Witam, jak podaje w temacie mam niedowage. Mam 16 lat i przy wzroście 177 cm mam zaledwie 48 kg wagi. Ta niedowaga towarzyszy mi od kąd pamiętam. Niedawno jakiś lekarz stwierdził u mnie "nadwrażliwość jelita grubego" tylko na podstawie faktu, że raz na jakiś czas [2,3 dni] po jakimś obwitym posiłku "kupe", ale stwierdzam, że to nieprawda (troche odbiegłem od tematu). Więc mam jeszcze szybką przemiane materii i nie jadam regularnych posiłków, ani nie przestrzegam żadnej diety [co mam zamiar teraz zmienić]. Na przeliczniku zapotrzebowania kalorii wyszło mi, że aby przytyć 1kg w tydzień [wiem że to trudne, ale pisze co wyszło], potrzebuje dziennie 3162 kcal:
I ty zaczyna się moja prośba. Czy pomógł by mi ktoś w ogólnikowym zarysowaniu diety, aby przybrać na wadze? Zaznaczam iż dopiero zaczynam [w sumie jeszcze nie zacząłem] i nie uprawiam żadnego sportu wyczynowo ( jeżdżę na deskorolce, ale to raczej zabawa z trickami itd. ), ani nie zajmuje się kulturystyką, czy chociażby chodzeniem na siłownie, oraz stosowanie jakichkolwiek "wspomagaczy" traktuje jako ostateczność, lub gdybym zobaczył skutki po przestrzeganiu samej diety.
Proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam :)
* Pomyłka w temacie, nie 148, a 48
Zmieniony przez - masur1 w dniu 2010-03-04 20:05:34
Podwieczorek – ok. 17:00 – 19:00 Omlet na słodko / Jogurt z otrębami / makaron z twarogiem
Kolacja – 21:00 - 22:00 Tuńczyk w puszcze / Ryba po grecku w puszce / twarożek z bułką
Na początek taką, żeby przyzwyczaić organizm do zmiany pożywienia, także niektóre elementy [np omlet na słodko, jogurt i rybę po grecku] zostawiłem. W trakcie jazdy na desce zawsze się coś wszamie, więc się zrównoważy :) Co sądzicie ?
1267734995000
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Wysłana - 04 marca 2010 21:45
brak zdrowych tłuszczy mało warzyw praktycznie ich nie widać popatrz jeszcze na diety innych
Podwieczorek - ok. 17:00 - 19:00 Omlet na słodko / Jogurt z otrębami / makaron z twarogiem + orzechy, rodzynki [ogólnie bakalie] / teraz sezon się zaczyna, więc pomidory, ogórki, papryka
Kolacja - 21:00 - 22:00 Tuńczyk / Ryba po grecku w puszce / twarożek z bułką /
btw tamto nakierowywanie jest kierowane na chudnięcie :) ja nastawiam się bardziej na przytycie, o ile różnice są w ilości, a niżeli składzie
Zmieniony przez - masur1 w dniu 2010-03-04 22:42:10
1267738278000
skream
Wysłana - 04 marca 2010 23:30
jesteś młody, więc nie musisz dokładnie wszystkiego liczyć. ważne żebyś załapał podstawy. ten jadłospis (jak to ktoś w innym temacie ładnie ujął) jest ok. Jedz zdrowo, często, jedz dużo, a na pewno w końcu nabierzesz trochę masy.
poprawka - za duża przerwa między pierwszymi dwoma posiłkami. Daj drugi o 10:00 - 11:00.
powodzenia.
Zmieniony przez - skream w dniu 2010-03-04 23:32:13