prawie. jeszcze jedno ostatnie pytanie: Czy podcza biegania, moge robic przerwy?
1265918062000
Rothen
Wysłana - 11 lutego 2010 23:46
O ile kondycja pozwala to nie rób.
O ile kondycja nie pozwala to rób. Z czasem dojdziesz do wprawy i nie będą one potrzebne. Walcz
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
Ekspert -
1265928388000
SzzychAa
Wysłana - 12 lutego 2010 00:56
To juz teraz wiem wszytko.
Wielkie dzięki za pomoc!
1265932579000
SzzychAa
Wysłana - 15 lutego 2010 19:53
Kuurdeee... dzis w szatni przed w-f poslizgnelem sie i znowu stanelem krzywo i kostka mi spuchla, ale moge chodzic. (znowu, bo w sylwestra bylo to samo, z tym, ze duzo gorzej, nawet chodzic nie moglem, wizyta w szipatalu i tydzien siedzienia)
Jutro mialem walsnie zaczac biegac :/ Sproboje, ale wątpie ze noga da rade. I teraz pytanie: Czy są jakies aeroby(maszyny) ktore, mozliwnie jak najmniej wykorzystuja staw skokowy/kostke?
Widzialem taką masyzne na silowni, takie cos jak bieganie na nartach :] wchodzisz na to ruszasz nogami i rekami i biegasz. Ruch jest jak na rowerze,- stopa ciągle przylega do podloza, wiec kostka beezie spokojna,- z tym ze ruch jest wykonywany w tyl i przod pod lekkim skosem.
Edit: Wrcoilem z treningu, strasznie wyczeprujacy byl sam trening a jeszcze plus bieganie biegalem tylklo 15 minut ... ale bede co trening zwiekszal o 5minut az dojde do 30/40. Dalem rade z ta noga biegac normalnie
Zmieniony przez - SzzychAa w dniu 2010-02-16 19:02:46
1266267917000
WT_PL
Wysłana - 18 lutego 2010 15:10
aeroby bezpośrednio przed treningiem oraz po nim nie są dobrym rozwiązaniem, należy robić je oddzielnie, odstęp przynajmniej kilku godzin, najlepiej rano przed jedzeniem
1266502200000
apokalipsa NUTRIFARM
Wysłana - 18 lutego 2010 16:46
...że przed to rozumiem, ale dlaczego po?
mamrównież, ze pisząc "rano, przed jedzeniem" nie masz na mysli na pusty żoładek; w przeciwnym razie należy sie spodziewac wiekszych szkód niz korzyści...
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte" Jan Paweł II "Gorzki to chleb jest polskość" C. K. Norwid
Ekspert -
1266508013000
WT_PL
Wysłana - 19 lutego 2010 10:53
Mówię o osobach, które biegając (robiąc aeroby) jednocześnie ćwiczą siłowo i oprócz poprawienia wytrzymałości, spalenia tłuszczu, chcą zachować masę mięśniową. Jeżeli biegamy przed treningiem, w trakcie treningu i po nim organizm ma problemy aby wejść w stan anaboliczny, a o to przecież nam chodzi. Natomiast jeżeli biegamy po treningu niejako marnujemy to co uzyskaliśmy, spalamy mięśnie, organizm zaczyna wchodzić w stan kataboliczny i tego też nie chcemy. Biegamy na pusty żołądek, bez żadnych zagrożeń, bierzemy glutaminę i BCAA przed, w trakcie i po vitargo i jest OK, później dobry posiłek
1266573184000
apokalipsa NUTRIFARM
Wysłana - 19 lutego 2010 16:42
ja jednak nie sądze aby dobrze i rozważnie wykonane aeroby[po treningu siłowym] miały wpływ na spowolnienie regeneracji; jesli ktoś czuje taka niepewmnośc to można zastosować postepowanie jak przed aerobami porannymi; bcaa, glutamina.
przed siłowym treningiwem oczywiście odpada, podobnie jak na zupelnie pusty żoladek.
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte" Jan Paweł II "Gorzki to chleb jest polskość" C. K. Norwid