Mój brat ma odstające łopatki i zapadniętą klatkę piersiową. Jakie ćwiczenia mam mu zalecić żeby skorygować wady. Sog za odpowiedź
"Każda klęska jest nawozem sukcesu" i jeszcze jedno "Tanie wina sa dobre bo są dobre i tanie" i jeszcze jedno poproszę soga za twarz
Hans-"Żydzi! z okazji święta wielkanocy każdy dostanie po jajku" Żydzi-"Hura!! Hura!!" Hans-"tym oto metalowym prętem"
Podstawa to: - trzymanie prostej postawy - przykładanie się do techniki podczas ćwiczeń
Poszukaj też na forum - było sporo tematów na ten temat.
Pozdrawiam wszystkich! - Vitoss "Kto nie próbuje, nic nie osiąga, Kto dąży do celu, osiąga wszystko." -=[]=- SFD CLEAN CLUB -=[]=-
Impossible is nothing.
1067083297000
__Kryniu
Wysłana - 25 października 2003 16:00
soga to mi na pewno nie dasz,ile twoj brat ma lat, silownia to lekarstwo na wszystko:), niech robi cwiczenia w stylu sciaganie lopatek itp.
masz kontakt z bazą
1067090410000
SFD
Wysłana - 14 grudnia 2003 11:58
Mam 17 lat i mam odstające łopatki. Czy jest jeszcze mozliwość całkowitego skorygowania tej wady. Jakie ćwiczenia powionienem wykonywać i po mniejwięcej jakim czasie byłoby widać pierwsze efekty?????????????????????
RalF
1071399480000
__Kryniu
Wysłana - 14 grudnia 2003 18:34
bylo juz na forum poszykaj w wyszukiwarce, jak nie znjdziesz to przypomnij mi sie mam gdzies taki artykul na cwiczenie na odstajace lopaki poszukam w kompie
masz kontakt z bazą
1071423246000
SFD
Wysłana - 14 grudnia 2003 22:22
wiesz ziomku ja tam nie jestem żadnym przez powyższych uznanym ekspertem ale chyba każdy kto poznał swój organizm może się tak nazwać
dość dygresji , teraz odpowiedź : mój przedmówca ma rację , w tym wieku może a nawet powinien pójść na siłownię a tam robić martwe ciągi - powiecie pewnie że obciąża kręgosłup ale zauważcie to - jakie mięśnie działają przy wykonywaniu tego ćwiczenia ( każdy z nas chyba wie ) , nadzoruj tylko jedną modyfikację w tym ćwiczeniu , mianowicie kiedy z prostym grzbietem podniesie sztangę to niech w tym miejscu na chwilę się zatrzyma ze sztangą w rękach a ty obserwując go dopilnuj jego prawidłowej postawy - niech wypchnie klatkę , ze sztangą w rękach niech stara się złączyć razem łopatki ( zła postawa tak naprawdę wynika poprostu ze zwiotczenia mięśni otaczających łopatki - a to sprawi że gdy je zacznie ćwiczyć i nada im "twardości" - zacznie je "czuć" kontrolować to wszystkie problemy z postawą pójdą w niepamięć )
powiem więcej - znam to z doświadczenia i powiem że to zdecydowanie działa
a na efekty to jeśli się przyłoży i ze średnim obciążeniem ( powiedzmy ok. 60% 1MP ) będzie wykonywał razem z innymi ćwiczeniami to jedno na grzbiet to śmiało mogę powiedzieć że góra 3 tygodnie i problem zacznie znikać
1071436942000
Mawashi
Wysłana - 15 grudnia 2003 10:07
Tigereye - nie opowiadaj chlopakom bajek bo w 3 tygodnie nie zobacza zadnych zmian przy kifozie bo to wada rozwojowa trzonow kregow kregoslupa. Cwiczeniami korekcyjnymio mozna probowac to naprawic ale musza tu dzialac sily rozciagajace, a w zadnym przypadku osiowo obciazajace kregoslup - nawt z niewielkim ciezarem.
Moja rada - wizyta u ortopedy z prosba o diagnoze i zalecenia zwiazane z ciwczeniami korekcyjnymi. Napomknij o silowni i basenie, jezeli bedzie rozsadny to zaproponuje udac sie do dobrej silowni z kompetentnym trenerem ktory dostosuje trening do wynikow. W Warszawie znam tylko jeden taki klub, ale nie wiem gdzie Ty mieszkasz. Jak beda problemy to niech zainteresowani tematem po powrocie od lekarza zaloza nowy temat z dokladnym opisem problemu i opinia lekarza.
Pozdrawiam, Mawashi
**Moderator Działu Trening** I tak jak u Michaila : "KONSULTACJE INDYWIDUALNE-MÓJ MAIL PRYWATNY- POWIADOMIENIEM Z SFD-ZAPRASZAM"
Moderator dz. Trening w domowych warunkach
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
Ekspert -
1071479273000
Mawashi
Wysłana - 15 grudnia 2003 10:17
A i jeszcze jedno - kifoza, lordoza i skolioza nie sa spowodowane zwiotczeniem miesni tylko : - wadami rozwojowymi (lordoza, kifoza) - dysproporcjonalnymi silami, tzn. zbyt slabe miesnie plecow do dzialajacych na nie sil, czyli slabe plecy + zla postawa, ciezki plecak itp. lub dysproporcja w rozwoju umiesnienia, naewt u tych co nie cwicza - jedni maja lepiej rozwinieta klatke, inn plecy itp.
Samo budowanie miesni nie przynosi efektu, do tego trzeba zadbac o rozciaganie miesni i kregoslupa i odpowiednia profilaktyke. W przypadku kregoslupa nic nie dzieje sie w jeden dzien, to najczesciej dluga, samodzielna praca
Pozdrawiam, Mawashi
**Moderator Działu Trening** I tak jak u Michaila : "KONSULTACJE INDYWIDUALNE-MÓJ MAIL PRYWATNY- POWIADOMIENIEM Z SFD-ZAPRASZAM"
Ekspert -
1071479826000
SFD
Wysłana - 15 grudnia 2003 14:13
sorki jeśli popaplałem jakieśgłupoty ale myślałem poprostu o lekkiej wadzie postawy - a tą to i ja miałem , miałem odstające łopatki itd. i gdy tylko zacząłem ćwiczyć ( pewnie chodziło o to że wzmocniłem mięśnie grzbietu przez ciągi ) wszystko minęło no dosłownie jak ręką odjął
mówisz że nie można obaczyć tak szybko efektów - wydaje mi się że można jednak ty wspomniałeś o dość skrajnym przypadku a ja o niewielkiej wadzie - może to tylko nieporozumienie a może rzeczywiście masz rację niewiem
wiem tylko to co po sobie zaobserwowałem - ale każdy jest inny , nie ?
a z tą odpowiedzią to mnie zagiąłeś - chylęczoła przed intelektem
1071494037000
Mawashi
Wysłana - 15 grudnia 2003 14:23
"Mój brat ma odstające łopatki i zapadniętą klatkę piersiową" to nie jest mala wada tylko zaawansowana kifoza.
Pozdrawiam, Mawashi
Ekspert -
1071494610000
SFD
Wysłana - 16 grudnia 2003 21:52
dobrze dobrze
zdecydowanie uznaje wyższość i przyznaje się do pomyłki
dobrze że są ludzie którzy czówają nad tym forum - to bym dopiero na robił jakby mnie posłuchał i coś nie daj Boże złego się stało
mówię poważnie - dzięki za z*** - będę bardziej ostrożny przy pisaniu czegokolwiek