Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 33341 razy
  • Autor

    ŻELATYNA CO MYSLICIE?

  • _Radi_
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 102
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 631

    Wysłano 06 stycznia 2004 23:06

    zgłoś naruszenie

    PRZECZYTALEM ZE ZELATYNA MA OKOLO 83% BIALKA 0 TLUSZCZY WEGLOW TO MOZE BY TO JADL I NIE JEST SZKODLIWA CHYBA, HA CO WY O TYM MYSLICIE I JAK KTOS WIE ILE KOSZTUJE NIECH NAPISZE A JAK NIE TO SPRAWDZE W SKLEPIE HA, NARKA DZIEKI.

    Zawsze można przyciąć brąxa
    Zawsze można przyciąć brąxa
  • Wysłano 06 stycznia 2004 23:14

    zgłoś naruszenie
    Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
  • Cichy-Figa
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 18992
    • Wiek: 29 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 76849

    Wysłano 06 stycznia 2004 23:14

    zgłoś naruszenie
    Bialko zelatyny jest strasznie cienkie. Robiona jest z podrobow-bleee...
    Ale jako dodatek do diety np. galaretka raz na jakis czas jest spox. Posiada kolagen (Choc lepiej go z innego zrodla czerpac) co dobrze wplywa na kosci.


    -=()=-Red : "Nasze Zdjęcia"-=()=-
    -=()=-1 Miejsce w Konkursie Moderatorów-=()=-
    -=()=-Kultura i Etyka = Kulturystyka-=()=-
    -= Powrót po 9 latach nieobecnosci :) =-
  • _Radi_
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 102
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 631

    Wysłano 06 stycznia 2004 23:21

    zgłoś naruszenie
    CZYLI CO NIE MOZNA SOBIE KUPIC I JESC? JAK CIENKIE BIALKO? JAKAS*****NIA? NO KLAPA

    Zawsze można przyciąć brąxa
    Zawsze można przyciąć brąxa
  • Marcinecki
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 10883
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 44966
    • Status:Ekspert

    Wysłano 07 stycznia 2004 07:59

    zgłoś naruszenie
    Kupic i jesc mozesz ale cudow sie nie spodziewaj.

    ______
    Kawosz
    ____________________________
    Kucharek w Jadlodalni
    pierwsza by zobaczyc twoje oczy...
    druga, druga... by zobaczyc twoje usta...
    trzecia po to by zobaczyc cala twoja twarz...

    A.W.O.L.
  • Khaine
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2757
    • Wiek: 32 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Trenuje: z 5 bedzie lacznie
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 14021
    • Status:Specjalista

    Wysłano 07 stycznia 2004 09:23

    zgłoś naruszenie
    SKŁAD I STRUKTURA ŻELATYNY

    84-90 % protein białkowych
    1-2% soli mineralnych
    8-15 % wody


    Żelatyna to dobrze przyswajalne bialko niestety nie jest ono pełnowartościowe gdyż zawiera niepełną pulę aminokwasow egzogennych(ktorych nasz organizm sam nie umie sobie wytworzyc i musi je pobrac z zewnątrz), dlatego gdy chcemy spożywac żelatynę w celu upelnienia puli aminokwasow najlepiej dołożyć do niej np. bialko jaja, szklanke mleka czy też łyżkę białka serwatkowego.

    Zelatyna powstaje wskutek hydrolizy kolagenu. Kolagen to białko proste, znajdujące się w tkance łącznej i podporowej, w skórze, kościach, ścięgnach, chrząstkach, rogach i kopytach.

    Oto jak taką żelatynę sie robi (w duzym skrocie):

    Osuszone kości (w temperaturze ponad 100st C) są następnie moczone przez wiele dni w kwasie chlorowodorowym. Po demineralizacji poddawane są dalszej obróbce kwasowej lub zasadowej (w zależności od rodzaju surowca) przez wiele tygodni. W gorącej wodzie następuje ekstrakcja, tworzy się roztwór żelatyny, który następnie jest filtrowany i sterylizowany w temperaturze ok. 140st C. Otrzymany roztwór jest mieszaniną różnej długości fragmentów łańcuchów kolagenu. Zostaje on znowu poddany procesowi suszenia, powstaje miękka żelatyna, która kolejno: wysuszona, zmielona i przesiana daje ziarna o równej granulacji, gotowe do ostatecznego paczkowania. Żelatyna w arkuszach zawiera nieco wody oraz dwutlenek siarki.

    Żelatyny typu spożywczego mamy w dwóch rodzajach:
    - Typ A - wytwarzana w procesie kwasowym ze skór wieprzowych i kości młodych sztuk bydła
    - Typ B - wytwarzana w procesie zasadowym ze skór i kości wołowych.

    Spozywanie żelatyny Typu B ze wzgledu na potencjalna zawartosc BSE jest bardzo ryzykowne.




    Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
    Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

    Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
    Pray for peace, train for war.
  • Khaine
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2757
    • Wiek: 32 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Trenuje: z 5 bedzie lacznie
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 14021
    • Status:Specjalista

    Wysłano 07 stycznia 2004 09:35

    zgłoś naruszenie
    Jeszcze jednej ważnej sprawa:

    Najlepszym sposobem na rozpuszczenie żelatyny jest wrzucenie jej do zimnej wody, w której następuje proces pęcznienia. W zależności od własności żelatyny może ona pochłonąć od 5 do 10 części wagowych wody. Największy wpływ na szybkość pęcznienia oraz ilość zaabsorbowanej wody ma stopień rozdrobnienia żelatyny.

    Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje żelatyny ziarnistej ze względu na wielkość cząstek:
    - miałki proszek żelatynowy (0,1-0,3 mm) - pęcznieje w ciągu kilku minut,
    - żelatyna średnio rozdrobniona (0,3-0,8 mm) - pęcznieje w czasie ok. 10 minut,
    - żelatyna gruboziarnista (powyżej 2 mm) - pęcznieje w czasie ok. 1 godziny.

    Żelatyna jest również rozpuszczana w innych płynach, takich jak np. sok czy bulion, przy czym w środowisku kwaśnym żelatyna pęcznieje bardziej gwałtownie niż w czystej wodzie a zawartość cukrów lub soli w roztworze powoduje spowolnienie procesu pęcznienia. Wodę, w której znajduje się żelatyna poddaje się wolnemu ogrzewaniu i trwa to do momentu, w którym żel rozpuści się całkowicie.
    Reguła jest odpowiednie dopasowanie do kwasowości roztworu temperatury procesu, w przeciwnym razie można doprowadzić do spadku lepkości i zmniejszenia siły żelowania oraz pociemnienia barwy galarety.

    Najszybsze i najbardziej wydajne rozpuszczanie żelatyny następuje w temperaturze od 50 do 60st C. Z reguły 3 łyżeczki żelatyny w proszku wystarczą do zżelowania 2 szklanek płynu (czyli 0,5 l) na średnio twardą galaretę.

    Z kulturystycznego punktu widzenia żelatyna jest tanim źródłem białka, pod warunkiem że uzupełnimy jej pulę aminokwasów. Myślę że z rozpuszczaniem żelatyny nikt już nie będzie miał problemów Pamiętajcie, że w diecie nie tyle ważne jest źródło białka co przede wszystkim jego ilość, dlatego uważam że nie ma co kręcić nosem na żelatynę


    Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
    Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

    Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
    Pray for peace, train for war.
  • _Radi_
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 102
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 631

    Wysłano 07 stycznia 2004 10:09

    zgłoś naruszenie
    OKI DZIEKI DOSTALES SOGA I NA PAJACYKA TEZ KLIKNALEM HA, CZYLI MOZNA WCINAC TYLKO COS NP DO TEGO MLEKO OKI ALE ILE KOSZTUJE HA?

    Zawsze można przyciąć brąxa
    Zawsze można przyciąć brąxa
  • Khaine
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2757
    • Wiek: 32 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Trenuje: z 5 bedzie lacznie
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 14021
    • Status:Specjalista

    Wysłano 07 stycznia 2004 10:45

    zgłoś naruszenie
    Ile kosztuje co: mleko czy żelatyna

    P.S. Sogi mogą dawac tylko abonenci czyli np. ja i Ty nie mozemy. Niemniej wielkie dzieki za pajacyka, bywam czasami w szkole która ma umowę z tą fundacją i widzę dzieciaki wcinające obiady z Waszych kliknięć



    Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
    Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

    Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
    Pray for peace, train for war.
  • _Radi_
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 102
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 631

    Wysłano 07 stycznia 2004 12:39

    zgłoś naruszenie
    podajcie mi cenie tej walonej zelatyn ha i czy mozna kupic opkaowanie jakies z 3 kg ha narka

    Zawsze można przyciąć brąxa
    Zawsze można przyciąć brąxa
  • Cichy-Figa
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 18992
    • Wiek: 29 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 76849

    Wysłano 07 stycznia 2004 12:41

    zgłoś naruszenie
    Oj kultura to ty nie grzeszysz


    -=()=-Red : "Nasze Zdjęcia"-=()=-
    -=()=-1 Miejsce w Konkursie Moderatorów-=()=-
    -=()=-Kultura i Etyka = Kulturystyka-=()=-
    -= Powrót po 9 latach nieobecnosci :) =-
  • Khaine
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 2757
    • Wiek: 32 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Trenuje: z 5 bedzie lacznie
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 14021
    • Status:Specjalista

    Wysłano 07 stycznia 2004 14:09

    zgłoś naruszenie
    www.google.pl - wpisz "żelatyna" milego szukania

    Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
    Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

    Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
    Pray for peace, train for war.