Witam.. Mam pytanie - zaopatrzyłem się w drążek , i zaczynam ćwiczyć podnoszenie w szerokim nachwycie - chyba tak to się nazywa :P W każdym razie - mam pytanie czy ćwiczyć na drążku w jakiś konkretny dzień ćwiczeń - naprzykład wtedy gdy mam ćwiczenia na barki - bo mocno je angażuje - czy poświęcić jeden dzień na odzielne ćwiczenia na drążku , ponieważ ma on wpływ także na bicepsy itp. itd. - sami wiecie najlepiej :).
Ćwicze 2 msc. 1 Dzień Brzuch 2 Dzień Triceps + Klatka 3 Dzień Biceps 4 Dzień Barki 5 Wolne
Nogi - biegam , specjalnie nie che ćwiczyć nóg Plecy - dotąd nie wykonywałem specjalnych ćwiczeń , ale drążek mnie wspomożę ( Ćwicze w domu i mam ograniczone możliwości ćwiczenia niektórych partii , zwłaszcza jeśli chodzi o dokładne ćwiczenie. )
COŚ O SOBIE ZANIM ZAPYTASZ O RADĘ wg tego szablonu:
DZIĘKI INFORMACJOM, KÓRE PODASZ będzie można od razu przejść do konstruktywnej i KONKRETNEJ pomocy w Twojej sprawie.
1.Ile czasu już trenujesz-czy robisz to systematycznie-jeśli tak-to ile czasu. Jeśli nie-to opisz jakie odstępy i jakie okresy treningów? 2.Jak trenowałeś ostatnio:3-6 miesiecy-podaj konkretny plan treningowy zawierający: -rozkład tygodniowy treningów (z podziałem na grupy mięśniowe), -ćwiczenia, serie, powtórzenia, procentowe cięzary, długość przerw pomiędzy seriami jaką stosowałeś, -jakie efekty przyniósł ten trening-konkretnie:masa, tłuszczyk, rzeźba, wytrzymałość, siła, zmęczenie, spadek wagi, itd.??? 3.Opisz konkretnie swoje cele-co chcesz osiągnąć: siłę, masę, wytrzymałość, rzeźbę...??? 4.Podaj swoje możliwości czasowe i sprzętowe. 5.Podaj przeciwwskazania medyczne o ile takie są. 6.Opisz jaką stosowałeś do tego treingu diete-czy stosowałes?
Więc jest tak - ćwicze od dwóch miesięcy.Niestety robie to w domu , ale wykonuje to tak - według szablonu :
1 Dzień Brzuch (brzuszki proste , skośne) 3 serie na maxa - zamierzam dorzucić jeszcze podnoszenie nóg w zwisie 2 Dzień Triceps + Klatka (pompki 3 serie max , wyciskanie - niestety ciężar tylko 10 kg - 3 serie 40/35/30 i PROSTOWNIE RAMIENIA ZE SZTANGIELKĄ W OPADZIE TUŁOWIA - 3 serie , małe obciążenie 3 serie 12/10/8 i wyciskanie sztangi w leżeniu 3 serie na maxa (bo mały ciężar :( )) 3 Dzień Biceps (UGINANIE RAMION ZE SZTANGIELKAMI 3 serie 12/10/8 , jeszcze 3 serie na modlitewniku z małym ciężarem) 4 Dzień Barki (wyciskanie sztangi zza głowy 3 serie max , Unoszenie sztangielek bokiem 3 serie 20/18/16) 5 Wolne
3 serie max - mam namyśli , to , że robie 3 serie i w każdej robie tyle ile moge - na maxa , tak aby poczuć zmęczenie mięśnia (tak mnie kumpel uczył) , Robie 60 sekundowe przerwy między seriami - napoczątku robiłęm 30 sekundowe , ale zauważyłem , że te dają mi lepsze rezultaty - na końcu treningu czuje , że mięśenie był porządniej ćwiczony. Trening ustawiłem , w taki sposób , aby na każde partie przypadało po 4 dni regeneracji - chciałbym uzyskiwać jak najlepsze rezultaty - ale wykonuje tylko tyle ile moge z ćwiczeń w domu , jak zapisze się na siłownie to się to zmienie - jeszcze jedno biegam - codziennie ( 4 dni biegania i jeden odpoczynku) Pierwsze co che osiągnąć - to jak najlepsze ukazanie brzucha , i ogólna poprawa tężyzny fizycznej wszystkich partii , narazie niestety na siłke nie mam kasy , w domu zrobiłem sobie duży drążek i dzięki temu , będe mógł dorzucić jako takie ćwiczenia na plecy , wiem , że to mało ale tyle niestety narazie :( . Później jednak (bo lukam już od pewnego czasu) pisałbym się na Cykliczny trening z wami , ale to chyba dopiero kiedy zaczne chodzić na siłke - tak aby zmaksymalizoawć efekty)
Tak wogóle mam 21 lat 185 cm wzrostu - i przed rozpoczęciem treningu - czyli 2 msc temu , mięśnie były słabiutkie , i wogule nawet specjalnych zarysów nie było widać ważyłem 72 kg. Teraz (niestety ten trening jest bardziej rzeźbiący niż dający większą siłę/mase mięśnia) widać pewne zarysy mięśni , rośne biceps triceps - właśćiwie to widze , ze wszystko się rozwija i jest coraz lepiej z dnia na dzień , no ale nie jest to taki efekt jakbym chodził na siłownie. Trace dodatkowo na wadze - teraz waże 70 kg , ale to było wliczone - bo musze stracić zbędny tłuszcz z pasa , a bieganie , którego wykonuje sporo jednak dużo daje , mas mam małą jak na mój wzrost , i tak układałem ćwiczenia , diete ( teraz spożywam więcej białka zdecydowanie , odstępy czasu od posiłkow - 3 godziny , nie pozbyłem się tłuszczu z diety , wyeliminowałem słodycze ) , aby nie tracić na wadze - i dorabiać się mięśni i tracić brzuch - wiem jednak , że to jest nie możliwe , ale narazie nie jest najgorzej , z drugiej strony gdybym od początku skupił się tylko na brzuchu miałbym już po tych dwóch miesiącach (przy odpowieniej diecie - zmniejeszeniu kategorycznym kalorii) duże lepsze efekty . Teraz pytanie - jak myslisz - zrezygnować , skupić się na jednym ?? Czy kontynuować z jakimiś zmianami??
Mam nadzieje , że opisałem wszystko wyczerpująco.
Jęśli mi odradzasz tego co robie - to ide odrazu na Trening z Wami cykilczny :) No tylko z pewnym opóźnieniem.
Hehe w domu - za bardzo nie wiem jak... Jednakże ten drążek trochę plecy mi wzmocni tzn właściwie - to plecy są trenowane trochę przy barkach , ale te ćwiczenia , są dużo bardziej skierowane na barki. Natomiast nogi - zawsze bałem się trenować nogi , bo boję się o stawy - biegam i to mi starczy... Wszystko zależne od przyszłości - czy zapisze się na siłke czy nie. Jeśli wyjdzie - to oczywiście trening będzie wyglądał zdecydowanie inaczej i da ciekawsze efekty , te ćwiczenia w domu , tak jak napisałem , dają jakieś efekty - bo je widze , ale podejrzewam , że inni mogliby zrobić to w miesiąc a nie dwa. Zresztą jest to bardzo indywidualna sprawa , moge poprostu nie miec predyspozycji do treningu.
1065985585000
Michail ZASŁUŻONY
Wysłana - 12 października 2003 21:08
PLECY NIE SĄ TRENOWANE PRZY BARKACH- MYLISZ POJĘCIA
ZAPRASZAM do udziału w akcji "Trenuj z nami CYKLICZNIE" TUTAJ TRENUJEMY NA POWAŻNIE
MASZ WSZYSTKO PODANE NA TACY-TYLKO TRENUJ, JADAJ I ODPOCZYWAJ, NO I...PATRZ W LUSTRO
A.. wporządku - sam teraz zauważyłem.... Trochę teraz ogladając ćwiczenia w atlasie - zasugerowałem sie podobieństwem ŚCIĄGANIE DRĄŻKA/RĄCZKI WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHWYTEM i 2.Wyciskanie sztangi zza głowy ... . Wybacz pomyłke - czyli właściwie na plecy pozostaje mi ten drążek.
1065986258000
Michail ZASŁUŻONY
Wysłana - 12 października 2003 21:22
Jak to Tylko drązek????
Masz sztangę i to styka- pewnie hantle też??
Mozesz wykonać WSZYSTKO CPO POTRZEBA BY ROZBUDOWAĆ MOCNE PLECY.
Ano tak - musze jeszcze raz dokładnie przejżeć Atlas - i hantle i sztange. Sporo ćwiczeń można tym wykonywać w domu.
Dzięki za naprowadzenie - z reguły najpierw czytam posty z tej tematyki - ale jakoś specjalnie nie wpadły mi do głowy takie ćwiczenia...
O.k. narazie póki jeszcze nie chodze na siłownie , będe wykonywał swój plan .. ale gdy tylko zapisze się na siłownie zaczne trenować razem z wami... Sam Sobie proponuje Grupe 1 :P. Spore opóźnienie - ale zawsze lepiej to niż nic.
P.S. Tak wogóle wykonujesz kawał dobrej roboty - Trzymaj tak dalej!! No i zapomnij o mojej wpadce z barkami i plecami :) Tak to już jest jak chce się zabłysnąć w nie wiedzy.
1065986994000
Michail ZASŁUŻONY
Wysłana - 12 października 2003 21:50
NIE KUMASZ- TRENING CYKLICZNY MOŻESZ ŚMIAŁO REALIZOWAC W DOMU
"W Naszej akcji wychodzę na przeciw WSZYSTKIM, nie zapominając o tych, którzy trenują w domu, na prymitywnych sprzętach. Zawarłem nawet wersje programów treningowych na same sztangielki i ławeczkę, tak więc absolutne minimum treningowe"
Wiem , ale to i tak jeszcze najwyżej potrwa z kilka tygodni - jakiś miesiąc max - a później na siłownie. Wiem , że wasz trening jest super - i na siłce będe miał zdecydowanie lepsze efekty niż w domu. To co robie traktuje jako taki wydłużony wstępik do ćwiczenia z wami. Zresztą jak mi proponujesz - to chyba zaczne od przyszłego tygodnia , od treningu z wami.
Jak to mawiasz.. Bede tylko jadł , ćwiczył i patrzył na efekty w lustrze.