Wysłana - 17 września 2009 19:19 Przeniesiony przez Lady M z działu 'Uderzane'.
Sprawdź ile procent masz tłuszczu
Witam! Jestem tu nowy, tzn w tym dziale. Mam problem z żebrami. Moze z racji na kontuzje ktoś potrafi mi pomoc. Pytanie: Czy przy zlamanych zebrach mozna chodzic, oddychac swobodnie? Mam na myśli natężenie bólu. Miałem wypadek samochodowy /jako pasażer/, byłem w pasach i pas od strony zapięcia przebiegał na dole jak sie żebra zaczynają. Po wypadku boli mnie w tym miejscu, nie ma krwiaka, opuchlizny. Ból jest lekki ale drażni mnie i niepokoi. Wieć czy gdybym miał połamane żebra nie zwijałbym się z bólu? Może ktoś miał podobne obrażenia. Nie bylem u lekarza a nie wiem czy tracic czas na kolejki do niego. A więc co radzicie?
Ja radze pójść jednak do lekarza a na przyszłość zakładać podobne tematy w zdrowiu Nie jestem 100% pewny, ale przy złamaniu żeber lekarz raczej dużo nie pomorze, oddychać normalnie można, czuję się ból, przeszkadzający ale dający normalnie żyć i jest opuchlizna.
,,chodzić już umiem, teraz chce umieć latać" Eldoka
1253208467000
korczan
Wysłana - 17 września 2009 19:30
po 1) nie ten dział,
2) a ile po tym wypadku jesteś? do lekarza raczej powinieneś iść, ale na 100% idź na prześwietlenie klaty i będziesz wiedział czy to coś poważnego
3)gdybyś miał złamane żebra to miałbyś jakieś trudności z oddychaniem, ale nie koniecznie musiałbyś się zwijać z bólu ;)
edit. wiedziałem że mnie ktoś wyprzedzi :P
Zmieniony przez - korczan w dniu 2009-09-17 19:31:03
Zmieniony przez - korczan w dniu 2009-09-17 19:31:41
1253208624000
m_a_l_y_08
Wysłana - 17 września 2009 19:35
ok, dzieki panowie isorki ze w tym dziale ale myslalem, ze tu macie czasem podobne obrazenia. a czas od wypadku to 3,5h jak leze i oddycham to nic nie czuje, jak sie ruszam, rozciagam to tczuje to miejsce. a klate przeswietlalem 2m-ce temu, nie za czesto?
1253208901000
korczan
Wysłana - 17 września 2009 19:41
no to jeśli tylko przy rozciąganiu cię boli to może to tylko stłuczenie, ale dla pewności zrobiłbym RTG ;) co prawda prześwietlenia powinno się robić jak najrzadziej, ale jeśli jest potrzeba to nie widzę przeszkód ;)
pozdrawiam
Zmieniony przez - korczan w dniu 2009-09-17 20:06:15
Zmieniony przez - korczan w dniu 2009-09-17 20:07:05
1253209262000
Prymasek
Wysłana - 17 września 2009 23:03
Po pierwsze jak masz wypadek to po nim wybierasz się do szpitala na ostry dyżur i tam załatwiają Ciebie od pasa w górę. Czasami jest tak, że czegoś nie widzimy a jednak coś się stało (obrażenie wewnętrzne). Jak będzie Cię bolało dnia następnego idź do lekarza. Pamiętaj ze nowego zdrowia sobie nie kupisz. Lepiej stać w kolejce teraz niż na stare lata. Co do prześwietlenia to mówi się, że nie za często ale im nowsza maszyna tym mniejsze promieniowanie. A jak już się wybierzesz na zdjęcie to poproś o taki pas na ochronę jaja. Technik powinien sam dawać ale nie każdy tak robi. Pozdro i zdrowia!