MAm pytanko. Otoz moj brat (24 lata) ma czeste bole kregoslupa. On nie cwiczy na silowni a boli go kregoslup jak dluzej stoi lub gdy dluzej chodzi. Ja kiedys tez mialem ten problem ale odkad powaznie cwicze martwy ciag niemam zadnych problemow. Chcialem aby moj brat tez cwiczyl jezeli nie wszystkie partie miesni to chociaz martwy ciag. Niestety on tego cwiczenia nie moze wykonac bo kregoslup go boli jak diabli. Prosze o rade
Wyslij brata do ortopedy bo moze to byc nienaczne skrzywienie kregoslupa i prze co nacisk na niektore kregi moze byc znacznie zwiekszony i objawiac sie bolem.
Moze to swiadczyc takze o niedoborze wapnia w organizmie...
sic itur ad astra --== Mafia SFD ==--
ubi lex, ibi poena! zakochany w usmiechu Smoczka http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=63405 - kampania antynikotynowa na SFD jesli wciaz jestes tym smierdzacym gownem co pali to wejdz tutaj.
Klub Kulturystyczny "Hermes" ul. Skargi 8 05-822 Milanowek >->Zapraszamy<-<
1043576027000
SFD
Wysłana - 26 stycznia 2003 20:54
Niestety nie ma wystarczającej ilości danych, żeby można było jednoznacznie odpowiedzieć, co się dzieje. Ważne jest, czy bóle wystąpiły nagle z dnia na dzień, czy występują od momentu jakiegoś pozornie niegroźnego zdarzenia, czy zaczęły narastać stopniowo. Dalej, który odcinek kręgosłupa boli, czy ból gdzieś promieniuje i tak dalej i tak dalej.... rzeczywiście, lekarz musi to zobaczyć.
Co do martwego ciągu - zdecydowanie odradzam !!! jeżeli bóle kręgosłupa są bólami korzonkowymi spowodowanymi jakimiś zmianami zwyrodnieniowymi, to martwy ciąg tylko to pogorszy ! tam działają przecież potężne obciązenia; powiem więcej, to, że Tobie to pomogło jest bardzo ciekawą sprawą, być może wcześniej wzmocniłeś mięśnie przykręgosłupowe, które kręgosłup stabilizują niż zwiększyłeś zniszczenie chrząstki, dlatego przestało boleć, a być może był to pewien zbieg okoliczności
niestety, ćwiczenia na siłowni nie za bardzo pomogą przy bólach kręgosłupa, polecam natomiast basen, tam kręgosłup jest całkowicie odciążony i tam można go wzmocnić
pozdrawiam
Maciej Kamiński www.Muscle.pl - 100% mięśni !!!
1043610864000
anar
Wysłana - 31 stycznia 2003 16:42
jak ja bylem na rehabilitacji to takie cwiczonka wykonywalem
ps. ostatnio bol ustapil... ale nie wykonywalem tych cwiczen wydaje mi sie, ze to od unoszenia tulowia na lawce rzymskiej... wzmocnilem dolny odcinek i juz nie boli... ... chyba, ze juz sie przyzwyczailem do bolu :D
Pozdrawiam anar
" Niewykorzystane sytuacje lubia sie mscic "
1044027746000
Filon
Wysłana - 31 stycznia 2003 22:50
Ale jeżeli martwy ciąg robi się z rozsądnym ciężarem i idealnie technicznie to chyba powinno być wszystko OK?
POZDRAWIAM
Filon
Filon
1044049811000
anar
Wysłana - 01 lutego 2003 20:36
osobiscie uwazam, ze martwy ciag to nie najlepsze cwiczenie na bole krg. bo zawsze sie czyta i mowi o tym cwiczeniu, ze powoduje je...
poczekaj na opinie innych
Pozdrawiam anar
1044128214000
SFD
Wysłana - 04 lutego 2003 22:45
ja takze niestety doznaje bulów kręgosłupa , najczesciej przy wyciskaniu sztangi sprzed lub zza karku , straszne uciskanie w dolnych partiach plecow , uzywam pasa ale bole nie ustepuja .Jakos to wytrzymuje ale nie wiem czy mam sie martwic co bedzie w przyszlosci czy bole beda sie nasilaly , co radzicie ?? (cwiczen napewno nie zaprzestane) .
FAJUSS :) pozdrawiam!!!
1044395123000
anar
Wysłana - 05 lutego 2003 15:10
hmmm bole sa w dolnym krg... to z czasem sie beda nasilac i nasilac a potem kontuzja i przerwa w treningach. zrezygnoj z tych cwiczen w ktorych odczowasz bol i zamien je na inne... Powinienes pojsc do lekarza specjalisty...
1044454202000
SFD
Wysłana - 05 lutego 2003 15:21
masz problemy z lędźwiowym odcinkiem kręgosłupa najprawdopodobniej jeżeli miałeś jakiś uraz tej okolicy, albo wypadek komunikacyjny to nie zastanawiaj się nawet, tylko wal do specjalisty jeżeli bóle nasilały się od jakiegoś czasu, to tak jak powiediał anar, kulturystyka to nie jest najlepszy sport dla kręgosłupa
ideałem byłoby: 1. zdjęcie rtg celem wykluczenia złamania kręgu 2. zaprzestanie jakichkowliek ćwiczeń obciążających kręgosłup na kilka miesięcy 3. rehabilitajca 4. smarowanie maściami przeciwzapalnymi (naproxen, voltaren itp) 5. basen
istnieją zestawy ćwiczeń wzmacniających mięśnie przykręgosłupowe, lekarz ci poda, ewentualnie gdiześ na rehabilitacji się zapytaj
jeżeli nie chcesz robić tego co powyżej, to (na własną odpowiedzialność), zrób sobie kilkutygodniową przerwę w treningach obciążających kręgosłup, smaruj maściami, jak minie to zobacz, które ćwiczenia powodują wzrost bólu i spróbuj zastosować podobne ale w innej pozycji
Wielkie dzieki za zainteresowanie moja osoba ( a raczej kregoslupem ) .Anar , Maciej Kaminski - sog . W miare mozliwosci postaram sie jak najszybciej zglosic do specjalisty , a jak wpadnie jakas forsa to na rehabilitacje pojde ( bo wydaje mi sie ze nie sa za darmo POZDRAWIAM
FAJUSS :) pozdrawiam!!!
1044468311000
SFD
Wysłana - 05 lutego 2003 19:09
źle ci się wydaje - rehabilitacja JEST za darmo, na rehabilitację wystawia skierowanie lekarz, jeżeli widzi ku temu powody (zależy to od odpowiedzi na klasyczne leczenie) pozostaje tylko kwestia, kidy jest wolny termin na cykl rehabilitacyjny, ale to już zależy od miejsca