SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Banany

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 63793

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 877 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 9309


Banany są bogate w węglowodany, podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. Z węglowodanów pozyskują glukozę "pożywienie" dla mózgu i nerwów. Także nasze mięśnie pozbawione węglowodanów byłyby znacznie mniej sprawne. Niestety, nasz ustrój może je magazynować w organizmie w ograniczonej ilości, wystarczającej jedynie na 3 do 5 godzin. Dlatego tak ważne jest, aby ten składnik pożywienia dostarczany był w regularnych odstępach czasu. Banany dostarczają węglowodanów w korzystnie przyswajalnej formie cukier gronowy natychmiast wyzwala część energii, a reszta jest pobierana powoli i stopniowo. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie równowagi w poziomie cukru. Banany nie obciążają układu trawienia. Sprawia to, że wielu sportowców posila się nimi niemal tuż przed przystąpieniem do rozgrywek. Banany niemal całkowicie pozbawione są tłuszczu. Dostarczają natomiast 10 witamin, 18 składników mineralnych i elementów śladowych, w tym potasu i magnezu o wiele więcej niż inne owoce. Jest to ważne dla sprawnej pracy serca, mięśni i nerwów, a także dla utrzymania równowagi w gospodarce wodnej i ciśnieniu krwi. Osoby narażone na stresy powinny jeść banany codziennie. Podobno banany sprawiają, że czujemy się szczęśliwsi, pogodniejsi i optymistyczniej patrzymy na świat. Zawdzięczamy to serotoninie - hormonowi dobrego samopoczucia - wydzielanemu pod ich wpływem przez mózg.

Banany są dostępne przez cały rok, stanowią wartościowy składnik diety. Zawierają aż 10 witamin oraz 18 minerałów i mikroelementów. Wapnia i magnezu jest w nich więcej niż w jakichkolwiek innych owocach. Banany wzmacniają mięśnie, stabilizują pracę serca, regulują gospodarkę wodną organizmu. Witaminy z grupy B likwidują stres i zbawiennie wpływają na układ nerwowy. Witaminy A i E są odpowiedzialne za stan naskórka, paznokci i włosów. Banany zawierają dużo węglowodanów, a przy tym nie ma w nich tłuszczu z powodzeniem zastępują słodycze. Najlepiej jeść je na surowo. Banany można również podawać z herbatnikami lub jako dodatek do kisielu czy jogurtu. </cit>

Do najlepszych na świecie bananów zaliczane są przede wszystkim banany pochodzące z Ekwadoru, gdzie na ogromnych plantacjach regionów Machala i El Oro dojrzewa miesięcznie kilkadziesiąt milionów owoców. Kiść bananów na palmie potrafi ważyć do 80 kg. Owoce są zrywane jako jeszcze zielone, pakowane w kartony o średniej wadze 18,14 kg i wysyłane statkami-chłodniami na cały świat. Przeciętny czas jaki potrzebuje taki statek na pokonanie odległości pomiędzy Puerto Bolivar w Ekwadorze a Portem w Gdańsku to 17 dni i nocy, podczas których banany podróżują schłodzone do temperatury 14°C. Po rozładunku ze statku trafiają one do dojrzewalni, gdzie w specjalnych komorach wypełnionych gazem zaczynają dojrzewać i nabierać znanych nam walorów smakowych.




Należałoby w tym miejscu dodać, że dotyczy to właściwie wszystkich marek bananów włącznie z odmianami pastewnymi, które jednak do Polski nie są sprowadzane ze względu na niewielkie rozmiary i mdły smak. Używane są one najczęściej jako surowiec do produkcji mączki lub paszy dla zwierząt hodowlanych bądź też jako surowiec dla przemysłu kosmetycznego.



Poniżej podaje kilka przepisów kulinarnych na banany, które z pewnością rozbudzą wyobraźnię smakową nie tylko łasuchów.









Desery z bananów ( zaczerpnięte z Wirtualnej Kuchni Polskiej wg Mariusza Marczaka)



Banana Split 1

2 banany, lody czekoladowe, 2 łyżki konfitury lub galaretki porzeczkowej, 1/4 l mleka, opakowanie bitej śmietany w proszku,

Śmietanę w proszku rozprowadzić mlekiem i ubić mikserem według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki. Banany obrać, przekroić wzdłuż. Na talerzykach ułożyć po 2 połówki. Lody uformować w kulki dwiema zamoczonymi w zimnej wodzie łyżkami, ułożyć między bananami. Deser przybrać bitą śmietaną i galaretką lub konfiturą.



Banana Split 2

Obranego banana przekroic wzdluz. Rozszerzyc polowki i w tak powstala szpare wlozyc po jednej kulce lodow..truskawkowych, czekoladowych i waniliowych. Polac goracym sosem czekladowym. Na to bita smietana, Na czubek wisienka..... Dobre tylko, ze milion kalorii.

Bananowy deser

PRODUKTY: * 3 dojrzałe banany * pół szklanki śmietany kremówki * pół szklanki jogurtu naturalnego * 2 łyżki cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 2 łyżeczki żelatyny * bakalie

* Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy zmięknie dodać wrzącej wody i wymieszać, aż się rozpuści. * Banany obrane ze skóry zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Dodać żelatynę. * Śmietanę i trochę cukru ubić na pianę. Należy uważać, aby nie zrobiło się masło. Dodać naturalny jogurt i delikatnie wymieszać. * Połączyć ją delikatnie, aby nie opadła śmietana, z masą bananową. * Bananowy deser przełożyć do pucharków. Można udekorować bakaliami.


Banany pieczone w ognisku
Można również upiec banany na ognisku. obiera sie banana i zawija razem z czekoadą w folię aluminiową. a potem w ognisko. (a raczej gdzieś z brzegu ogniska) po około minucie jestr gotowy.


Banany w kremie morelowym
3 banany, słoik kompotu z moreli, szklanka bitej śmietany, łyżka orzechów

Odsączone morele przecieramy przez sito, dodajemy do bitej śmietany. Stopniowo mieszając, dodajemy kilka łyżek kompotu. Banany obieramy, kroimy w talarki, przykrywamy kremem morelowym i posypujemy orzechami.


Banany pieczone

4 banany, 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej, 2 łyżki rumu,

Banany opłukać, skórki naciąć wzdłuż i lekko rozchylić. W nacięcia wcisnąć po kilka kawałków czekolady skropionej rumem.Każdy banan zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C. Po upieczeniu zdjąć folię i z brzegów nacięcia usunąć część skórki. Podawać na gorąco.



Smażone banany I

4 banany, 50 g masła, 1/4 l wina deserowego, 1/2 łyżeczki cynamonu,

Obrane i pokrojone wzdłuż banany posypać cukrem, smażyć na maśle na złoty kolor. Dodać cynamonu, odrobinę wina i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Podawać polane gorącym winem.



Smażone banany II

Wez banany w ilosci odpowiedniej do ilosci czekujacych. Obiez ze skorki, przekroj na pol, ale wzdluz. Na patelni rozgrzej maslo - ale mocno. Teraz poloz polowki banana. Po wierzchu posyp cukrem. Smaz, do momentu, gdy zauwazysz, ze spod robi sie przyrumieniony. Teraz odwroc na strone posypana wczesniej cukrem, a posyp ta przysmazona, i tak kilka razy. Podawaj z powstalym karmelkiem, gorace, z kilkoma kroplami cytryny. ) Smacznego P.S. informacje o wynikach i wariantach mozna przeslac na emalie


Należałoby dodać, że banany zielone być zialone! Te bardziej dojrzałe rozpadają się na taką półpłynną ciapkę i przypalają. Zapach nieciekawy... )


Jeden z wariantow: Pod koniec smazenia (ale nie za pozno) polac banany miodem. Smazyc jeszczxe jakis czas, zeby miod sie skarmelizowal i zeby banany torche go wchlonely. Zyskuja wtedy niepowtarzalny smak. Ogolnie smazone banany doskonale sa z lodami (na zimne lody kawalki bananow: PYCHA!), ew. z bita smietana. Szczerze polecam,


Smażone banany w miodzie
PRODUKTY 6 bananów 6-8 kulek lodów bakaliowych 10 łyżek mleka 10 łyżek gorzkiego kakao 2 łyżki miodu, olej *

Banany przekroić wzdłuż i smażyć w małej ilości oleju z obu stron. * Gdy się zezłocą polać miodem. * Równolegle w małym garnku zagotować mleko i do gorącego wsypać kakao. * Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż czekolada zgęstnieje. Można do smaku dodać 2 łyżki cukru. * Banany położyć na talerzykach, nałożyć lody i polać czekoladą

*Trening*Czyni*Mistrza*
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 18994 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 77015


Sog. Spoko art.


-=()=-Red : "Nasze Zdjęcia"-=()=-
-=()=-1 Miejsce w Konkursie Moderatorów-=()=-
-=()=-Kultura i Etyka = Kulturystyka-=()=-

-= Powrót po 9 latach nieobecnosci :) =-

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 75 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 24871
Mi też się tekst podoba, przepisy kulinarne też napewno się przydadzą.
O i widze że Cichy nam zaprezentował w jaki sposób banany sie rozmnażają .

** Pozdrawiam Lex **
" Każda porażka jest nawozem sukcesu "

** Pozdrawiam Lex **
" Każda porażka jest nawozem sukcesu "

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 2765 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 14266
Jak juz wycinasz i wklejasz to podaj przynajmniej z czego korzystales ;)

Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 877 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 9309
Kozystalem z przpisow z ksiazki kucharskiej:P

*Trening*Czyni*Mistrza*
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 262
czy można jeść banany na redukcji a jeżeli tak to czy po treningu jest wskazane czy raczej przy śniadanku?
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 10608 Napisanych postów 43040 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
Możesz zjeść banana do śniadania, ważne jest aby całodzienny bilans się zgadzał.
napisał(a)
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 1924 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 22174
na zbilansowanej od czasu do czasu możesz zjeść. najlepiej rano lub po treningu.
pzdr.
napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1935 Napisanych postów 49769 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 447769
Jezeli jzu chcesz jesc owoce to sa lepsze, pomarancze, kiwi, jablka.
1

Moderator działu Odżywianie

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 262
dzięki
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Po sylwestrowej zabawie.

Następny temat

Uprzejmie proszę o opinię

Julia Fusiecka otwiera nowe studio treningowe! Uwaga kontrola! Ciasto czekoladowe z kremem i owocami Błędy początkującego: nabijanie kilogramów na wadze Jak zadbać o dłonie? 14-15.10.2017 Międzynarodowy Puchar Polski w Kulturystyce i Fitness - WYNIKI Fit ryż z dodatkami Produkty, które niszczą Twój wygląd i samopoczucie