Witam od jakiegoś czasu (x mies) pojawiły sie u mnie białe plamki na plecach. Na początku była to jedna wiec zlekceważyłem ją i teraz mam dość sporo ich na plecach dodam, że w okresie ich pojawiania sie chodziłem na solarium. Od ponad miesiąca nie opalam sie smarowałem te plamki roztworem wyrabianym w aptece przepisanym przez dermatologa ale nic nie pomagał przerzuciłem sie na Clotrimazolum stosuje już tydzień i też nic nie znika. Już sam nie wiem co robić bo paskudnie to wygląda. Mógłby ktoś doradzić... i jak wy sobie z tym radziliście, po jakim czasie mijało to u was...
Miałam taki problem.. też pojawiło mi się kilka odbarwień na plecach.. było to w okresie wakacji, a więc w czasie intensywnego opalania ;P Byłam z tym u dermatologa i tak jak Tobie dr przepisała mi Clotrimazolum. Smarowałam, smarowałam i smarowałam te plamy z nadzieją, że szybko znikną.. ale nie zniknęły. Wyrzuciłam te maści, zapomniałam o plamach i któregoś dnia patrze.. a ich nie ma ;] Oczywiście zaprzestałam opalania.. W drodze dedukcji przypomniałam sobie, że byłam wtedy na lekach.. A te leki + słońce = plama :/ Na szczęście zniknęły.. Także trzeba uważać, bo nie każdy lekarz o tym informuje :/
Może i Ty w trakcie chodzenia na solarium brałeś jakieś leki, smarowałeś się kosmetykami, piłeś herbatki z ziół itp.? Jest grupa substancji światłouczulających... A są to m.in.: - preparaty z witaminą A - substancje hormonalne - rośliny np. dziurawiec - antybiotyki np. psoraleny, sulfonamidy, tetracykliny <- te ostatnie często stosowane przy leczeniu trądziku - leki obniżające ciśnienie - leki przeciw padaczkowe
Niewykluczone, że może to być też bielactwo nabyte po przesadzeniu z opalaniem...
1244881648000
nioonia
Wysłana - 13 czerwca 2009 13:29
czyli lekarz wam stwierdzil, ze to grzybicze zakazenie? bo na grzyby jest wlasnie clotrimazolu,m
Specjalista -
1244892547000
kzk16
Wysłana - 13 czerwca 2009 14:04
lekarz stwierdził, że to łupież pstry. clotrimazolum kupiłem sobie sam bez konsultacji z lekarzem po przeczytaniu, ze komuś tam pomógł.
Zmieniony przez - kzk16 w dniu 2009-06-15 09:20:02
1244894693000
nioonia
Wysłana - 15 czerwca 2009 17:36
hmm lupiez pstry chyba wlasnie grzyby wywoluja. moze zmien lekarza?
Specjalista -
1245080165000
beco08
Wysłana - 26 czerwca 2009 13:36
to jest łupież pstry idz do dermatologa bo potem jak sie rozniesie po ciele to bedzie wiecej i to jest zarażliwe, dermatolog przepisze ci tabl. doustnie i maść do smarowania, samoistnie łupież pstry nie zniknie bo to rodzaj grzyba