Temat został odczytany 39075 razy

ŻELATYNA CO MYSLICIE?

zgłoś naruszenie
  • _Radi_
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 102
  • Na forum: 13 lat
  • LPA: 631
PRZECZYTALEM ZE ZELATYNA MA OKOLO 83% BIALKA 0 TLUSZCZY WEGLOW TO MOZE BY TO JADL I NIE JEST SZKODLIWA CHYBA, HA CO WY O TYM MYSLICIE I JAK KTOS WIE ILE KOSZTUJE NIECH NAPISZE A JAK NIE TO SPRAWDZE W SKLEPIE HA, NARKA DZIEKI.

Zawsze można przyciąć brąxa

Zawsze można przyciąć brąxa
1073426790000
zgłoś naruszenie
  • Cichy-Figa
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 18992
  • Wiek: 31 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 76994
Bialko zelatyny jest strasznie cienkie. Robiona jest z podrobow-bleee...
Ale jako dodatek do diety np. galaretka raz na jakis czas jest spox. Posiada kolagen (Choc lepiej go z innego zrodla czerpac) co dobrze wplywa na kosci.


-=()=-Red : "Nasze Zdjęcia"-=()=-
-=()=-1 Miejsce w Konkursie Moderatorów-=()=-
-=()=-Kultura i Etyka = Kulturystyka-=()=-
-= Powrót po 9 latach nieobecnosci :) =-
-1
1073427295000
zgłoś naruszenie
  • _Radi_
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 102
  • Na forum: 13 lat
  • LPA: 631
CZYLI CO NIE MOZNA SOBIE KUPIC I JESC? JAK CIENKIE BIALKO? JAKAS*****NIA? NO KLAPA

Zawsze można przyciąć brąxa
Zawsze można przyciąć brąxa
1073427705000
zgłoś naruszenie
  • Marcinecki
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 10883
  • Na forum: 14 lat
  • LPA: 44966
Kupic i jesc mozesz ale cudow sie nie spodziewaj.

______
Kawosz
____________________________
Kucharek w Jadlodalni
pierwsza by zobaczyc twoje oczy...
druga, druga... by zobaczyc twoje usta...
trzecia po to by zobaczyc cala twoja twarz...

A.W.O.L.
1073458743000
zgłoś naruszenie
  • Khaine
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 2757
  • Wiek: 34 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 14025
  • Trenuje: z 5 bedzie lacznie
SKŁAD I STRUKTURA ŻELATYNY

84-90 % protein białkowych
1-2% soli mineralnych
8-15 % wody


Żelatyna to dobrze przyswajalne bialko niestety nie jest ono pełnowartościowe gdyż zawiera niepełną pulę aminokwasow egzogennych(ktorych nasz organizm sam nie umie sobie wytworzyc i musi je pobrac z zewnątrz), dlatego gdy chcemy spożywac żelatynę w celu upelnienia puli aminokwasow najlepiej dołożyć do niej np. bialko jaja, szklanke mleka czy też łyżkę białka serwatkowego.

Zelatyna powstaje wskutek hydrolizy kolagenu. Kolagen to białko proste, znajdujące się w tkance łącznej i podporowej, w skórze, kościach, ścięgnach, chrząstkach, rogach i kopytach.

Oto jak taką żelatynę sie robi (w duzym skrocie):

Osuszone kości (w temperaturze ponad 100st C) są następnie moczone przez wiele dni w kwasie chlorowodorowym. Po demineralizacji poddawane są dalszej obróbce kwasowej lub zasadowej (w zależności od rodzaju surowca) przez wiele tygodni. W gorącej wodzie następuje ekstrakcja, tworzy się roztwór żelatyny, który następnie jest filtrowany i sterylizowany w temperaturze ok. 140st C. Otrzymany roztwór jest mieszaniną różnej długości fragmentów łańcuchów kolagenu. Zostaje on znowu poddany procesowi suszenia, powstaje miękka żelatyna, która kolejno: wysuszona, zmielona i przesiana daje ziarna o równej granulacji, gotowe do ostatecznego paczkowania. Żelatyna w arkuszach zawiera nieco wody oraz dwutlenek siarki.

Żelatyny typu spożywczego mamy w dwóch rodzajach:
- Typ A - wytwarzana w procesie kwasowym ze skór wieprzowych i kości młodych sztuk bydła
- Typ B - wytwarzana w procesie zasadowym ze skór i kości wołowych.

Spozywanie żelatyny Typu B ze wzgledu na potencjalna zawartosc BSE jest bardzo ryzykowne.




Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
Pray for peace, train for war.
1073463783000
zgłoś naruszenie
  • Khaine
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 2757
  • Wiek: 34 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 14025
  • Trenuje: z 5 bedzie lacznie
Jeszcze jednej ważnej sprawa:

Najlepszym sposobem na rozpuszczenie żelatyny jest wrzucenie jej do zimnej wody, w której następuje proces pęcznienia. W zależności od własności żelatyny może ona pochłonąć od 5 do 10 części wagowych wody. Największy wpływ na szybkość pęcznienia oraz ilość zaabsorbowanej wody ma stopień rozdrobnienia żelatyny.

Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje żelatyny ziarnistej ze względu na wielkość cząstek:
- miałki proszek żelatynowy (0,1-0,3 mm) - pęcznieje w ciągu kilku minut,
- żelatyna średnio rozdrobniona (0,3-0,8 mm) - pęcznieje w czasie ok. 10 minut,
- żelatyna gruboziarnista (powyżej 2 mm) - pęcznieje w czasie ok. 1 godziny.

Żelatyna jest również rozpuszczana w innych płynach, takich jak np. sok czy bulion, przy czym w środowisku kwaśnym żelatyna pęcznieje bardziej gwałtownie niż w czystej wodzie a zawartość cukrów lub soli w roztworze powoduje spowolnienie procesu pęcznienia. Wodę, w której znajduje się żelatyna poddaje się wolnemu ogrzewaniu i trwa to do momentu, w którym żel rozpuści się całkowicie.
Reguła jest odpowiednie dopasowanie do kwasowości roztworu temperatury procesu, w przeciwnym razie można doprowadzić do spadku lepkości i zmniejszenia siły żelowania oraz pociemnienia barwy galarety.

Najszybsze i najbardziej wydajne rozpuszczanie żelatyny następuje w temperaturze od 50 do 60st C. Z reguły 3 łyżeczki żelatyny w proszku wystarczą do zżelowania 2 szklanek płynu (czyli 0,5 l) na średnio twardą galaretę.

Z kulturystycznego punktu widzenia żelatyna jest tanim źródłem białka, pod warunkiem że uzupełnimy jej pulę aminokwasów. Myślę że z rozpuszczaniem żelatyny nikt już nie będzie miał problemów Pamiętajcie, że w diecie nie tyle ważne jest źródło białka co przede wszystkim jego ilość, dlatego uważam że nie ma co kręcić nosem na żelatynę


Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
Pray for peace, train for war.
1073464515000
zgłoś naruszenie
  • _Radi_
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 102
  • Na forum: 13 lat
  • LPA: 631
OKI DZIEKI DOSTALES SOGA I NA PAJACYKA TEZ KLIKNALEM HA, CZYLI MOZNA WCINAC TYLKO COS NP DO TEGO MLEKO OKI ALE ILE KOSZTUJE HA?

Zawsze można przyciąć brąxa
Zawsze można przyciąć brąxa
1073466578000
zgłoś naruszenie
  • Khaine
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 2757
  • Wiek: 34 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 14025
  • Trenuje: z 5 bedzie lacznie
Ile kosztuje co: mleko czy żelatyna

P.S. Sogi mogą dawac tylko abonenci czyli np. ja i Ty nie mozemy. Niemniej wielkie dzieki za pajacyka, bywam czasami w szkole która ma umowę z tą fundacją i widzę dzieciaki wcinające obiady z Waszych kliknięć



Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
Pray for peace, train for war.
1073468729000
zgłoś naruszenie
  • _Radi_
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 102
  • Na forum: 13 lat
  • LPA: 631
podajcie mi cenie tej walonej zelatyn ha i czy mozna kupic opkaowanie jakies z 3 kg ha narka

Zawsze można przyciąć brąxa
Zawsze można przyciąć brąxa
1073475540000
zgłoś naruszenie
  • Cichy-Figa
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 18992
  • Wiek: 31 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 76994
Oj kultura to ty nie grzeszysz


-=()=-Red : "Nasze Zdjęcia"-=()=-
-=()=-1 Miejsce w Konkursie Moderatorów-=()=-
-=()=-Kultura i Etyka = Kulturystyka-=()=-
-= Powrót po 9 latach nieobecnosci :) =-
1073475714000
zgłoś naruszenie
  • Khaine
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 2757
  • Wiek: 34 lat
  • Na forum: 14 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 14025
  • Trenuje: z 5 bedzie lacznie
www.google.pl - wpisz "żelatyna" milego szukania

Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje

Im dłużej ćwiczę tym bardziej mi się to podoba
Pray for peace, train for war.
-1
1073480981000