Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 266 razy
słowa kluczowe: wiczenia 
Autor

Ćwiczenia

Elfiasty

Wysłana - 13 lutego 2010 21:52    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam,
Moje pytanie jest skierowane do wszystkich bardziej doświadczonych, zaawansowanych.
Może według niektórych to pytanie powinno znaleźć się w dziale dla początkujących, ale z drugiej strony skąd początkujący może posiadać wiedzę i doświadczenie, które bez wątpienia jest potrzebne do odpowiedzi na to pytanie, a więc do rzeczy:

Jaka ilość ćwiczeń według was jest odpowiednia?

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że na plecy, jeśli się nie mylę, potrzebna jest większa ilość ćwiczeń.

Bardzo często spotykam się z opiniami, że 4 ćwiczenia w zupełności wystarczą, ale ćwicząc przez ponad 3 lata można powiedzieć, że przez 2 bo w pierwszym roku robiłem tylko ćwiczenia ogólnorozwojowe bez specjalnego podziału na partie i dnie.
Zazwyczaj robię 7-8 ćwiczeń po 4 serie na każda partię mięśni na plecy możliwe, że więcej. Przez pewien okres czasu próbowałem robić 4 ćwiczenia, ale po treningach czułem się... tak jakbym w ogóle nie ćwiczył, zero zmęczenia. Chciałbym się wysłuchać waszych opinii na ten temat, zależy mi na wypowiedziach osób bardziej doświadczonych.

Za odpowiedzi z góry dziękuje, za wszelkie błędy przepraszam, ale jest o mój pierwszy post na tym forum.

Pozdrawiam, i czekam na odp :)

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 13 lutego 2010 22:12 
W większości przypadków polecamy:

Trec - AAKG HardCore

CENA: 85.00zł
Universal Nutrition - Creatine micronized powder

CENA: 59.00zł
Nutrex - Lipo-6X

CENA: 119.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

ronie220

Wysłana - 13 lutego 2010 22:12    Edytuj Cytuj
Twoje treningi napewno byly zbyt malo intensywne.

Mowi sie ze na plecy/nogi powinno sie robic wiecej serii.
Ale czym to jest spowodowane?
Musisz przecwiczyc kilka grup miesniowych/nie mowimy o plecach/nogach jako calosci.
W sklad nog wchodza:
lydki
czworoglowe
dwoglowe

Kazdy z tych miesni musi byc traktowany osobno/jak np biceps i triceps.
Wiec robisz 3miesnie jednego dnia.Kazda czesc nog potrzebuje osobnych cwiczen.od 2 do 4.

Wiec jak widzisz nogi to zbyt ogolna ,potoczna nazwa.
Kazdy miesien je tworzacy potrzebuje ilosci cwiczen -mieszczacej sie w granicy normalnej 2/4.

Wiec miesnie tworzace nogi niepotrzebuja wiekszej ilosci serii niz inne miesnie.Tylko musisz zrobic je 3-a wynik jest jaki jest 7/8cw jednego dnia.

Taka sama sytuacja z plecami(najszersze,prostowniki,czworob.)

Twoje pytanie jest zbyt ogolne.Liczba cwiczen wspolgra z iloscia seri.Wiec zalezy jaka liczbe seri masz tu na mysli.
Ale jak powiedzialem wczesniej /skoro po 4cw nie czules zbytnio przemeczenia to znaczy ze intensywnosc z jaka cwiczyles byla przy dolnej granicy.
Ekspert -

Elfiasty

Wysłana - 13 lutego 2010 22:43    Edytuj Cytuj
co masz na myśli pisząc o intensywności treningu?

ciężar, odpoczynek ?

ronie220

Wysłana - 14 lutego 2010 15:00    Edytuj Cytuj
I to i to.Iw gre wchodzi tez doslowna intensywnosc serii,czy robiles do zalamania czy z zapasem
Ekspert -

apokalipsa NUTRIFARM

Wysłana - 14 lutego 2010 18:58    Edytuj Cytuj
napisz jakie ćwiczenia wykonujesz, z jaką intensywnością itp... no i z jakimi efektami; myslę o realnych a nie subiektywnych jak odczucie zmęczenia[szczególnie ogólnego]?

"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
Ekspert -

Elfiasty

Wysłana - 27 lutego 2010 20:05    Edytuj Cytuj
np w piątek robiłem klatkę + trica i brzuch

skos w góre szerokim uchwytem 1 seria 70kg 12 pow, 2 - 80 10 pow, 3 - 85 8 pow, 4 90 4 sam i 2 z pomocą,
skos w góre na suwnicy wąski uchwyt 60kg 12 pow, 65 10 pow, 70 8 pow, 75 4 sam i 2 z pomocą
skos w góre na hantlach 2x 29kg po 10 pow, 2 x 33kg po 8 pow
skos w doł na suwnicy 1 50 kg - 16 pow, 2 60kg - 14 pow, 70kg - 12 pow, 80kg 10 pow
skosk w doł hantlami 2 x 20kg po 12-14 pow, 2x 25kg po 12 pow
rozpietki na skosie 1 - 15kg 12pow, 2 - 17kg 12pow, 3 - 20kg 10pow, 4 20kg 10pow,
do tego rozpietki na brami i butterfly

triceps

ćwiczenie podobne do wyciskania francuskiego hantlem tylko nie za glowe tylko do policzka 1 seria 8kg - 14 pow, 2 10kg - 12 pow, 3 - 12kg 10 pow, 4 - 12 kg 8 pow

pompki na poręczach 1 - 20 pow, 2 - 20 pow 3 i 4 do max ile było siły

prostowanie ramienia podchwytem na wyciagu stojac 4 serie po 12 pow.

brzuch brzuszki 4 x po 30 pow, unoszenie prostych nog na drazku 4 x 8 pow, unoszenie prostych nog w podporze 2 x 16, potem 2 serie max ile dalem rady.

Przerwy miedzy seriami cos okolo 1 min staram się złapać oddech po poprzedniej seri i przechodzić do nastepnej żeby być w miare rozgrzanym.

Zmieniony przez - Elfiasty w dniu 2010-02-27 20:08:12

grimgir

Wysłana - 27 lutego 2010 20:27    Edytuj Cytuj
moim zdaniem albo się obijasz na treningach- stąd dopiero masa ćwiczeń jest cię w stanie ruszyć, albo masz doskonałą, wrodzoną zdolność regeneracji. Przy czym, niestety stawiałbym na to pierwsze.
Ja robię teraz 3 ćwiczenia na klatę tak by zaat. pod każdym kątem( dipsy, skos sztanga, rozp.) i mam dość. Przykładam się do techniki i ciężarów i wystarcza to aż nadto. Wcześniej też leciałem tak jak ty czego efekt widać w profilu- klata niezbyt porażająca. Po przerzuceniu się na obecny wspomniany grafik wszystko ładnie ruszyło.
Więc moim zdaniem- pomijając spec. przypadki, prof. kulturystów i sokarzy gumisi od zastrzyków- robienie takich armagedonów jak Twój wydaje mi się niezbyt. Ale to naturalnie tylko moja opinia.
Plecy też kiedyś katowałem przeróżnymi ćwiczeniami, dużą ilością serii i zdychaniem na każdym teningu. III i i .... figa.
Teraz wiem że wystarczy potężna podstawa w postaci rack pull'a, martwego ciągu.
Do tego można sobie dorzucić jakieś wiosło i obowiązkowo drążek i jest idealnie. Ktoś narzeka czasem że musi robić tyle aż tyle ćwiczeń żeby coś mu drgnęło a nie robi podstaw.
Nie ma sensu robienie długich, nudnych treningów z joggingiem pomiędzy przyrządami co chwila. Lepiej wpaść targnąć 2 ćwiczenia potężnie jakby od tego życie zależało, dobić izolacją i wyjść. A ćwiczenie też za każdym razem byle mieć pompę czy zakwas... zupełnie nie musi prowadzić do sensownych wyników.
Wszystko to moje zdanie, oparte na obserwacji swego ciała przez te 4 lata.
Przysiad, rdl. rack, martwy, dipsy, drążek, military- i w sumie nic więcej nie trzeba by było:)

Elfiasty

Wysłana - 27 lutego 2010 20:42    Edytuj Cytuj
kurde myślę, że zawsze przykładam się do treningów jak najlepiej i staram nie obijać się, no nic bede próbował coś zmienić w takim razie

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.