Przyjrzyjmy się faktom:
1)Sól to nie jedzenie. Nikomu nie przyjdzie do głowy używać jako przyprawy np. chlorku potasu, chlorku wapnia.
2)Sól nie trawi się, nie ma żadnej wartości odżywczej, nie zawiera witamin. Wręcz przeciwnie - sól jest substancją szkodliwą, może prowadzić do odwodnienia tkanek.
3)Sól jest jadem dla serca, powoduje nadpobudliwość układu nerwowego.
4)Sól zuboża naturalne zapasy wapnia w organizmie i niszczy śluzówki układu pokarmowego.
Jeśli sól jest tak szkodliwa, to dlaczego powszechnie jej używamy?
Sądzę, że wynika to z odwiecznych przyzwyczajeń, gdyż poprawia smak potraw, które bez niej są dla nas niesmaczne. Jedzenie zbyt małej ilości soli nie stanowi zagrożenia dla zdrowych ludzi. Większość ludzi je za dużo soli, postaraj się więc ograniczyć spożycie soli.''
Co sądzicie o powyższym artykule?
- Ja oczywiście nie spożywam soli, przyzwyczaiłem się do potraw bez soli, po za tym spożywam ją w innych produktach, typu np.wędliny, praktycznie sól jest dodawana do każdego rodzaju żywności(chleb, ser itp.)Pewnie zapytacie jak ja mogę zjeść np. pomidora bez soli? Heh, po prostu doprawiam sobie go np. bazylią, lub pietruszką
"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych nigdy ich nie osiągnie"