Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Ćwiczący z wsi i małych miasteczek

MarKosTSD Bushido24.pl

Wysłana - 12 lutego 2010 11:49    Edytuj  Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Sporty i sztuki walki większą popularnością cieszą się oczywiście w dużych miastach - jest więcej klubów, instruktorów, no i warunki lokalowe są oczywiście również lepsze. W czasach PRLu miało to chyba jakieś znaczenie z jakiej kto pochodzi rodziny - czy z chłopskiej, inteligenckiej, robotniczej albo czy ma się w rodzinie księdza czy SBeka - to albo ułatwiało albo utrudniało zrobienie kariery.

Póki co te czasy minęły (choć nie każdy się z tym godzi). Znam wielu mistrzów z małych miejscowości, w tym mistrzów świata w kickobxingu. Czy ktoś z Was zna wielkich sportowców, którym udało się zrobić karierę w świecie a pochodzącego ze środowiska wiejskiego lub małomiasteczkowego (za małe miasteczko chyba należy uważać takie gdzie liczba mieszkańców nie przekracza 50 tys. np. słynny Kazimierz Dolny liczy tylko ... 3,5 tys. mieszkańców). Widać też, że w małych wsiach mieszczą się też ogólnopolskie organizacje sportowe (np. Polskie Stowarzyszenie Moo Duk Kwan Tang Soo Do ma siedzibę w miejscowości Osiek koło Brodnicy - "Gmina Osiek [...] Zajmuje powierzchnię 7512 ha, w tym użytki rolne 6213 ha, z podziałem administracyjnym na 17 sołectw. Sąsiaduje z gminami: Brodnica, Świedziebnia, Wąpielsk, Rypin" www.gminaosiek.pl".

Ja sam urodziłem się i wychowałem na w małej wsi z czego jestem bardzo dumny i nie wstydzę się tego powiedzieć. Jednak wielu ludzi zwyczajnie nie ma takie dystansu do siebie i nadal uważa ludzi mieszkających na wsi za gorszych - z taką dyskryminacją nie można się zgodzić, bowiem ludność wsi to prawie 40 % naszego kraju

Nadal maleje liczba i udział mieszkańców miast w ogólnej liczbie ludności kraju. Obecnie ludność miejska stanowi niewiele ponad 61 procent, natomiast sukcesywnie rośnie liczba ludności mieszkającej na obszarach wiejskich. Ze wstępnych danych wynika, że w minionym roku liczba ludności zwiększyła się w 9 województwach.

Jakie macie na ten temat zdanie?
http://wapedia.mobi/pl/Ludno%C5%9B%C4%87_Polski
Znawca -

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 12 lutego 2010 12:37 
W większości przypadków polecamy:

Dymatize - Xpand Xtreme Pump

CENA: 119.00zł
APS - Mesomorph

CENA: 139.00zł
Pvl - Mutant Mass

CENA: 219.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

GizmoTKD Bushido24.pl

Wysłana - 12 lutego 2010 12:37    Edytuj Cytuj
A choćby Marek Piotrowski - Dębe Wielkie...

"Dan" Freestyle Taekwondo & Kickboxing - Emerytowany Doradca w "Stylach Tradycyjnych"
Znawca -

Yang32

Wysłana - 12 lutego 2010 13:15    Edytuj Cytuj
Sam mieszkam w miasteczku ok 6 tys mieszkańców bez żadnego klubu SW. Ale jak to mówią chcieć to móc , a blisko nie znaczy dobrze.

bujing yishi bu zhang yi zhi
Znawca -

MarKosTSD Bushido24.pl

Wysłana - 15 lutego 2010 08:06    Edytuj Cytuj
Myślałem, że Marek Piotrowski jest z Mińska Maz., ale to nie jest wielka odległość od Dębe Wlk.

Zmieniony przez - MarKosTSD w dniu 2010-02-15 08:07:09
Znawca -

J.Kesler

Wysłana - 15 lutego 2010 18:00    Edytuj Cytuj
Dębe Wielkie ok. 10 km od Mińska Mazowieckiego, natomiast Marek Piotrowski prowadzi zajęcia w klubie razem z M. Kaczorkiem. Marek został uhonorowany ostatniej wiosny nagrodą powiatu Laur Roku za zasługi promocje powiatu.

wirda Bushido24.pl

Wysłana - 16 lutego 2010 19:55    Edytuj Cytuj
Feliks Stamm - Kościan. Co prawda zawodnikiem wielkim nie był, ale walczył.

Moderator Działu - Style Tradycyjne
Znawca -

kaamilew

Wysłana - 16 lutego 2010 20:42    Edytuj Cytuj
Z tą dyskryminacją ludzi ze wsi to pewien pan stanowczo przesadził. Sam mieszkam we wsi liczącej niecałe 200 mieszkańców i sam też poczułem się nieco urażony tymi docinkami i ciągłym podkreślaniem tego ,że ktoś pochodzi z małej wioski.

Zmieniony przez - kaamilew w dniu 2010-02-16 20:47:16

Ncro

Wysłana - 17 lutego 2010 01:48    Edytuj  Cytuj
Pudzian jest z Białej Rawskiej, 3231 mieszkańców.

MarKosTSD Bushido24.pl

Wysłana - 17 lutego 2010 15:08    Edytuj Cytuj
Jacku dzięki za wypowiedź, Ty też chyba jesteś z jakieś wioski i prowadzisz tam klub tsunami?

kaamilew wiele osób mogło się poczuć urażonych takim sposobem prowadzenia dyskusji, podkreślanie (i to na niebiesko, czerwono - różowego mu tam jeszcze brakuje), że ktoś jest mieszkańcem wsi i czynienie z tego argumentu w dyskusji jest co najmniej żałosne. Przecież tak jak napisałem 40 % ludności to mieszkańcy wsi, czyżby komuś się wydawało, że ci ludzie ze wsi to są gorsi?

Piosenka dla wszystkich niewieśniaków http://jorgus1972.wrzuta.pl/audio/8qXb0yBTqsf/elektryczne_gitary_-_jestem_z_miasta

Zmieniony przez - MarKosTSD w dniu 2010-02-17 15:13:24
Znawca -

AdamV

Wysłana - 18 lutego 2010 22:01    Edytuj Cytuj
nie pamiętam imienia ale nazwisko Ziętek kick-boxer, miejscowość Brzeziny z 1 tys osob bedzie. W karierze zawodowej nie przegral zadnej walki

"Walcz z sercem ale używaj tez głowy"
Zapasy - Stoczonych Walk : 10

MarKosTSD Bushido24.pl

Wysłana - 18 lutego 2010 22:05    Edytuj Cytuj
Mariusz :) jako trener jest niemożliwy ale się lubimy
Znawca -

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Ćwiczący z wsi i małych miasteczek

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.