logo
zamknij zamknij

[BLOG] MissInvincible w kuchni

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 42420

4,2 5 5
napisał(a)
melo15
Ekspert
Szacuny 349 Napisanych postów 2586 Wiek 22 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 39838
Ale pyszności!

Ja też tak często mam że gdy zamiast zwykłej mąki daję pełnoziarnistą to mi nie wychodzi :(

BLOG TRENINGOWY http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5DMelo_15%2FPocz%C4%85tki_z_IF-t1034320-s32.html#post5 BLOG KULINARNY http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_melo15_Nie_ma_bardziej_szczerej_mi%C5%82o%C5%9Bci_ni%C5%BC_mi%C5%82o%C5%9B%C4%87_do_jedzenia_-t1116447.html ZAPRASZAM!!!

napisał(a)
missInvincible
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 986 Napisanych postów 3626 Wiek 25 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 77289
Mam nauczkę na przyszłosć a po prostu nie miałam zwykłej i nie chciało mi się do sklepu lecieć

""Doubt is enemy number one of progression" Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html

napisał(a)
missInvincible
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 986 Napisanych postów 3626 Wiek 25 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 77289
Łaciate brownie fasolowe



Składniki na brownie:
- 230g czerwonej fasoli z kartonu (lub ugotowanej lub z puszki)
-3 jaja
-150g dojrzałego banana
-30g wheya czekoladowego
-30g ciemnego kakao
-30g mąki kasztanowej
-erytrytol lub inne słodzidło do smaku
-odrobina ektraktu z wanilii
-szczypta soli

Składniki na masę serową
-100g twarogu półtłustego
-50g jogurtu greckiego 0%
-1 jajo
-10g budyniu bez cukru
-erytrytol do smaku

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 160 stopni.
Jajka, fasolę i banana zblendować na gładką masę. Dodać kakao, whey, mąkę, słodzidło,sól, wanilię i miksować przez kilka minut.

W oddzielnej misce zmiksować twaróg z jogurtem i jajem , a na koniec dodać budyń i słodzidło.

Formę wysmarować tłuszczem i wylać połowę masy czekoladowej. Następnie wykładać masę serową - łyżką zrobić kilka kleksów a nożem zrobić zygzaki. Na to wylać resztę masy czekoladowej.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, tak żeby forma znajdowała się w dolnej częsci piekarnika i piec 35-40min w 160 stopniach. (ja zmniejszyłam do 150 po 30minutach). Wystudzić i wstawić do lodówki, jesć następnego dnia, bo wtedy najlepsze

Makro na całosć:

1 148,0 kcal
B:87,0 g
W:120,2 g
T: 35,4 g

Ciasto jest sycące i wbrew pozorom robi się ekspresowo!


""Doubt is enemy number one of progression" Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html

1
napisał(a)
missInvincible
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 986 Napisanych postów 3626 Wiek 25 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 77289
Moja wersja kurczaka z fasolą.

Składniki:

-250g mięsa z udek kurczaka
-200g papryki czerwonej
-pół cebuli
-300g passaty pomidorowej
-150g fasoli czerwonej z kartonu
-200g papryki grillowanej marynowanej
-sól, pieprz,czosnek,dwie łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki płatków chilli, odrobina słodzidła (erytrytolu), swieza kolendra i papryczka chilli do posypania na wierzch

Wykonanie:

Na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w spore kawałki swieżą paprykę i chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka i zalać passatą oraz szklanką ciepłej wody. Dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną,kminu, chilli i gotować ok. 20min. Wyjąć kurczaka i rozerwać widelcami na kawałki. Wrzucić ponownie do sosu, dodać fasolę i posiekaną w paski paprykę marynowaną i gotować przez 5-10min aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawić słodzidłem. Podawać z ryżem i kolendrą i chilli.



""Doubt is enemy number one of progression" Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html

3
napisał(a)
missInvincible
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 986 Napisanych postów 3626 Wiek 25 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 77289
Chimichurri

Argentyńska marynata / sos do mięs.
Idealna do steka ale dobrze też łączy się z innymi mięsami.

Ja w chimichurri zakochałam się w argentyńskiej knajpie więc spróbowałam odtworzyć ją w domu

Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- główka czosnku (u mnie 9 cząstek)
- pół niedużej czerwonej cebuli
- sok z ćwiartki cytryny
- łyżeczka oregano i pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 50g octu z czerwonego wina
-100g oliwy z oliwek

Wykonanie:
Pietruszkę posiekać kilkukrotnie, jak najdrobniej się da. Podobnie posiekać cebulkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub tak jak ja - zblendować. Pietruszkę, czosnek, cebulkę połączyć i dodać sok z cytryny i przyprawy. Następnie dodać ocet i oliwę i wymieszać. Oliwy można tak naprawdę dodać sporo więcej - wg uznania. Zamknąć w słoiczku i odstawić do lodówki aby smaki się przeszły

Z jednego słoiczka wychodzi 10 porcji. Czyli liczę porcję (35g) jako 10g tłuszczu 0 białka i 0 węgli.

Polecam !









Zmieniony przez - missInvincible w dniu 24/04/2017 13:59:29

""Doubt is enemy number one of progression" Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html

1
napisał(a)
missInvincible
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 986 Napisanych postów 3626 Wiek 25 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 77289
Roladki z kurczaka z chimichurri

Wykonanie:
Filety z piersi kurczaka przykrywam folią spożywczą i rozbijam tłuczkiem tak aby powstały dosyć cienkie filety. Następnie wykładam 35g chimichurri na całej długosci fileta i zawijam filet w roladkę a następnie obwijam szynką parmeńską. Roladki zostawiam w lodówce na około godzinę a następnie smażę na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Gotowe









Zmieniony przez - missInvincible w dniu 24/04/2017 14:07:33

""Doubt is enemy number one of progression" Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html

2
napisał(a)
missInvincible
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 986 Napisanych postów 3626 Wiek 25 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 77289
Jako, że trzeba wykończyć w końcu zapasy fasoli :

Jajka z chorizo, czerwoną fasolą i papryką.

Składniki:
- 30g chorizo
- pół małej cebuli
- 50g czerwonej fasoli z kartonu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 80g papryki grillowanej marynowanej
- kilka łyżek passaty pomidorowej
- sól, pieprz, papryka wędzona

Wykonanie:

Chorizo i cebulkę drobno posiekać i podsmażyć do zrumienienia. Wrzucić przekrojone na pół pomidorki i fasolę oraz kilka łyżek passaty. Doprawić wedle uznania. Na koniec dodać posiekaną marynowaną paprykę, chwilę podsmażyć i gotowe. Podawać z jajkami.

Najprostszy sposób na jajko w koszulce - na kubku położyć luźno folię spożywczą, lekko posmarowaną oliwą, wbić w zagłębienie z folii jajko i zawiązać w koszyczek. Wodę zagotować w garnku, zestawić z ognia, żeby nie bulgotała, zamieszać łyżką i postawić na ogniu. Wrzucić jajka i gotować parę minut, aż białko się zetnie.




Tym razem żółtko miałam bardziej scięte niż zazwyczaj ale najbardziej lubię w takiej postaci jak poniżej:





Zmieniony przez - missInvincible w dniu 24/04/2017 14:23:33

""Doubt is enemy number one of progression" Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html

2
napisał(a)
Malinowa Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1853 Napisanych postów 19678 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 78815
Ale cuda ! Jestem pełna podziwu

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś” Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_Cud%2Cmi%C3%B3d_i_MALINA_-t1082118.html

napisał(a)
missInvincible
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 986 Napisanych postów 3626 Wiek 25 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 77289
dzięki cieszę się, że się podoba

Oj ta paprykowa... moja ulubiona zupa.


Zupa krem z pieczonej papryki i batatów

Składniki:
-600g papryki (u mnie 2 czerwone i 1 żółta)
-250g batata
-100ml passaty pomidorowej
-10g oliwy z oliwek
-mała cebula
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki chilli

Wykonanie:

Paprykę pokroić na ćwiartki i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec dopóki papryka nie będzie bardzo miękka a brzegi lekko przypalone. U mnie było to ok 40min na dolnych widełkach piekarnika, w trakcie zmniejszyłam lekko temperaturę. Po upieczeniu zdjąć skórkę z papryki - powinna bardzo łatwo odchodzić.
Batata ugotować lub zrobić moim sposobem tzn. wrzucić batata ze skórką do mikrofalówki na ok. 5-7 minut (w połowie ''gotowania'' przewrócić), następnie przekroić na pół i łyżką wyjąć go ze skórki.
Cebulkę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnuszku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać passatę, chwilę podsmażyć i dodać paprykę, batata oraz ok półtorej szklanki ciepłej wody (zależy jak gęstą zupę lubimy). Doprawić, zagotować i zblendować na krem.

Ja posypałam odrobiną parmezanu i orzechami włoskimi - pasowało idealnie.





""Doubt is enemy number one of progression" Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD Styczeń -wyniki

Następny temat

Jajka ze wsi czy z supermarketu cena-jakość?