Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 9251 razy
słowa kluczowe: kotka  torbiel  backera 
Autor

ŁĘKOTKA I TORBIEL BACKERA

Grzdyl

Wysłana - 21 kwietnia 2008 21:52    Edytuj  Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam!! Jakies 6 miesiecy temy mialem wypadek podczas grania w pilke nozna (dostalem w stope z boku), przez 2 miesiace nie zabardzo mnie bolalo (bolalo mnie z tylu kolana) i na 1 usg (4 miesiace temu) mi wyszlo ze jest niewielka pozioma szczelina pekniecia od strony k. piszczelowej, bez fragmentacji. Mialem 20 zabiegow jonoforezy) A na usg dzisiaj jest juz "niejednorodna echogenicznosc rogu przedniegu łąkotki przysrodkowej-stan po przebytym stluczeniu i poziomym peknieciu". Czy to oznacza ze lekatka mi sie goi, czy to jest po prostu inaczej napisane??

I jeszcze jedno zrobila mi sie torbiel Bakera o wym. 21x10x4mm. Czy to jest cos powaznego??

Grzdyl

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 21 kwietnia 2008 21:56 
W większości przypadków polecamy:

Łowickie - WPC 80

CENA: 86.00zł
Universal Nutrition - Creatine micronized powder

CENA: 59.00zł
Dymatize - Elite Whey Protein

CENA: 169.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,   odżywki białkowe,  odżywki na masę

Saida

Wysłana - 21 kwietnia 2008 21:56    Edytuj Cytuj
Nie,łękotkę masz już pękniętą i sama się nie zrośnie - nie zagoi się, bo łękotki są ukrwione tylko w niewielkim obszarze i tylko w nim mogą się samoczynnie zregenerować.

Najprawdopodobnije czeka Cię artroskopia, ale o tym i o Twoim dalszym losie zadecyduje lekarz.

Grzdyl

Wysłana - 21 kwietnia 2008 22:19    Edytuj Cytuj
A jesli ona jest peknieta w poziomie to moga kawalek oodciac? Czy w czasie artroskopii jest mozliwa naprawa takiego czegos?

Grzdyl

Saida

Wysłana - 21 kwietnia 2008 22:21    Edytuj Cytuj
Możliwe jest szycie łękotki (czyli ta naprawa) albo usunięcie uszkodzonego fragmentu łękotki.

Grzdyl

Wysłana - 21 kwietnia 2008 22:25    Edytuj Cytuj
A zalozmy gorszy scenariusz czyli ze mi usuna kawalek, to ona odrosnie czy cos mi tam wsadza? I czy eliminuje mnie to ze sportu (silownia i muay thai) czy jeszcze jest szansa?

Grzdyl

Saida

Wysłana - 21 kwietnia 2008 22:30    Edytuj Cytuj
To wcale nie jest gorszy scenariusz,tylk otak samo dobry,jak szycie. Tylko po szyciu łękotki do sportu wraca się około 6-12 miesięcy,a po usunięciu fragmnetu 3-6 miesięcy.

Absolutnie nie jest to rodzaj urazu,który mógłby eliminować ze sportu. Pokusiłabym się nawet o twierdzenie,że jest to zabieg kosmetyczny.

Po usunięciu fragmentu nic nie odrasta.

Grzdyl

Wysłana - 21 kwietnia 2008 22:41    Edytuj Cytuj
Uch uspokoilas mnie troche;) bo juz nie wyrabialem, bo wlasnie lekotka mnie w tym miejscu leciutko boli... boli mnie z tylu kolana i tam jest ta torbiel Backera.. czy to jest cos powaznego?

Grzdyl

Saida

Wysłana - 21 kwietnia 2008 22:47    Edytuj Cytuj
ta torbiel jest wynikiem uszkodzenia łękotki.
Skopiowane z forum rehabilitacyjnego:

Torbiel Bakera w twoim przypadku prawdopowobnie byla zwiazana z uszkodzeniem ACL i lakotek. Kiedy te tkanki sa uszkodzone, w stawie powstaje stan zapalny, czego rezultatem jest nadmierna ilosc plynu stawowego. Ten plyn nie miesci sie w kolanie i torebka stawowa uwypukla sie z tylu kolana, tworzac miekka torbiel. Jesli jest duza, to widac ja golym okiem, mozna ja tez wyczuc palcami przy wyprostowanym kolanie. Z reguly cysty znikaja samoistnie, choc czas jest rozny dla roznych osob. Czasami - jesli sa bardzo duze - potrzebna jest punkcja, iniekcja strerydowa (zeby zmniejszyc stan zapalny i usunac przyczyne powstania cysty), albo bardzo rzadko operacja.
Takze twoja juz pewnie znikla, bo wraz z operacja usunieto przyczyne stawu zaplanego w kolanie. Torbiel Bakera z reguly nie daje objawow i nie jest niczym groznym, chyba ze jest dosc duza - wtedy mozna czuc dyskomfort przy zginaniu i prostowaniu kolana, rzadziej bol. Twoja byla z tych mniejszych, wiec pewnie nie nawet nie zauwazyles ze ja masz.

Grzdyl

Wysłana - 21 kwietnia 2008 22:54    Edytuj Cytuj
OK wielkie dzieki naprawde!!!

Grzdyl

Saida

Wysłana - 21 kwietnia 2008 23:03    Edytuj Cytuj
Nie ma za co. A na przyszłość - takich tematów na tym forum były setki,wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "łękotka"

CannonBall

Wysłana - 21 kwietnia 2008 23:48    Edytuj Cytuj
tymczasem- powinni wpisywać: łĄkotka

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

ŁĘKOTKA I TORBIEL BACKERA

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.