Występuje w komórkach liści, łodygi, nasion, kwiatów, owoców, cebul, korzeni. Błonnik nie zawiera żadnych substancji odżywczych, ale wspomaga wędrówkę pokarmu przez jelita. Pożywienie bogate w błonnik wymaga dłuższej konsumpcji, w związku z czym szybciej osiągamy poziom nasycenia, a dłuższe przeżuwanie pokarmu powoduje wytwarzanie większej ilości śliny i soków trawiennych, które wspomagają trawienie innych składników pokarmowych. Owoce i warzywa są głównym źródłem błonnika. Najlepiej spożywać je w stanie surowym wraz ze skórką lub lekko ugotowane. Pełnoziarniste pieczywo jest również bardzo dobrym źródłem błonnika, podobnie jak otręby które możemy spożywać z wodą lub dodawać do innych produktów. Zjedzony pokarm zostaje w procesie trawienia rozłożony do składników najprostszych, przyswajalnych przez organizm. Po trawieniu następuje wchłanianie i rozprowadzanie składników odżywczych przez krew po całym ciele.
Nie dokładnie o to tobie chodziło ale na razie więcej nie mam.jak znajde tabelele to podrzucę link.