Witaj,
botwina, rabarbar, szpinak, kakao, niektóre orzechy, a w pewnym stopniu również także herbata i kawa zawierają ten sam związek o który pytasz - czyli kwas szczawiowy.
Generalnei w produktach które spożywamy (głównie pochodzenia roślinnego) występują substancje antyodżywcze, które albo ezaktywują, albo utrudniają wchłanianie niektórych skłanidników pokarmowych, albo wywołują inne niekrozystny efekt fizjologiczny. W produktach zbożowych występuje kwas fitynowy, w warzywach krzyżowych - goitrogeny, w surowym jaju -
awidyna, etc...
Co do maksymalnej dziennej ilości warzyw - to zależy jakich warzyw. Pytanie podobne do tego czy istnieje maksymalna ilość owoców, maksymalna ilość produktów mlecznych, mięsa, zbóż, etc... Pewnie jakaś istnieje, zależy o jakim produkcie mówimy, w jakim przypadku to rozpatrujemy i co rozumiem pod pojęciem maksimum?