale cóż nie można mieć wszystkiego. Nie wyklucza, ja zaczynam trening od brzuszków, a kończę a6w
Po drugie czy 30 minut biegu (około 4 km) wolniejszym tempem daje jakieś efekty? A może lepiej krótszy dystans ale szybciej. Krócej to HIIT, 30min to mało przy wolnym tempie (efekt spalania zaczyna się dopiero po 20-30minutach)
Czy "szóstka" wyklucza się w jakiś sposób z bieganiem? a6w jest idealne bezpośrednio po bieganiu
Jakie potrawy wykluczyć z jadłospisu żeby szybciej wyrobić tzw. "kaloryfer"??? 'Generatory insuliny' czyli wszystko co zawiera cukier i mąkę
Czy picie dziennie 2l wody minaralnej tez coś daje? Redukuje apetyt
"Wszystko jedno gdzie się żyje, Raz się chudnie, raz się tyje..."
Ekspert -
1202402141000
Pro_Mass
Wysłana - 07 lutego 2008 18:16
Brzuch ćwiczy się w kuchni przy stole, a nie w domu brzuszkami ileż razy można to powtarzać !!
Jaki ma dawać efekt to bieganie ?
PS. Jogger Ty jeszcze tutaj, ja tam z paczki Tyki, czasem podczytuje czasem nawet coś skrobnę
1202404569000
duriel89
Wysłana - 07 lutego 2008 18:28
"Brzuch ćwiczy się w kuchni przy stole, a nie w domu brzuszkami ileż razy można to powtarzać !! " Przepraszam ale nie za bardzo to rozumiem...
Czyli lepiej biegać godzinę wolniej ponieważ wtedy zaczyna się spalanie tłuszczu? Ok
Mam nadzieje że dobrze zrozumiałem, na razie dziękuje za wypowiedzi i liczę na więcej opinii
Zmieniony przez - duriel89 w dniu 2008-02-07 18:31:57
"Oto ja, tak Ja jestem tym tyPeM"
1202405284000
Pro_Mass
Wysłana - 07 lutego 2008 18:32
Słuchaj sprawa wygląda prościej, niż Ci się wydaje
Tkanki tłuszczowej nie zrzucisz ćwiczeniami, jeśli nie będzie towarzyszyć temu solidna dieta, bogata w pełnowartościowe białko i tłuszcze !!
Żadne setki brzuszków, unoszeń nóg absolutnie nie przybliżą Cię do tego celu !!
Dlatego pytam czemu ma służyć bieganie i setki brzuszków ?? Czy tylko zrzuceniu sadła, czy generalnie zależy Ci na poprawie sylwetki ?
1202405573000
duriel89
Wysłana - 07 lutego 2008 20:09
Z tym sadłem to przesadziłem, w profilu jest moje zdjęcie, jak widać, nie mam tam zbytnio tłuszczu, jak już mówiłem,. przy wzroście nieco ponad 180cm ważę nie więcej niż 70 kg, bieganie ma służyć wyrobieniu fajnych mięśni brzucha...
1202411367000
Pro_Mass
Wysłana - 07 lutego 2008 20:29
Chcesz mieć mięśnie, w takim razie zacznij ćwiczyć siłowo i przede wszystkim zacznij jeść!!!
Nie słyszałem jeszcze, żeby bieganiem budowało się masę mięśniową brzucha
1202412551000
duriel89
Wysłana - 07 lutego 2008 20:43
źle to sformułowałem. Chodzi mi o to że bieganie służy wyładowaniu się, i wyrobieniu jako takiej kondycji, mi sie wydaje że bieganie ma wpływ na ogólne spalanie tłuszczu, a gdy się spala tłuszcz to mięśnie są bardziej widoczne, a w celu powiększenia samych mięśni to myślę właśnie brzuszki i "szóstka"
1202413421000
Pro_Mass
Wysłana - 07 lutego 2008 20:52
Na odchudzanie (mam na myśli redukcję tkanki tłuszczowej) samo bieganie ma raczej niewielki wpływ, w porównaniu z tym, co można uzyskać łącząc kilka elementów w jedną spójną całość !
Zdecydowanie przychylam się jeśli chodzi o redukcję tkanki tłuszczowej i budowę mięśni do treningu interwałowego, a dokładniej mówiąc warto spróbować kilkunastu sekund maksymalnego sprintu, ale to wszystko zabawy dla ludzi z głową i przede wszystkim już z jako taką kondycją
Dla początkujących, mogę Ci polecić taki schemat : 3 minuty trucht jako rozgrzewka 60 sekund sprint 120 sekund trucht powtórzyć x 5, zakończyć 3 minutami lekkiego truchtu, co daje Nam łącznie 21 minut
1202413954000
duriel89
Wysłana - 07 lutego 2008 21:03
Czyli te bieganie na przemian to właśnie trening interwałowy? Czy myślisz że będzie to miało lepsze efekty niż np 45 minut średniego truchtu?
1202414583000
Pro_Mass
Wysłana - 07 lutego 2008 22:40
Zdecydowanie lepszy efekt metaboliczny, już nie licząc innych plusów jak chociażby ponad dwukrotnie krótszy i dużo bardziej intensywniejszy, niż truchtanie przez 45 minut !!
I jeszcze jedno - nigdy nie wykonuj żadnego biegania, ani interwałów na czczo !!
Jedyną opcją może być 30 gram białka szybkowchłanialnego z odżywki przed włożeniem dresów i trampek Ale jednak zdecydowanie lepiej jest to robić po kilku posiłkach