Witam! Dawno tu nie zaglądałem no ale jak już zajrzałem to zauważyłem wiele pytan typuile białka skąd brać białko itp.pomyslalem ze poszperam w necie i cos przygotuje!Myślalem o artykule przedewszystkim nie zadlugim obrazowym i konkretnym. Z stąd te tabele gdyż to najprostszy sposób na ukazanie produktów wysokobiałkowych. Do tego dołaczam drobna charakterystykę Ryb gdyż również zauważyłem pytania na temat np:Wartości odżywczych tuńczyka.Jeżeli uważacie ze postowi czegoś brakuje proszę o propozycję.moim ceem było utworzenie jak najkrótszego artykulu ponieważ wielu ludzi nie ma ochoty czytac.
JEŻELI POST TEN MINIE SIĘ Z CELEM JAKIM BYŁO UŚWIADOMIENIE WIELU POCZĄTKUJĄCYCH I NIE TYLKO< PROSZĘ JEGO NATYCHMIASTOWE USUNIĘCIE GDYŻ NIE MIAŁEM ZAMIARU ZAŚMIECAĆ FORUM
Zmieniony przez - Gugcio w dniu 2005-11-19 02:48:57
Ryby Gatunki ryb występujących w handlu. Ryby i przetwory rybne są źródłem wysokowartościowego białka i wielu innych składników istotnych w odżywieniu organizmu ludzkiego. W zależności od pochodzenia ryby dzielimy na: słodkowodne, żyjące w wodach śródlądowych lub przebywające w nich co najmniej przez część swego życia; morskie żyjące wyłącznie w wodach morskich: -ryby bałtyckie- gatunki złowione w Morzu Bałtyckim i w cieśninach duńskich na wschód od Skagen, -ryby daleko morskie- złowione poza Bałtykiem.
Można spotkać się również z podziałem ryb dalekomorskich w zależności od akwenu, z jakiego pochodzą: atlantyckie, irlandzkie, z Morza Północnego itp. Ogólnie ryby i przetwory z nich dzieli się na: - ryby konsumpcyjne (żywe, świeże, mrożone), - przetwory rybne ( solone, wędzone, marynowane, suszone, konserwy i przetwory, tzw. półkonserwy) , - produkty uboczne przemysłu rybnego ( mączki rybne, oleje lecznicze, oleje techniczne itp.). Kształty ciała ryb są bardzo zróżnicowane, jednak najbardziej popularne w handlu gatunki ryb mają charakterystyczny wrzecionowaty kształt.
Skład chemiczny i wartość odżywcza. Skład chemiczny mięśni ryb pod względem ilościowym i jakościowym jest różna. Wpływa na to wiele czynników, takich jak: gatunek, wiek, miejsce żerowania i rodzaj pożywienia, a także czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem, przygotowaniem do obrotu itp. Mięśni ryb, występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie: - wody-50-85%, - bialka-10-25%, - tłuszczu-0,2-54%, - soli mineralnych- 0,5-5,6%, - węglowodanów-0,1-0,4%, - witaminy A, B i D. Białka ryb charakteryzują się bardzo wysoką przyswajalnością przez organizm człowieka &#8211; ok. 97%. Tłuszcze ryb mają niską temperaturę topnienia i wysoką przyswajalność, która wynosi ok. 92%. Są one przede wszystkim źródłem witamin A, B i D. Zawartość tłuszczu w mięśniach ryb stanowi kryterium podziału ryb na trzy grupy: 1) ryby tłuste, zawierające powyżej 5% tłuszczu ( m.in. cesta, halibut, łosoś, troć, makrela, szprot, śledź, węgorz, sardynka), 2) ryby średnio tłuste, zawierające 1-5% tłuszczu( m.in. brzana, karmazyn, karaś, karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg, sieja, sielawa, świnka ), 3) ryby chude zawierające do 1% tłuszczu ( m.in. dorsz, morszczuk, okoń, sandacz, szczupak). Zawartość witamin, w mg/100g części jadalnych ryb wynosi np.: - dorsz- witaminy d ( w tłuszczu wątroby)-100; witaminy A- 1000; witaminy B1 &#8211;80; witaminy B2 &#8211; 100; witaminy PP &#8211;1500; - maklera- witaminy D ( w tłuszczu wątroby)- 750; witaminy A- 1000. Ze względu na swoją wartość żywieniową, taką jak: właściwości składników pokarmowych, przyswajalność przez organizm oraz kaloryczność, ryby powinny być spożywane w większych ilościach niż obecnie w Polsce. Ryby należą do produktów o krótkiej trwałości, łatwo ulegają psuciu, dlatego w celu przedłużenia ich trwałości konieczne jest chłodzenie lub zamrożenie.
Ciekawostki &#8226; wysokie spożycie białka prowadzi do większych strat wapnia, &#8226; warzywa zawierają dużo wody, w konsekwencji zajmują dużo miejsca w przewodzie pokarmowym. Przy relatywnie niskiej zawartości białka nie są znaczącym źródłem aminokwasów, &#8226; niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit (upośledzenie wchłaniania) oraz wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i niekiedy alergii, &#8226; zboża są relatywnie ubogie w białko (8-14%) w porównaniu do innych produktów z naszej diety. Są bogate w bardzo cenne aminokwasy siarkowe (w których skład wchodzi siarka), ale za to ubogie w lizynę - aminokwas niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju niemowląt i dzieci. Jednak, z uwagi na wysoki poziom konsumpcji produktów zbożowych, ich udział w zalecanym spożyciu białka jest bardzo ważny, &#8226; połączenie produktów zbożowych ze strączkowymi lub produktami mlecznymi jednym posiłku, może pokryć zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy. Jest to bardzo ważne, ponieważ takie połączenia produktów są zalecane jako wzór w krajach rozwiniętych (np. płatki zbożowe + mleko) i w krajach rozwijających się (soja + ryż, soja + kukurydza, fasola + pszenica), &#8226; gdy organizm człowieka straci więcej niż 14% całkowitej ilości białka w organizmie, prowadzi to do poważnych schorzeń, co uświadamia nam wagę tego składnika w diecie. Tylko woda jest bardziej istotna dla naszego życia od białka (już strata 8% wody może okazać się fatalna w skutkach). Przeciwieństwem takich strat i konsekwencji dla zdrowia człowieka jest tłuszcz, albowiem utrata nawet do 90% tkanki tłuszczowej może mieć tylko nieznaczny wpływ na nasze zdrowie, &#8226; źródła białka zwierzęcego występują w produktach zawsze w połączeniu z tłuszczem zwierzęcym (np. mięsa, sery) i z tego powodu, ten rodzaj białka pokarmowego ma tendencje do podnoszenia we krwi poziomu cholesterolu i wzrost produkcji cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu, &#8226; produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. a wapnia w mleku, żelaza i cynku w czerwonym mięsie, &#8226; nasiona roślin strączkowych są bogate w białko (25-40%), ale jego skład aminokwasowy nie jest tak dobry jak w białku zwierzęcym (zawierają mało aminokwasów tzw. siarkowych). Wyjątek stanowi soja. Jednakże połączenie nasion roślin strączkowych i zbożowych w diecie może dostarczyć odpowiedniej ilości wszystkich aminokwasów niezbędnych do prawidłowego wzrostu organizmu i utrzymania zdrowia,
&#8226; orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło Źrodło ARTYKUŁU &#8211; OGÓŁ Internetu
SORKI ZA BŁĘDY ale jakoś o 2 w nocy nie zwracałem uwgi na poprawna ortografię.