Zastanawiam się na ile przydatny może okazać się Aero2(Biogenix) w rozwijaniu wytrzymałości miejscowej we wspinaniu. Ta cecha jest bardzo przydatna do szybkiej regeneracji pomiędzy kolejnymi wspinaczkami o charakterze wytrzymałościowo-siłowym oraz w trakcie wspinania, gdy docieramy do łatwiejszego miejsca, w którym możemy trochę odpocząć przed kolejnym trudnym fragmentem. Trening wytrzymałości miejscowej polega na wykonywaniu 2-3 30-40 minutowych sesji wspinania w łatwym terenie (obciążenie ok. 30% siły maksymalnej, dotyczy głównie przedramion). W założeniu powinno to rozwijać kapilarność i usprawniać lokalne mechanizmy tlenowego pozyskiwania energii (głównie zwiększać liczbę mitochondriów).
A może przydatne byłyby także i inne suplementy (oczywiście wiem, że najskuteczniejszy byłby EPO, ale to inna bajka).
Bambo2
1084359376000
Strongbart
Wysłana - 12 maja 2004 13:12
napewno sie przyda, ale w Twoim przypadku wazna jest duza ilosc energi, duzych zapasów glikogenu. Podczas dluzszego wysliku wazna są zapasy energi, zapasy atp tylko w pierwszych sekundach wysilku. Napewno sprzyda sie tu carbo i cos na pobudzenie przed takim treningiem, Jabłczan cytruliny tez sie tutaj przyda.
Znawca -
1084360366000
Bambo2
Wysłana - 12 maja 2004 13:24
Większość popularnych supli nie jest mi obca i myślę, że mam na ten temat już wystarczającą świadomość (aczkolwiek uczyć należy się całe życie). Podobną wiedzę chciałbym mieć również o najnowszych produktach.
Bambo2
1084361091000
D.Szukała APZ.PL
Wysłana - 12 maja 2004 13:49
Wszystko wskazuje na to że preparat Aero2 powinien okazać sie jak najbardziej przydatny w uprawianej przez ciebie dyscyplinie sportowej, gdyż jego zadaniem jest usprawnianie mocy i wytrzymałosci siłowej – najwazniejszych cech sprawności we wspinaczce górskiej. Preparat wykazuje własciwosci rozkurczajace wobec mięśniówki naczyn krwionośnych w efekcie czego ułatwia wymianę gazowa, usprawnia dostep tlenu, nasila usuwanie kwasu mlekowego. Związki zawarte w preparacie usprawniaja ponadto reakcje beztlenowych przemian energetycznych, pobudzają pracę włokien mieśniowych, ułatwiają aspekt regeneracji powysiłkowej oraz wykazuja własciwosci anaboliczne. Na ile jednak Aero2 okaże się skuteczny, wykazać może jedynie praktyka. Mysle ze warto wypróbować.
Efekty stosowania - czy są "jednorazowe" czy też wynikają z dłuższej suplementacji?
Bambo2
1084362994000
ambroziak
Wysłana - 12 maja 2004 15:17
Bambo, jeżeli chodzi o wydolność tlenową, to podobno cytrulina jest znakomita. Chodzi o to, że ona zwiększa przenoszenie tlanu z krwi do komórek mięśniowych, a mitochondria namnażają się najlepiej wtedy, gdy są zmuszane do prowadzenia przemian tlenowych. Cytrulina powinna więc dawać przedłużony efekt ergogeniczny, szczególnie po dłuższym czasie stosowania.
S. Ambroziak
Ekspert -
1084367846000
D.Szukała APZ.PL
Wysłana - 12 maja 2004 15:18
jak w przypadku wiekszosci preparatów, tak również i w tym przypadku wymagana bedzie cyklicznosc stosowania
Może coś więcej o cyklach. Jak długie, jakie przerwy itp.
Bambo2
1084368117000
Bambo2
Wysłana - 12 maja 2004 15:47
Ew. jak to połączyć z CreaFusion (dawki 1/2 zalecanej). Czy cytrulina nie będzie się gryzła z AAKG?
Bambo2
1084369656000
SFD
Wysłana - 12 maja 2004 16:40
Cytrulina jak i akkg wystepuja razem w cyklu krebsa i wydaje mi ze bede wspolnie znacznie lepiej dzialaly niz osobno. Do wypowiedzi Slawka dodam jeszcze, ze aminokwas ten odtruwa take watrobe jak i wspomaga uklad immunologiczny.
1084372808000
Victor_M
Wysłana - 23 sierpnia 2010 09:41
jak oceniacie ten produkt bosie zastanawiam aktualnie jestem na orotanie i potrzebuje czegoś na pobudzenie przed tren