Tym razem nie będzie nudnego wstępu, tylko od razu przejdę do rzeczy - czym jest żuraw? Zapytałem jakiegoś człowieka z SFD: - Ptakiem?
Oto odpowiedź poprawna: - Ćwiczeniem!
I wdaliśmy się w konwersację: SFD User: A na co to cholerstwo? skl15: na m. dwugłowe ud, m. kulszowo-goleniowe i ogólnie dół uda SFD User: a jak toto wygląda? skl15: najlepiej objaśni nam to ten filmik:
opis techniki: Klękasz, jak do modlitwy. Potem ktoś przytrzymuje Ci nogi, albo kładziesz je tak, aby... były stabilne, jak do unoszenia tułowia z opadu. Potem robisz wypad w przód, dotykasz rękoma podłogi, lekko się odbijasz i siłą ud wracasz do poprzedniej pozycji.
SFD User: ty no, fajne... ale jak to wpleść w plan? skl15: normalnie, a w jaki? SFD User: fbw skl15: masz np. taki plan:
Przysiady żuraw wspięcia podciąganie na drążku unoszenie tułowia z opadu dipsy
jak widzisz, dajesz to ćwiczenie po czworogłowym ud.
SFD User: no spoko, tylko ja robię split... skl15: <tutaj musiałem ocenzurować, aby mi nie skasowali postu, wersja poprawiona wygląda tak>: to po co mówiłeś fbw?
np. przysiady wykroki żuraw wspięcia
tak jak w fbw, po czworogłowym ud!
SFD User: spoko, nie denerwuj się... przepraszam... skl15: no ja myślę SFD User: o jak z powtórzeniami? skl15: generalnie, jest to sprawa indywidualna, ale w tym ćwiczeniu można robić tak ja kw łydkach - do palenia SFD User: a ciężar? skl15: no, zakładasz plecak i do niego ciężar SFD User: ok, dzięki. a można na tym budować siłę? skl15: są lepsze ćwiczenia na siłę, np. martwy ciąg. To możesz dać do rzeźby lub masy. SFD User: dobra, spadam na trening, akurat dziś mam nogi, to przetestuję. skl15: spoko, jak coś, to pisz
E.N.D all right reserved!
w moim przypadku jak trenuję siady mniej niż 2x w tygodniu to mnie kolana swędzą - VooDa