Witam. Mam 15 lat. Potrzebuję porady, jak schudnąć w krótkim czasie dość pokaźną sumkę kg. Trochę o mojej diecie: Ponieważ moja ciocia jest wegetarianką, zamieniłem mięso na soje i soczewice. Jeśli jem mięso to tylko polędwice i to na kanapkach( nie więcej niż 2 plasterki polędwicy dziennie), oraz piersi z kurczaka na obiad. Staram się jeść dużo warzyw, chleb tylko ciemny(razowy lub z soi) i staram się też zmienić masło na margarynę ale margaryna mi nie smakuje. Unikam cukru i piję zieloną herbatę żeby mieć energie. Jem często, ale mało.
W połowie otyłość mam w genach po rodzinie ojca, po rodzince matki mam zaś apetyt, z tej mieszanki powstały moje kilogramy.
Proszę pomóżcie mi schudnąć, dobrać jakieś ćwiczenia które mogę wykonywać w domu, i wybrać jakieś tabletki i herbatki na odchudzanie dostępne najlepiej w aptekach.   Płeć: Mężczyzna   Wiek: 15   Waga: 124   Wzrost: 180   Obwód klatki: 115   Obwód ramienia: 51   Obwód talii:   Obwód uda: 74   Obwód łydki: 50   Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej:   Aktywność w ciągu dnia: szkoła   Uprawiany sport lub inne formy aktywności: W wakacje wszystko co się da, w zimę basen i kiedy tylko się da. Normalnie nie mam na to czasu bo muszę się uczyć.   Odżywianie: Jem wszystko.   Cel: szybka redukcja   Ograniczenia żywieniowe: Alergia na kurz i środki do sprzątania.   Stan zdrowia: Nic   Preferowane formy aktywności fizycznej: Ile się da.   Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: Żadne   Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: Tak   Stosowane wcześniej diety: To co w opisie.
Ponieważ moja ciocia jest wegetarianką, zamieniłem mięso na soje i soczewice. Jeśli jem mięso to tylko polędwice i to na kanapkach( nie więcej niż 2 plasterki polędwicy dziennie), oraz piersi z kurczaka na obiad.
Dorzuć jeszcze tuńczyka i jajka. I będziesz miał bardzo dobre, zdrowe źródła białek. Co do jajek - możesz robić jajecznicę/omlet z dużej ilości białek, ale z żółtkami nie przesadzaj. Coś w stylu 1 + 3.
Staram się jeść dużo warzyw, chleb tylko ciemny(razowy lub z soi) i staram się też zmienić masło na margarynę ale margaryna mi nie smakuje.
Z masła i margaryny najlepiej zrezygnuj wogóle. To syf. Jak potrzebujesz czymś posmarować chleb to użyj jogurtu naturalnego.
Unikam cukru i piję zieloną herbatę żeby mieć energie. Jem często, ale mało.
Z cukrów prostych tylko owoce. Żadnych słodyczy, słodzenia herbaty itp.
Proszę pomóżcie mi schudnąć, dobrać jakieś ćwiczenia które mogę wykonywać w domu, i wybrać jakieś tabletki i herbatki na odchudzanie dostępne najlepiej w aptekach.
Zacznij czytać posty podwieszone w działach: "Odżywianie", "Odchudzanie" oraz "Trening".
Na razie daruj sobie tabletki i i inne cuda. Dopracuj dietę i zacznij ćwiczyć.
I garść generalnych uwag:
- masz bardzo dużą nadwagę. Mimo to nie ograniczaj jakoś drastycznie kalorii. Masz 15 lat. Rośniesz. Potrzebujesz dostarczyć organizmowi wiele składników. Jednym słowem - staraj się spalić tłuszcz, a nie zagłodzić. Kumasz?
- przy takiej nadwadze nie domagaj się szybkich rezultatów. One przyjdą jak będziesz ćwiczył i prawidłowo się odżywiał. Ale zdrowe tempo chudnięcia to kilogram półtora na tydzień. Więc - cierpliwośći.
- zacznij ćwiczyć. Najlepiej jakbyś się zapisał na siłownie. Jak nie możesz, albo się wsydzisz - zacznij kompletować obciążenie w domu. Na forum jest kilka niezłych planów dla domatorów.
- oprócz ćwiczeń siłowych bardzo dobre są aeroby. Przy Twojej nadwadze polecam basen. Żeby nie obciążać kolan na początku bieganiem.
1190561773000
BoNie
Wysłana - 15 stycznia 2008 00:10
Słuchaj kochanie... ;] Podobno dobra jesr dieta 13dniowa tak zwana kopenhaska, traci się od 6 do 25 kg ^^ w 13 dnii no ale to scisła dieta nejlepiej by było gdybys w tym czasnie nie chodził do szkoły, no i jeszcze musisz być zdrowy... ;)
Wszystkie diety typu kopenhańskie czy takie które można znaleźć w Pani Domu to szajs jakich mało.
Najlepiej samemu ułożyć sobie dietę wzorując się na tematach na tym forum, potem do oceny i mamy dietę że cudeńko, a nie tam jakieś dziadostwa typu 1000 kcal ''schudnij 10 kg. w tydzień''
1200416873000
kamilborne
Wysłana - 15 stycznia 2008 18:18
Po pierwsze, przy takiej wadze zdecydowanie przed jakimikolwiek zmianami diety i ćwiczeniami zasięgnij opinii lekarza, zrób dokładne badania lekarskie... Bo 125kg przy takim wzroście (i takim wieku!) to jest zdecydowanie otyłość - czyli bardzo poważna choroba, a nie problem natury estetycznej... W takim wieku taka waga... Ty musisz mieć ryzyko zawału i chorób serca większe niż nie jeden 50-latek...
1200417493000
wylliam
Wysłana - 15 stycznia 2008 21:01
temat stary bzdur nie pisac zamykam, nie ma o czym gadac
"Jak kraść, to miliony. Jak r*****, to księżniczki"