Organizm zdrowego człowieka traci dziennie ok. 30 g białka, jest to związane z koniecznością wymiany zużywających się elementów ciała. W warunkach dobrego stanu zdrowia dostateczne jest otrzymywanie z pokarmem ok. 30 g protein na dobę, jednak sportowiec traci przeciętnie trzykrotnie więcej tego składnika niż przeciętny człowiek. Dlatego podaż protein powinna być w tym przypadku znacznie wyższa. Wartość wyjściową dla zawodników dyscyplin wytrzymałościowych przyjmuje się ok. 1,4 g białka na kilogram masy ciała. W konkurencjach wytrzymałościowo siłowych norma jest już znacznie wyższa (1,6 g do 1,8 g), wynika to z faktu, że następuje tu większy rozpad białek z uwagi na większe zakwaszenie mięśni.
100g produktu Białko (g)
Królik 27
Kurczak 26
Szynka z drobiu 26
Polędwica 25
Soja (suche ziarna) 25
Tuńczyk 24
Pstrąg 24
Szynka wieprzowa chuda 23
Wątróbka drobiowa 22
Ser biały chudy 21
Kiełbasa krakowska 20
Kaczka 19
Wołowina chuda 18
Halibut 14
Schab 14
Dorsz 13
Szprot 11
Karp 8
Jajo kurze 3
Jednym z parametrów charakteryzujących jakość białka jest jego wartość biologiczna (BV- biological value), określa ona ilość danego białka, która może być zatrzymana w organizmie ludzkim tzn. im wyższe BV tym organizm zatrzymuje więcej białka.
Wartość biologiczna BV wybranych produktów białkowych
Białko BV
Izolat białka serwatki 159
Koncentrat białka serwatki 104
Laktoalbumina (białko z mleka) 104
Białko jaja kurzego 88
Pierś z kurczaka 79
Białko soi 75
Białko z ziemniaków 60
Białko posiada właściwości silnie anaboliczne, co oznacza, że pod wpływem treningu, przy wystarczającym dowozie produktów białkowych w pożywieniu, następuje tworzenie nowych struktur białkowych i przyrost mięśni. Właściwa suplementacja białkowa zapewnia łagodzenie faz katabolizmu ( rozpadu ) doprowadzając organizm do stałego i dużego tempa anabolizmu.
Preparaty wykorzystane do suplementacji białka mogą występować w trzech postaciach:
odżywki wysokobiałkowe - koncentracja białka od 65 do 95 %
odżywki białkowo-energetyczne - koncentracja protein od 35 do 65 %
odżywki energetyczno-białkowe - "Gainer" koncentracja protein
od 10 do 35 %.
Pozdrawiam!! Van.dal
http://forumzn.katalogi.pl/ - Forum Zjawisk Baksuowskich zapraszam
"Moderator w FZN!"
"Gangland van.dal Mielec!"