Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 25070 razy
słowa kluczowe: blog  okiem  judoczki 
Autor

BLOG - bjj okiem judoczki

Saida

Wysłana - 01 stycznia 2009 15:17    Edytuj  Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Z okazji Nowego Roku posstanowiłam w końcu założyć tego bloga. Na pomysł wpadł Renegat w pewnym spamie,mniej więcej w czerwcu Jednak ze względu na kilka okoliczności startuję z takim opóźnieniem.

Na bjj zawitałam dzięki temu forum, gdyż
1) namawiali mnie do tego Renegat i Rafał_B,
2) często pojawiały się opinie, że judo jest mniej skuteczne,niż bjj i chciałam to "samodzielnie" sprawdzić.
Myślałam,że skończy się na paru treningach,tymczasem spodobała mi się atmosfera,studia sprawiły,że na judo nie mogę chadzać tak często,jakbym chciała,a że ruchu potrzebuję jak powietrza - zostałam Ponadto z treningu na trening widzę postępy (których na judo mi brakuje),więc spróbuję coś podziałać w tym sporcie.

Generalnie plan wygląda tak,że judo mam pięć razy w tygodniu, a bjj dwa - w poniedziałki i środy. Studia i zajęcia na nich sprawiły,że na judo jestem teraz w poniedziałki (teraz jeszcze 4 tygodnie nie), środy, piątki i czasami w czwartki. Bjj w poniedziałki i środy - czasami oczywiście zdarzy się, że nie dotrę z powodu sytuacji losowych.

Dotychczasowe przemyślenia:
- obalenia w bjj są moim zdaniem na niskim poziomie, dodatkowo - dla dziewczyny ciężkie do wykonania
- złym nawykiem z punktu widzenia bjj jest ucieczka na brzuch - choć jeszcze nikt nie dał rady mi z tej pozycji zagrozić,to stwarza ona niepotrzebne ryzyko i daje niewielkie szanse manewru - muszę się tego oduczyć
- sporo technik się nakłada na siebie, choć czasem różnią się one sposobem wykonania

To na razie tyle

Zapraszam do śledzenia, dzielenia się doświadczeniami, wskazówki i rady - wszystkie będą milke widziane.
-
Specjalista -

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 01 stycznia 2009 15:49 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - Gain Bolic 6000

CENA: 122.40zł
Trec - NitroBolon

CENA: 134.00zł
Olimp - Chela MZB Sport Formula

CENA: 41.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Samuray-X

Wysłana - 01 stycznia 2009 15:49    Edytuj Cytuj
Saida, po prostu roznieś to BJJ w drobny pył i niech mity o ich niezwyciężoności upadną na wsze czasy ...

My baby shot me down ...

Saida

Wysłana - 01 stycznia 2009 15:59    Edytuj Cytuj
Jak na moje,to wygląda po prostu tak,że na zasadach judo wygrałby judoka, na zasadach bjj bjjowiec Każde z zasad są tak skonstruowane, żeby faworyzować dobre strony tego sportu.

Co do rozniesienia, to zobaczymy,na razie zgłosiłam się na Perfect Harmony Cup - ale jestem kompletnie nie w formie,na dodatek kontuzjowana,więc potraktuję to szkoleniowo - jeszcze nigdy nie kulałam się z dziewczyną
Specjalista -

t_e

Wysłana - 01 stycznia 2009 16:01    Edytuj Cytuj
pamietam moje zdiwienie jak na pierwszym treningu judo na jakim bylem ( wczesniej trenowalem tylko zapasy/ll ) trener za oddanie plecow w randori kazal po 50 pompek robic.
skuteczna metoda

We're children of a fighting race
That never yet has known disgrace

Hail Hail, The Celts are here !

kondek

Wysłana - 01 stycznia 2009 16:37    Edytuj Cytuj
ciekawy pomysł :) będe śledził, fajnie by było gdybyś zrobiła zestawienie technik które poznajesz na BJJ i zestawiła je z technikami JUDO- podobieństwa,różnice,przemyślenia itp. troche będzie przy tym roboty ale wszystko ku chwale SFD :D

Saida

Wysłana - 01 stycznia 2009 16:43    Edytuj Cytuj
t_e - w zasadzie dobry pomysł,ale w judo można spokojnie sobie pozwolić na oddawanie pleców Choć nie oszukujmy się - wpływa to na słabą dynamikę walki

Kondek, coś takiego już nawet robiłam,ale z treningu na trening i w spamie Ale pomysł też dobry.

Chwała za pomysł,jak już pisałam,należy się Renegatowi
Specjalista -

renegat44 SZARY

Wysłana - 01 stycznia 2009 18:17    Edytuj Cytuj
he he nowy rok ,nowe wyzwania miejmy nadzieje że MBY tez do nas zawita i wtedy będziemy mieli jakiś punk odniesienia (a może założy własny temat?)
Jako że ten rok ma być przełomowym (przynajmniej dla mnie) to biere sie otro do pracy i jutro podsyłam ci zaległego @
Tak trzymaj!

"Musisz świecić przykładem odwagi, honoru, żarliwej dla Narodu służby"
Znawca -

Saida

Wysłana - 01 stycznia 2009 18:42    Edytuj Cytuj
Oooooo,czekałam na tego maila dłuuuuuugo Więc się przyda

Co tu Renek do trzymania, jak same przeciwności losu wyskakują

Z MBY jeszcze pogadam,ale jak rozmawiałam z Nią poprzednio,to nie była chętna za bardzo;-(
Specjalista -

Rafał_B

Wysłana - 01 stycznia 2009 23:07    Edytuj Cytuj
Bardzo fajnie, że w końcu się zdecydowałaś założyć tego bloga

Co do walki na zasady bjj czy judo, czy ogólnie odnośnie skuteczności stylu, to wiele zależy od człowieka Zawsze to powtarzam

Zmieniony przez - Rafał_B w dniu 2009-01-01 23:07:52

--> www.gamenessteam.pl <--
--> www.pajacyk.pl <--
--> www.polskieserce.pl <--
Specjalista -

Jodan

Wysłana - 02 stycznia 2009 15:14    Edytuj Cytuj
zuch dziewczynka :)
trzymam kciuki za Koźmin

Dotychczasowe przemyślenia:
- obalenia w bjj są moim zdaniem na niskim poziomie, dodatkowo - dla dziewczyny ciężkie do wykonania

chodzi ci pewnie o zapaśnicze, przede wszystkim wejścia w nogi?
na szczęście nie ma czegoś takiego jak przepisowe dla bjj przewracanie i możesz przewracać jak chcesz
są na niewysokim poziomie, bo tak jak w judo o wyniku decyduje dobry uchwyt, szybkość i technika rzucania, tak w bjj decyduje parter i przez to stójka jest traktowana po macoszemu. w Europie można w ogóle nie umieć przewracać, a wygrywać.
- złym nawykiem z punktu widzenia bjj jest ucieczka na brzuch - choć jeszcze nikt nie dał rady mi z tej pozycji zagrozić,to stwarza ona niepotrzebne ryzyko i daje niewielkie szanse manewru - muszę się tego oduczyć
ja bym raczej powiedział - musisz się nauczyć to wykorzystywać, tzn zółwia, bo ucieczka stricte na brzuch to rzeczywiście samobój. a żółw? można go z głową wykorzystywać...

Zmieniony przez - Jodan w dniu 2009-01-02 15:18:24
Specjalista -

grimper

Wysłana - 02 stycznia 2009 17:52    Edytuj Cytuj
Rzuty i sprowadzenia u zawodników BJJ sa słabe, bo mało ich się ćwiczy. A ćwiczy sie mało bo większość trenerów tego nie umie.
Sprowadzenia zapaśnicze są dużo lepsze od judockich gdy doda się uderzenia. Niestety judocki dystans walki naraża nas na ciosy.

Aha i jeszcze jedno: zeby polepszyc swoja gre w judo warto podejsc sobie na zajecia z graplingu pod MMA ewentualnie grappling bez gi. Wychodza wszystkie bledy. Trzeba umiec na prawde kontrolowac. No i odpadaja wszystkie wodotryski. Lucza się tylko skuteczne techniki.

Zmieniony przez - grimper w dniu 2009-01-02 17:59:03

Pure Guinness
Znawca -

Odpowiedzi jest na 49 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

BLOG - bjj okiem judoczki

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.