logo
zamknij zamknij

[LC] cukinia zapiekana z kurczakiem

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1342

0 5 0
napisał(a)
boska_mlc
Ekspert
Szacuny 183 Napisanych postów 752 Wiek 27 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 10349
Składniki:

-200g polędwiczek z kurczaka lub filet
-jedna spora cukinia
-dwa małe pomidory, najlepiej malinowe
-1/2 małej cebuli
-ząbek czosnku
-łyżka koncentratu pomidorowego
-przyprawy: papryka ostra/słodka, pieprz, sól majeranek, zioła prowansalskie, łyżeczka soku z cytryny
-opcjonalnie dowolny ser

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w bardzo małe kawałki marynujemy w oliwie i ziołach prowansalskich, skrapiamy sokiem z cytryny. Cukinię dzielimy wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy z niej miąższ - nie wyrzucamy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki- posiekać. Miąższ z cukinii (tak samo pomidory)kilka razy zmiksowałam blenderem w pojemniku do rozdrabniania, ale jak nie mamy wystarczy też drobno posiekać Kurczaka smażymy na patelni, dodajemy następnie cebulę i po kilku minutach miąższ z cukinii. Smażymy na małym ogniu ok. 5 minut po czym dodajemy pomidory i dusimy wszystko jeszcze ok. 5-10min-aż nam się ładnie wszystko połączy. Po tym czasie dodajemy przyprawy i koncentrat. Przygotowanym farszem nadziewamy połówki cukinii. Pieczemy ok 20-30 min w temp. 180-190 stopni. Pod koniec pieczenia można posypać serem, najlepiej startym . Ja miałam tylko chedar w plastrach w domu





Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
dudee
Ekspert
Szacuny 979 Napisanych postów 22797 Wiek 22 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 204623
Zapiekanka wygląda apetycznie.

Dietetyk - konsultacje dietetyczne (kontakt tylko prywatnie)
http://www.sfd.pl/[BLOG]_ROAD_TO_THE_SUCCESS._dudee_-t1127478-s25.html 

napisał(a)
xtras2001
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 122 Na forum 98 dni Przeczytanych tematów 2645
Jadlbym

Jakie makro? Bez sera


Zmieniony przez - xtras2001 w dniu 2017-03-11 00:45:59
napisał(a)
K_PS
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3816 Napisanych postów 34549 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 250140
Bardzo apetycznie

„bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy”

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WIE DIE."

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1935 Napisanych postów 19812 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 80468
Bardzo lubię zapiekane warzywa

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mały blender shaker.

Następny temat

Polecam

Plan treningowy dla początkujących kobiet

Ziemniaki a odchudzanie

Pas treningowy – używać czy nie?

WIELKI powrót Marty Banasik!

Ekspresowa "pizza" z ciecierzycy

Co dają spalacze tłuszczu?

Prosty sposób na dostarczenie wapnia i magnezu

Mateusz Zagórowski - Mistrz Polski w kategorii Kulturystyka Mężczyzn do 90 kg