Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 6084 razy
słowa kluczowe: bóle  kolan 
Autor

Bóle kolan

maks34

Wysłana - 16 kwietnia 2009 19:58    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam wszystkich!!!
Mam takie małe pytanko o ból kolan np: podczasz wchodzenia po schodach i schodzenia,trochę mniejszy ból odczuwam po przysiadach.Kiedyś miał z tym problem,ale jakoś mineło,a teraz znowu się pojawiło.Nigdy przedtem nie uprawiałem,żadnego sportu wyczynowego,ale teraz chciałem coś z sobą zrobić.Mam 35 lat 165cm i 68kg.Ułożyłem sobie diete i chciałem zacząć cwiczyć na początek planem Mawashiego,ale trochę mi ten ból przeszkadza.Znajomi powiedzieli mi,żebym zaczął jezdzić na rowerze i zapisał się na basen,bo to ponoć pomaga,ale może powiniem iść do lekarza.Proszę o fachowe porady
pozdrawiam

Zmieniony przez - maks34 w dniu 2009-04-16 20:08:57

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 16 kwietnia 2009 20:24 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - Vita-Min Multiple Sport

CENA: 19.80zł
Fitmax - Kreatyna

CENA: 67.50zł
Olimp - BCAA Mega Caps

CENA: 79.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Riobson

Wysłana - 16 kwietnia 2009 20:24    Edytuj Cytuj
Idź do lekarza, napewno problem ze stawami.

AdamPK

Wysłana - 16 kwietnia 2009 21:55    Edytuj Cytuj
To może być np nadwyrężenie łękotki, jakiś więzadeł, wysięk do tkanki łącznej. Generalnie przy takich bólach jeśli po ok 7 dniach stosowania jakiś maści przeciwbólowych i restu dalej boli to jak najszybciej idź do lekarza bo może to być coś co samo się nie zaleczy a ze stawami im dłużej trwa kontuzja tym gorzej. Dlatego szybciutko idź do lekarza, a jeśli masz możliwość to do sportowego i ortopedy, i nie daj się spławić tekstem: "proszę poczekać miesiąc i przestanie boleć" bo tak zawsze prawie mówią. Jak nie chce zapisać jakiejś konkretnej terapii to się dopraszaj bo jest masa rzeczy które mogą skrócić proces powrotu do zdrowia (laseroterapia, magnetoterapia, krioterapia, masaże)

Mawashi

Wysłana - 17 kwietnia 2009 10:39    Edytuj Cytuj
Polecam wykonanie USG stawów kolanowych i z opisem wizyta u ortopedy/ów.
Różnie to bywa.
Mi dopiero teraz (30 lat) zaczynają doskwierać kolana jak przesadzę z treningiem, ale ja mam za sobą parę lat dźwigania dużych cieżarów

Przyczyn może być wiele, od chondromelacji, przez zapalenie kaletek maziowych, uszkodzeń/przeciążeń łąkotki spowodowanych zbyt słabymi mięśniami czworogłowymi (częste).

Proszę do czasu ustalenia dolegliwośi wykonywać na nogi takie ćwiczenie:
- przysiady bez obciążenia, z wąskim rozstawem stóp. Między kolana wkładamy małą poduszkę, złożoną na pół (tak żeby mieć ok. 15 cm grubości) i ściskamy kolanami w trakcie wykonywania ćwiczenia. Stopy rozstawione na tyle szeroko, aby uda i podudzia były w jednej linii (nie robimy ixa).
Siadamy powoli licząc do 3 i wstajemy licząc do 3 po przekroczeniu kąta 90 st między udami i podudziem.

Jeśli mimo tego ból będzie występował można na uda wykonać wyprosty podudzi w siadzie.

Siadamy na stole lub tak wysoko by podudzia swobodnie zwisały, uda podparte. Między stopy wkładamy obciążenie (butelka z wodą owinięta w ręcznik, żeby się dobrze trzymała) i wykonujemy wyprosty.
Od dołu, unosimy podudzie w górę licząc do 3. Napinamy udo i opuszczamy ponownie licząc do 3, na dole nie rozluźniamy tylko wykonujemy kolejne powtórzenie.

Wykonujemy do uczucia silnego pieczenia mięśni.

Reszta ćwiczeń zgodnie z planem.

Moderator dz. Trening w domowych warunkach

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
Ekspert -

maks34

Wysłana - 17 kwietnia 2009 18:48    Edytuj Cytuj
Mawashi bardzo dziękuje za profesjonalną odpowiedż.Zastosuje twoje ćwiczenia i zrobię sobie USG i pójdę do lekarza.
Song dla ciebie za poświęcenie swojego czasu.

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.