Pola płucne o wzmożonym rysunku zrębu. Kąty przeponowo-żebrowe wolne. Sylwetka serca w normie.
Ktos mi powie czy wszystko OK?
1233219941000
Exee
Wysłana - 02 lutego 2009 15:33
Miałem na opisie zdjęcia Prawidłowe RTG. Jednak mam problemy z prawym kolanem. Szybko się męczy, Coś strzela z boku(łękotka)? i rzepka jakby mi się poruszała podczas chodzenia jak poruszam kolanem nie strzyka normalnie tylko jakoś dziwnie. Nie odczuwam bólu jest to raczej coś w rodzaju zmęczenia kolana.
witam dzisiaj odebrałem MRI . Oto wynik : Badanie MR w sekwencji FSE, obrazy T1-,T2-zależne, w płaszczyźnie strzałkowej i poprzecznej,wykazało: -badanie poruszone o niepełnej wartości diagnostycznej -spłycenie lordozy lędźwiowej -zmiany zwyrodnieniowe w postaci dehydratacji krążka m-k L5/S1 -centralne tylne uwypukleni krążka m-k L4/5 z dyskretną modelacją worka oponeowego -centralna przepuklina krążka międzykręgowego L5/S1 z niewielką modelacją worka oponowego
Co to oznacza???
1233678131000
Saida
Wysłana - 03 lutego 2009 21:59
mglii - wszystko ok na tym zdjęciu
Exee - zdjęcie rtg nie jest najlepszym rozwiązaniem przy diagnostyce obrazowej kolana
Witam. Oto opis USG mojego kolana: Zwiększona ilość płynu- krwiak zachyłku górnym, przedziale bocznym i przyśrodkowym. Błona maziowa z cechami miernego obrzęku i przerostu. Chrząstka szklista na kłykciach kości udowej o gładkim, równym zarysie i prawidłowej grubości. Obrzęk, pogrubienie i obniżenie echogeniczności części łąkotkowo -udowej więzadła pobocznego piszczelowego oraz troczków przyśrodkowych rzepki- stan po przebytym naderwaniu II-go stopnia. Niejednorodna echogeniczność rogu przedniego łąkotki przyśrodkowej - stan po przebytym stłuczeniu. Więzadło własne rzepki, troczki boczne rzepki, ścięgno mięśnia czworogłowego,kaletka przedrzepkowa i podrzepkowa głęboka bez zmian. Więzadło poboczne strzałkowe, krzyżowe przednie, tylne, łąkotka boczna, ścięgno mięśnia podkolanowego i gęsia stopka bez zmian. Ciało tłuszczowe Hoffy bez cech przerostu. Dół podkolanowy bez zmian.
jak to interpretować? Co mi będzie? Dodam iż mam rehabilitację od początku tego tygodnia, i wizytę u lekarza prowadzącego za 1,5 tyg.
1233744877000
D-wo
Wysłana - 04 lutego 2009 21:42
może ktoś coś miał podobnego albo zna się trochę bardziej niż niektórzy lekarze i wie może co mi jest?...mój wynik rezonansu lewego kolana: -zmiany przeciążeniowe szpiku przy powierzchni stawowej kłykcia bocznego kości udowej na obszarze o śr 1,4cm bez wyraźnego uszkodzenia chrząstki pokrywającej -niecałkowite zerwanie przyczepu bliższego więzadła krzyżowego przedniego ze zwiększeniem wskaźnika łuku nieuszkodzonego PCL, -uszkodzenie pozostałych struktur więzadłowych,łąkotek,chrząstek stawowych i uwidocznionych elementów kostnych nie stwierdza się,-niewielka ilość płynu w jamie stawowej.
1233780122000
funosek
Wysłana - 06 lutego 2009 14:39
Witam ;)
Czy byłby ktoś wstanie określić czy mam już zrośnięte nasady kości?
Aha... i jakby ktoś znał się trochę bardziej to - ile tam jest jeszcze tej tkanki chrzęstnej (dużo / mało)
1233927593000
cenzor
Wysłana - 11 lutego 2009 18:55
Witam :) Mam 17 lat i właśnie dostałem opis badania rentgenowskiego, prześwietlana była dolna część kręgosłupa oto treść opisu: POGŁĘBIENI LORDOZY POZIOME USTAWIENIE KOŚCI KRZYŻOWEJ LUMBALIZACJA S-1-LEWOSTRONNA PEŁNA, PRAWOSRONNA TENDENCJA Z DYSPLASTYCZNYM DYSKIEM S-1/2 Czy mógł by mi ktoś powiedzieć czy to jest poważne i czy nie będę musiał zrezygnować z treningów (trenuje kolarstwo)
Z góry thx
Wszystko powinno zostać uproszczone tak bardzo, jak to tylko możliwe, ale nie bardziej.
1234374939000
portier01
Wysłana - 17 lutego 2009 17:53
Jutro dopiero bede sie rejestrowal do lekarza. jakby ktos pomogl w takiej ogolnej interpretacji wynikow... najbardziej martwi mnie ten odcinek L5-S1... dodam ze od jakiegos czasu boli mnie mocno odcinek ledzwiowy kregloslupa a od miesiaca z tego powodu nie robie siadow...;/