SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Bataty w roli głównej

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 840

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 187 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 27169
Przepis pierwszy

Deser z batatów, u mnie wchodzi jako posiłek potreningowy.

Składniki:

250g batatów
120g brokułu
40g WPC (smak według gustu)
100g banana

Wartości:

Kcal: 503
B: 31 (liczone jedynie z WPC)
T: 0 (nie liczone)
W: 77,9

Oczywiście makro ułożone pod moje potrzeby. Brokuł dodaje aby zwiększyć objętość posiłku.

Przygotowanie:

Bataty kroje na mniejsze kawałki, gotuje ok 30 min. Gdzieś 10-15 minut przed końcem dodaje brokuły. Po ugotowaniu od razu odcedzam i wrzucam do pojemnika, dodaje białko, banan i wszystko blenduje.

Kiedyś czekałem, aż bataty ostygną, jednak wrzucając je do pojemnika zaraz po ugotowaniu powstaje bardziej gęsta konsystencja.

Tak przygotowany deser wstawiam do lodówki i spożywam po paru godzinach na zimno.





Przepis drugi

Budyń czekoladowy

Składniki:

150g batatów
40g kazeiny ( u mnie czekoladowo karmelowa)
8-10g kakao
200g brokułu
3-4 łyżeczki erytrytolu
30g skrobi ziemniaczanej

Oczywiście makro ułożone pod moje potrzeby. Brokuł dodaje aby zwiększyć objętość posiłku.


Przygotowanie:

Bataty kroje na mniejsze kawałki, gotuje ok 30 min. Gdzieś 10-15 minut przed końcem dodaje brokuły. Tuż przed końcem gotowania do pojemnika dodaje skrobię ziemniaczaną, kakao, erytrytol, zalewam wrzątkiem (wody tyle żeby nie zostały grudki) i blenduje. Kolejno dodaje kazeinę i ugotowane bataty, brokuł. Ponownie wszystko blenduje, w razie potrzeby dodaję jeszcze troszkę wody gdy budyń jest tak gęsty, że nie da rady go zblendować.

Tak przygotowany budyń wstawiam do lodówki i spożywam po paru godzinach na zimno.

Wartości:

Kcal: 438
B: 32(liczone tylko z kazeiny)
T: 0( nie liczone)
W: 63











Zmieniony przez - murlion w dniu 2016-10-09 12:31:44
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2308 Napisanych postów 20240 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85665
Chyba obawiałabym się tego połączenia brokułów ze słodkościami

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1364 Napisanych postów 4376 Wiek 25 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 114750
Jestem zaintrygowana
lubię papki batatowe, ale dodawanie do tego brokuła to normalnie profanacja

""Doubt is enemy number one of progression"

Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[Blog] Tak To Ja

Następny temat

Sernik na kruchym gryczanym spodzie

Jakie węglowodany wybrać? Trening na masę - 5 złotych zasad Łukasz Sosiński - ocena sylwetki Pigwa i jej cenne właściwości Węglowodany w trakcie treningu: tak czy nie? Kasza czy ziemniaki? Porównanie okiem dietetyka Fit Family - Kasia i Damian Wiórki kokosowe vs. pestki z dyni - porównanie okiem dietetyka