BADANIA LAB., USG, RTG INTERPRETACJA, PYTANIA itp...
nerk
Wysłana - 12 listopada 2009 16:23
Prosiłabym o interpretację wyniku badań USG, jeśli chodzi o nerki - wiem, że coś jest nie tak, ale nie wiem dokładnie co. Czy to coś poważnego?
Nerka prawa o prawidłowym położeniu jednak wyraźnie zredukowana wielkość do 74x22mm ze zredukowaną warstwą miąższową, skąpym unaczynieniem, z obecnością torbieli w biegunie górnym wielk.do 11mm oraz obecnością hiperech wielk.do 54-6mm - złogi? Nerka lewa większa, 125x68mm, szeroka warstwa miąższowa wyrównawczo, do 18-22mm, zróżnicowanie korowordzeniowe zachowane, jedynie linijne wzmożone odbicia ze ścian kielichów na granicy z brodawkami - obraz niejednoznaczny - nie uwidoczniono cech zastoju w UKmie i pewnych ech złogów.
1258039397000
NewMoon
Wysłana - 13 listopada 2009 21:28
Witam, od pewnego czasu czuję drętwienie skóry głowy ( z tyłu, lewa strona), pulsowanie, chociaż bólu nie odczuwam żadnego, to czuję dyskomfort ;/ tak jakby lekki ucisk, czy duszenie, trudno to określić, przede wszystkim podczas spania, przez to czasami miewam trudności w zaśnięciu, ponieważ boję się tego, że coś mi się stanie, zastanawiam się nad jakimiś badaniami w tym kierunku, bo nie daje mi to spokoju i wydaje się, że nasila się coraz bardziej. Przy tym czasami mam problemy z oddychaniem, uczucie duszności i kołatanie serca, jednak te trzy ostatnie wydaje mi się, że to z lęku przed tym co dzieje mi się z głową ;/ kiedy mijają mi te dolegliwości, mam wrażenie jakbym to wszystko wyolbrzymiała. Za odpowiedzi będę bardzo widzięczna ;)
1258144130000
apendix
Wysłana - 21 listopada 2009 23:11
Nerk co do Twojego USG masz cechy niedokrwienia nerki prawej, jest mniejsza a lewa powiększyła się i przejmuje jej funkcje. Szkoda że nie ma nic o tętnicach nerkowych ani doplera tych tętnic. Nie masz czasem problemów z ciśnieniem? Torbiel nie jest może najbardziej groźna bo spora część ludzkości je ma.
NewMoon co do Twojego przypadku, jak u Ciebie wygląda sprawa ciśnienia? Ewentualnie badanie EKG lub nawet próba wysiłkowa o ile lekarz zaleci. Mi to wygląda na nadciśnienie tętnicze.
1258841516000
Piotr Zemł
Wysłana - 22 listopada 2009 20:10
New Moon to częśte objawy odkręgosłupowe. Masz problem z szyjnym odcinkiem kręgosłupa a dokładnie ze stawami szczytowo-obrotowymi i szczytowo-potylicznymi. Są to miejsca gdzie unerwiona jest skóra głowy znajdują się tez tam ośrodek oddechowy, ośrodek krązeniowy mogą wystepowac duszności kołatanie serca, dzwonienie i szumy w uszach itp.
Moja rada to rtg górnego kręgosłupa szyjnego i wizyta u dobrego chiropraktyka. Poszuszany był tu wątek metody Ackermanna jest bardzo skutczna
www.chiro-reh.pl gabinet rehabilitacji mgr fizjoterapii Piotr Zemła
Znawca -
1258917048000
Zuzanka200
Wysłana - 04 grudnia 2009 21:25
Witam prosze o szybką interpretacje wyniku badan RTG klatki piersiowej. "Kąty przeponowo-żebrowe wolne. Płuca bez zmian ogniskowych, w dolnym lewym drobne zrosty bądz NIEDODMY płytkowe. Serce i duże naczynia w normie. " Bardzo bym prosila interpretacje przesłac na moj adres mailowy paulinaczekaj@onet.eu To bardzo pilne. Z góry dziękuje za informacje. Pozdrawiam
Paulina
1259958346000
Piotr Zemł
Wysłana - 04 grudnia 2009 22:37
Jeżeli miałas kiedys zapalenie płuc to te zrosty mogą byc pozostałościa ewentualnie wysiękowe zapalenie opłucnej
www.chiro-reh.pl gabinet rehabilitacji mgr fizjoterapii Piotr Zemła
Znawca -
1259962679000
Zuzanka200
Wysłana - 05 grudnia 2009 12:30
Witaj dziękuje za odpowiedz. To są wyniki mojego męża ma 31 lat i poszedl do lekarza bo ma czesto straszne bóle w klatce piersiowej-okolice serca. ekg serca wyszlo rewelacyjne,podwyzszone cisnienie no i lekarka skierowała go na to badanie co wyzej napisalam rtg klatki piersiowej- nigdy on niemial zapalenia płuc. Więc skad mu sie to wzielo. Dodam ze papierosow tez niepali :(. Prosze o pomoc bo wizyta u lekarza jest dopiero w poniedzialek. Pozdrawiam
Paulina
1260012611000
ksi
Wysłana - 05 grudnia 2009 15:31
Witam! Jeśli ktoś mógłby zinterpretować opis RTG klatki piersiowej: wnęki szersze naczyniowe, radiologiczne cechy umiarkowanego zastoju w krążeniu płucnym, jamy opłucnowe wolne od płynu, serce szersze w wymiarze poprzecznym, aorta w normie.
1260023514000
qDiii
Wysłana - 06 grudnia 2009 13:32
Proszę o interpretację badania kręgosłupa w odcinku lędźwiowym:
Odchylenie osi długiej kręgosłupa lędźwiowego w lewo. Pogłębienie lordozy lędźwiowej z bardziej poziomym ustawieniem kości krzyżowej. Dyskretne obniżenie przestrzeni międzykręgowej L4-L5. Poza tym: Struktura kości i ich ustawienie prawidłowe.
1260102725000
rzelunio
Wysłana - 22 grudnia 2009 23:18
Witam Paweł lat 17 proszę o szczegółową interpretacje wyniku rezonansu magnetycznego kręgosłupa robionego w Zielonej Górze dodam ze ćwiczylem kickboxing lecz przez tą chorobe zrobilem sobie przerwe i chcem wrocic lecz nie wiem czy moge : Badanie MR kręgoslupa LS (FSE,obrazy T1 i T2 zależne,przekroje poprzeczne i strzałkowe) Na wysokości L4/L5 obecna jest drobna,zbaczająca w lewo protruzja jądra miażdżystego w niewielkim stopniu modelująca worek oponowy.Druga,centralna,prawdopodobnie podwięzadłowa protruzja jądra miażdżystego zmniejsza przednią rezerwę płynową kanału kręgowego na wysokości L5,S1.W obszarze badania znajdują się zmiany przeciążeniowe stawów międzywyrostkowych ze sklerotyzacją podchrzęstną i nieznacznie wzmożoną ilością płynów w szparach stawowych.Struktury wewnątrzkanałowe są prawidłowe.