No wypadalo by ale moze poprostu nie lubi Milanu i to jest powot
*trening czyni mistrza*
1079691360000
Impostor
Wysłana - 19 marca 2004 21:32
28. urodziny Sandro Nesty Przed 28 laty w Rzymie przyszedł na świat Alessandro Nesta, długoletni piłkarz Lazio, a od dwóch sezonów pewny punkt defensywy Milanu. Do spływających zewsząd życzeń dołącza się redakcja ACMilan.PL
Cafu na łamach Corriere dello Sport powraca do decyzji podjętej zeszłego lata. ”Odmówiłem wyjazdu do Japonii i było warto. Zostałem we Włoszech, a przede wszystkim wciąż mam możliwość gry na najwyższym poziomie. Przez te wszystkie lata wszyscy dobrze wyrażali się o tym klubie, zespole, jego otoczeniu. Milan od lat stanowi przykład dla wszystkich.”
W tym samym dzienniku znaleźć możemy wypowiedź Giuseppe Pancaro wyjaśniającego tajemnicę świetnej dyspozycji w jakiej znalazł się od momentu przybycie do Milanu. ”Nie boję się wyzwań. Wciąż chcę znajdować się w centrum uwagi. Przybycie do Milanu pozwoliło mi odkryć tą cechę w sobie, zrozumiałem, że klucz do wszystkiego leży w mojej głowie. Myślę, że także z tego względu jestem tak ceniony przez klub, sztab szkoleniowy, kolegów z zespołu.”
Asystent Ancelottiego Mauro Tassotti na łamach Tuttosport stwierdza, że kluczem do sukcesu będzie utrzymanie należytej koncentracja do samego końca sezonu. ”Póki co niczego jeszcze nie wygraliśmy. Wpierw odnosi się sukces, a dopiero później świętuje, nie odwrotnie. To jest przykazanie dla wszystkich. Jesteśmy przekonani, że nawet jeśli nie zdobędziemy żadnego trofeum nie będzie to spowodowane naszym roztargnieniem.”
Carlo Ancelotti rozmawiał w południe z dziennikarzami podczas tradycyjnej przedmeczowej konferencji prasowej.”Pochwały jakie zebraliśmy w ostatnich dniach dobrze nam zrobiły. W żadnym wypadku nie zamieszały nam w głowach. Zdajemy sobie sprawę z naszych możliwości i z faktu, iż przeżywamy znakomity okres. Chcemy jak najdłużej trwać w takim stanie. Jutro czeka nas trudne spotkanie ze szczególnie nieprzyjemnym przeciwnikiem. Parma jest młodym zespołem, który potrafi czerpać siłę z trudności jakie napotyka. Jest szczególnie niebezpieczna w ataku. Myślę, że przyjedzie na San Siro z zamiarem narzucenia swojego stylu gry, a nie bronienia się.” „W meczu z Parmą nie będzie żadnej rotacji w składzie. Zespół miał cały tydzień na odzyskanie sił i sumienny trening, tak więc na boisku zobaczymy najlepszy skład, który da największą gwarancję pozytywnego wyniku. Nie wygraliśmy jeszcze ligi i nie widzę powodu, dla którego mielibyśmy z wyprzedzeniem myśleć o spotkaniu w Lidze Mistrzów z Deportivo La Coruna. Cała nasza uwaga skupiona jest na Parmie, a od niedzielnego poranka będziemy myśleć o meczu pucharowym. Milan nie dekoncentruje się także dlatego, iż wciąż czujemy oddech rywali na plecach. Juve ma punkt więcej niż w tym samym czasie przed rokiem, gdy sięgało po tytuł mistrzowski, zaś Roma o około dwadzieścia, tak więc trudno powiedzieć, by te zespoły złożyły broń.”
Prawy defensor Milanu Marcos Cafu w rozmowie z reporterem Milan Channel mówił o najbliższych meczach rossonerich. ”To oczywiste, że wszyscy spodziewają się naszego potknięcia, ale zachowujemy spokój, w szatni panuje pogodny nastrój. Zdajemy sobie sprawę, że do każdego meczu musimy przystępować z determinacją, należytą koncentracją, a przede wszystkim z wielkim szacunkiem dla rywala. Teraz czeka nas mecz z Parmą, zespołem, z którym gra się trudno – młodym, potrafiącym grać w piłkę. My ze swojej strony jesteśmy gotowi wyjść na boisko po zwycięstwo, wiemy co musimy zrobić by to osiągnąć.”