Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Blizna po operacji przepukliny pachwinowej

Klops546

Wysłana - 25 lutego 2010 15:20    Edytuj  Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam.

10 dni temu miałęm operacje na przepuchline pachwinową i mam kilka pytań co do ''rehabilitacji'' blizny :)

1.Po jakim czasie stosować maści na blizne ? i najlepiej jakas propozycja co do firmy ?
2.Czy częsta kąpiel w basenie chlorowanym moze zle wplynac na blizne ?
3.jakie witaminy sa potrzebne do prawidłowego zrostu ?
4.po jakim czasie bede mógł zaczynać normalnie funkcjonować niezwracając uwagi na blizne ?

Z góry dziekuje za odpowiedzi...niestety nasza służba zdrowia bardzo słabo odpowiadała na moje pytania dlatego zgłaszam sie tutaj o pomoc :)
Pozdrawiam

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 25 lutego 2010 15:31 
W większości przypadków polecamy:

SFD - SFD Leucine Carboplus

CENA: 22.00zł
Łowickie - WPC 80

CENA: 86.00zł
Trec - NitroBolon

CENA: 134.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

anubis84

Wysłana - 25 lutego 2010 15:31    Edytuj Cytuj
Mogę tylko pomóc na 1 pytanie, kremy się stosuje po całkowitym zagojeniu blizny kiedy skóra się już zrośnie, kolega ma bliznę na twarzy i stosuje CEPAN krem, Polski produkt zbierający dobre opinie, efektów jeszcze nie ma bo stosuje go dopiero parę dni. Każdy organizm inaczej reaguje na gojenie ran u jednego może to być pól roku a u innego rok.

nioonia

Wysłana - 25 lutego 2010 16:25    Edytuj Cytuj
sa teamty o masciach na blizny.
cepan to tanszy odpowiednik contractubexu, wg niektorych gorszy od oryginalu.
z chlorem i blizna to nie wiem, ale na pewno daruj sobie wypady na basen do calkowitego wygojenia
Specjalista -

keval

Wysłana - 25 lutego 2010 16:57    Edytuj Cytuj
sporo informacji o przepuklinie pachwinowej i rekonwalescencji jest na echirurgia.pl... swoją droga pytanie bardziej do dzialu ZDROWIE
Znawca -

_polly_

Wysłana - 25 lutego 2010 19:23    Edytuj Cytuj
1. maści i wszelkie mazidła po opadnięciu ostatnich strupków (nie pomagamy im odpadać), jeśli zacznie się za wcześnie maziać blizna zmiękczona mazidłem stanie się bardziej miękka i moze zrobić się szerokawa..
2. basen i chlor dopiero po pełnym wygojeniu, jw pisano
3. hmmmm z grupy B...?
4. jak nie będziesz odczuwać dyskomfortu
plus nie opalaj blizny przez parę miesięcy, jakby co

Keval, zawsze może chodzić też o estetykę i "zacieranie" blizny

Klops546

Wysłana - 25 lutego 2010 22:02    Edytuj Cytuj
Dzieki bardzo za odpowiedzi :) Mam nadzieje ze ktos tam jesczze wrzuci coś od siebie :)

A takie szybkie pytanko czy moge normalnie sie kąpać i moczyć blizne ? zaznaczam ze jestem 1 dzien po sciągnieciu szwów ? czy można wejsc bez obaw do wanny czy lepiej oblewac blizne pod prysznicem ? zaznaczam ze jeszcze blizna niemiała styczności z wodą :) Pozdrawiam

keval

Wysłana - 25 lutego 2010 23:07    Edytuj Cytuj
Ja bym nie moczył, z tego co wiem to przez jakieś 6 tyg po operacji pryszic jest bardziej wskazany..
Znawca -

Klops546

Wysłana - 26 lutego 2010 15:19    Edytuj Cytuj
na echirurgia wyczytałem ze na basen po 4 tygodniach...wiec kapiel chyba tez....Chodzi mi ogolnie czy teraz moge moczyć tą blizne przy prysznicu...czy lepiej zeby wogole niemiala stycznosci z woda i myc ja dookoła ?

_polly_

Wysłana - 26 lutego 2010 16:24    Edytuj Cytuj
ja po zabiegu miałam na przykład smarować przed PRYSZNICEM odrobiną oliwki dla dzieci bliznę i dopiero wchodzić pod wodę - róże zalecenia są

natomiast ogólnie - nie mocz blizny, nawet prysznic raczej szybki, bez długiego moczenia blizny

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Blizna po operacji przepukliny pachwinowej

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.