Wiecie moze jak rozroszac biodra zeby przestaly bolec? Rozciagalem sie przez 6 miesiecy. Do szpagatu tureckiego podobnie jak do francuskiego brakuje mi jakies 25-20 cm. Jak schodze do tureckiego (ten w bok czyli meski jak kto woli) to zaczynaja bolec mnie biodra jak jestem w maksymalnym rozkroku. Jak rozciagam sie dynamicznie czyli macha,m nogami w bok to kiedy mam noge na wysokosci glowy cos kolo tego tez mnie zaczyna bolec. Slyszalem od takiego jednego zeby duzo krecic biodramito po jakims czasie przejdzie. Co o tym myslicie???
Zawsze jak sie mowi o szpagacie to ktos pisze: "PO CO CI SZPAGAT?". A po co wysoko kopac i trenowac to wszystko? Odpowiedz sobie na to pytanie i tym samym dostaniesz odpowiedz na pytanie ktore mi zadales.
PARKOUR
JUMPING BRAINS
1140529346000
Wark
Wysłana - 21 lutego 2006 14:58
bartek...gromowi chodziło o to ze aby wysoko kopać rozciągniecie nie jest Ci potrzebne...Mozesz zrobić szpagat a i tak nie bedziesz umiał ucelować kogoś w główke Moze poprostu zabardzo męczysz te swoje biodra..albo za słabo jestes rogrzany...moze masz za słabo rozruszane bioderka? Możliwości jest duzo
1140530288000
grom1234
Wysłana - 21 lutego 2006 17:24
Ja trenuje dlatego, żeby mieć jakieś zajęcie i lubie to co robie.
po drugie mozesz mieć jakieś zwapnienie w biodrze ( ja mam takie w barku ) prawym ) i po przekroczeniu pewnego punktu / poziomu , będzie Ci to sprawiało ból i sie blokowało.
po tzrecie możesz byćjedną z kiluset ( tysięcy ) osób które nigdy nie zrobią szpagatu ze względu na budowe meidnicy
po czwarte technika / siła mięsni !!! bardzo wazne / rozciągnięcie ( to do kopania )
po piąte siła mięsni / ogólna psarwnośc / rozbicie bioder ( to do szpagatu )
dzisiaj gadałem z judoką na siłowni ( instruktorem kulturystyki i judo ) własnie o szpagacie , chce zejsć do szpagatu no , bo jakoś tak , kopie na 181 cm mając kilka mniej ( technicznie ) i chce zobaczyćkeidyśsiebei w szpagacie mimo tego że wiem że to do niczego nie potrzebne.
ćwicz , bądź wytrwały , rozgrzewaj się 0dobrze i nei przesadzaj bo o kontuzje łatwo !!!
Pozdrawiam
www.body-factory.pl www.sdw.pl
Znawca -
1140552479000
Bin Laden
Wysłana - 21 lutego 2006 21:54
Jeśli robisz szpagat wzdłużny i szybkość/stosunek rozciągnięcia jest dysproporcjonalny do wzdłużnego a kładziesz jednakowy nacisk na obydwa rodzaje szpagatu to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że zaliczasz się do grupy osób, które nigdy nie wykonają szpagatu poprzecznego w wyniku specyficznej budowy miednicy. Tak to czasem bywa.
z biciem się jest jak z pływaniem prawdziwą przyjemność daje wtedy gdy nie myślisz o technice tylko delektujesz się tym co robisz
1140555284000
bartekt89
Wysłana - 22 lutego 2006 16:34
szkoda tylko ze jeszcze nie zreszlem nawet do tego szpagatu przedniego ale to chyba przez to ze mialem kontuzje i musialem rozciagac tylko jedna noge. Po jakims czasie przez dwa razy rozciagalem sie i przyszlo to pozniej na noge druga. Dziwnie.
PARKOUR
JUMPING BRAINS
1140622456000
bartekt89
Wysłana - 22 lutego 2006 17:19
Aha. A mam pytanie jak mozna sprawdzic czy ma sie to cos co uniemozliwia wykonanie szpagatu przez cale zycie? Oczywiscie chodzi mi tu o jakies domowe sposoby a nie przeswietlena albo wizyta u lekarza.
PARKOUR
JUMPING BRAINS
1140625170000
Bin Laden
Wysłana - 22 lutego 2006 18:03
Zrób sobie prześwietlenie - od razu będzie widać ile masz miejsca w panewce na głowę kości udowej i jaki masz zapas ruchu w panewce.
z biciem się jest jak z pływaniem prawdziwą przyjemność daje wtedy gdy nie myślisz o technice tylko delektujesz się tym co robisz