Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

ACL stan po 6-8 miesiącach - WASZE KOMPLIKACJE

sabre17

Wysłana - 20 stycznia 2010 20:40    Edytuj  Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Siema.
Miałem rekonstrukcje ACL 6 miesięcy temu. Jednak wystąpiło wiele komplikacji. Nie jestem pewien, ale prawdopodobnie będzie potrzebna kolejna artroskopia. Chciałbym aby w tym wątku wpisywali się ludzie, którzy również mają problemy, bądź i nie, chodzi mi o wasz stan kolana po ponad pół roku od rekonstrukcji. Jak sie czujecie, co wam przeszkadza? Może ktoś po roku miał artroskopie w celu poprawy, jak ona wam wyszła. Podzielmy się tym. Temat o samym ACL ma ponad 2000 postów i trudno tam znaleść takie wiadomości. Dlatego otworzyłem ten wątek.

Moje kolano troche kiepsko się trzyma po pół roku.
Moje komplikacje to:
-blokowanie się kolana (musze użyć siły, żeby je wyprostować, czemu towarzyszy niezły trzask)
-nie mogę jeszcze maxymalnie kucnąć
-nadal występuje dosyć duży brak czucia na piszczelu i przy kostce
-podczas prostowania kolana, po zgięciu nogi, z tyłu kolana odczuwam obcieranie się więzadeł, ścięgień (bardzo nieprzyjemne)
-występuje lekka niestabilność stawu

A wy? Jak wy się czujecie po 6 miesiącach. Jak wyglada wasz stan i samopoczucie? :) Podzielmy się doświadczeniami. Pozdrawiam.

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 21 stycznia 2010 18:21 
W większości przypadków polecamy:

APS - Mesomorph

CENA: 139.00zł
Universal Nutrition - Shock Therapy

CENA: 139.00zł
Dorian Yates - Ultimate NOX PUMP

CENA: 5.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

SzakalBWA

Wysłana - 21 stycznia 2010 18:21    Edytuj Cytuj
Jestem dopiero 4 tygodnie po operacji, ale juz wiem, ze jesli chodzi o czucie w piszczelu to go nie odzyskam podobnie jak i Ty:/ tak mi lekarz powiedzial. Co do innych komplikacji to jak bylo u Ciebie z rehabilitacja?

sabre17

Wysłana - 21 stycznia 2010 20:08    Edytuj Cytuj
2 miesiące chodziłem na rehabiliacje. wszystko normalnie i ok. z wyprostem miałem problemy, ale pewnego dnia zaczęło się wszystko sypać jakoś 3 miesiące po reko... i tak jest do dziś.

SzakalBWA

Wysłana - 21 stycznia 2010 20:11    Edytuj Cytuj
Ja tez nie moge wyprostowac do konca, nie mowiac o zgieciu. Mi mowili ze to sie ma poprawic Tobie tez?

sabre17

Wysłana - 21 stycznia 2010 20:46    Edytuj  Cytuj
no jasne, że powinno, ale jestes dopiero 4 tygodnie po... duzo cwicz i nie zaniedbuj. ja troche odpuscilem i moze dlatego mam problemy

SzakalBWA

Wysłana - 21 stycznia 2010 23:53    Edytuj Cytuj
Z tego co wiem to moga sie pojawic 'zrosty' w kolanie, uniemozliwiajace zgiecie/wyprost kolana, ktore ciezko pozniej rozruszac, a jesli napisales ze odpuszczales troche to moze to jest to.

soltys88

Wysłana - 22 stycznia 2010 00:55    Edytuj Cytuj
hmm ja jestem jakies 11 miesiecy po rekonstrukcji i mam non stop problemy z rzepka, tzn bol wiezadla rzepki, obcieranie. Ogolnie noga inaczej reaguje na wysilek niz zdrowa. Tzn jedna noga robie np 10 powtorzen jakiegos cwiczenia, potem chora i ta zdrowsza duzo mocniej "puchnie" niz chora....Nie jest to jakis ogromny problem bo sila jako tako wrocila (170kg w przysiadzie) ale mimo wszystko nie jest normalnie...

Jestem za, a nawet przeciw...

orjentica

Wysłana - 22 stycznia 2010 05:36    Edytuj Cytuj
Witam,
jestem 5 miesięcy po rekonstrukcji,Mam uczucie ciężkości w nodze,nie mam czucia wzdłuż piszczeli i poniżej wewnętrznej kostki.Często czuję swędzenie pod skóra,gładzenia nie czuję a próby nawet delikatnego drapania kończa się nieprzyjemnym bólem.Czasami kiedy długo siedzę po wstaniu nie mogę uzyskać przeprostu i wtedy jest taki ,,przeskok''bluuup i już kolano jest stabilne i mogę skakać na jednej nodze.Najgorsze to to drętwienie skóry,ja mówię do męża ciągle że mi okropnie spuchła noga bo mi ją rozsadza a on że jest ok tylko ja mam takie uczucie.

Pez

Wysłana - 22 stycznia 2010 11:55    Edytuj Cytuj
Soltys skąd miałeś pobierany przeszczep? Te więzadło rzepki boli Cię przy wyproście?

soltys88

Wysłana - 22 stycznia 2010 14:07    Edytuj Cytuj
przeszczep mnialem wlasnie pobrany z wiezadla rzepki, boli mnie przy wyproscie pod obciazeniem (wyskok np)

Jestem za, a nawet przeciw...

sabre17

Wysłana - 27 stycznia 2010 22:23    Edytuj Cytuj
a znacie może sposób żeby kolano przestało się blokować???

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

ACL stan po 6-8 miesiącach - WASZE KOMPLIKACJE

Strony:  pierwsza  2    ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.