Czytając dziś skład przeróżnych odżywek białkowych i gainerów natrafiłem na bardzo niepokojącą rzecz. Mianowicie, każde białko czy też gainer jaki znalazłem posiadały w swoim składzie ASTARPAM, czyli cukier, który niby nie powoduje tycia, jednak ma znacznie poważniejsze następstwa: nowotwory, chorobę parkinsona i inne. Pojawia sie takie małe pytanie: czy ktoś zna firmę, która produkuje odżywki białkowe bez dodatku tego cholernego cukru? Bo dla mnie kulturystyka to sposób na zdrowie i za żadne skarby nie będę się zatruwał, choćby nie wiem jak duże przyrosty miałbym po tym uzyskać.
ewentualnego złego wpływu aspartamu nie powinieneś sie obawiać...w takich ilosciach nie powinien on wpływac niekorzystni. Natomiast czemu firmy używają tego a nie zwykłego cukru-to dlatego by obnizyć kolorycznoosć produkowanych wyrobów-jest on dużo słodszy od cukru a wiec mniej go trzeba. Jesli za wszelką cene chcesz go unikać to kup np. białko z Ovopolu- tam masz czyste białko albo serwatkę o naturalnym smaku.
Pozdrawiam Wasz don Zwierz
Jeżeli moja wypowiedż Ci się spodobała to nie dawaj Sog'a tylko wejdż na [http://www.pajacyk.pl] i kliknij na pajacyka. Będzie z tego większy pożytek niż z Sog'a!
członek-mafia.suple.hardcor.pl
Moderator Działu Suplementacja
Ekspert -
1028929871000
SFD
Wysłana - 09 sierpnia 2002 23:58
wpisz w wyszukiwarce onet słowo aspartam a dowiesz sie sztrasznej prawdy-Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności
Wojtas
Zmieniony przez - BULMASTIF w dniu 2002-08-09 23:59:49
1028930335000
SONBATY ATLETA.PL
Wysłana - 10 sierpnia 2002 00:15
Nie jestem wielkim fachowcem w sprawach słodzików ale aspartam jest chyba jednym z najlepszych. Myślę że ma mimo wszystko mniej wad niż cukier. Ja w każdym razie używam dużo, w napojach, odżywkach czy słodząc kawę.
Czy białko z ovopolu można kupić na siłowni czy trzeba się raczej za tym zakręcić ?? Bo serwatke zwykłą to nie wiem gdzie można kupić...
KAror
1028931452000
SFD
Wysłana - 10 sierpnia 2002 00:18
a czytałes son to co jest w onecie, co myślisz?
Wojtas
1028931531000
SONBATY ATLETA.PL
Wysłana - 10 sierpnia 2002 00:45
Czytałem. Brzmi to nie tyle groźnie co wręcz katastroficznie. Ja od lat używam bardzo dużo aspartamu. U mnie w domu właściwie nie używa się cukru tylko słodziki. Żona w ciąży też piła sporo napojów z aspartamem. I dzieci, odpukać, zdrowe. Właściwie to wypijam jakieś 1-1,5 litra napoju dziennie, do tego 2-3 kawy, czasami jakieś galaretki itp. Nie jestem na tyle obeznany w temacie żebym wyrokował że aspartam jest ok. i podważał zdanie ludzi którzy badali tę substancję, ale u mnie na szczęście wszystko w porządku. Poza tym jest tyle produktów tym słodzonych że gdyby to było coś poważnego to byłyby już jakieś sygnały. Ale tak jak mówię, na 100% nic nie wiem, to tylko takie moje rozważania.
BUL ta nagonka na Aspartan przypomina mi odwieczną walkę producentoów masła i margaryny ... która zdrowsza???? .... to same z aspartanem i cukrem .. lobby cukrowe zrobi wszystko aby udowodnić, że aspartan "zabija" ... w takim razie zastanowmy sie czy cukier ma same plusy ... eeee chyba nie .... moim zdaniem jedynym wyjsciem jest nie slodzic co skwapliwie zrobiłem ponad dwa lata temu
REDRUM it's my not recommended behavior
Zmieniony przez - Redrum w dniu 2002-08-10 09:07:45
Specjalista -
1028963232000
SFD
Wysłana - 10 sierpnia 2002 13:58
w sumie wszystko mi jedno nie uzywam cukru ani słodzika, słodyczy nie jadam napoi dietetycznych tez nie, ewentualnie isostar
Wojtas
1028980693000
Zwierz
Wysłana - 10 sierpnia 2002 15:29
karor myślę,że niedługo odezwie sie do Ciebie Hosse i odpowie na wszystkie pyt. zwiazane z Ovopolem. Mozesz tez kupic taniej ,bezposrednio u producenta tyle,że minimum 10 kg.
Pozdrawiam Wasz don Zwierz
Jeżeli moja wypowiedż Ci się spodobała to nie dawaj Sog'a tylko wejdż na [http://www.pajacyk.pl] i kliknij na pajacyka. Będzie z tego większy pożytek niż z Sog'a!
członek-mafia.suple.hardcor.pl
Moderator Działu Suplementacja
Ekspert -
1028986155000
SFD
Wysłana - 03 kwietnia 2003 19:02
z tego co wim aspartam znajduje sie w znacznej wiekszosci produktow ktore spozywamy na codzien i mysle ze sam ich uzywasz ajezeli ograniczasz sie do tych produktow zawierajacych aspartam to napewno kiedys je spozywales a wiec jezeli w odzywkach nieznajduje sie duza dawka tej ,,trucizny'' to mozesz sobie kupic