Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 74483 razy
Ankieta
Trenuje siłowo (dlaczego)
84,54% (443)
NIE trenuje siłowo (dlaczego)
15,46% (81)
Autor

[ART] Siłownia i siła fizyczna w sportach walki

Criplo

Wysłana - 25 sierpnia 2009 12:16    Edytuj Cytuj
ja mam pytanie: czy jesli bedzie okrojony split 3dni w tyg ?
klatka/tric / plecy/bic / barki/nogi to da rade tak jechac czy lepszy bedzie FBW w kazdym przypadku ?

Kamiru

Wysłana - 25 sierpnia 2009 22:11    Edytuj Cytuj
Criplo
Moim zdaniem nikt Ci nie odpowie na to pytanie.

To zalezy od 100 czynnikow- co znaczy okrojony split, Twoje doswiadczenie w sw/silowni, dieta, suplementacja, staz, co cwiczysz, predyspozycje osobnicze, etc.
Nic nawet o sobie nie napisales.

Ile trzeba wlozyc pracy by najlepszym byc? Tysiace godzin, 300 poza domem dni...
Specjalista -

koks11111

Wysłana - 06 września 2009 17:39    Edytuj Cytuj
Naczytałem się wszystkich podwieszonych tematów o sportach walki, o odżywianiu, jak i o treningu na siłowni i... dalej w sumie nie wiem co mam robić.
Zaczynam właśnie ćwiczyć boks (poniedziałek, środa, piątek) i idę na siłownię (wtorek, sobota). I teraz pytania:
1. Jaki trening na siłowni? Czytałem, że pod sporty walki dobry jest FBW, ale tam są ćwiczenia takie jak martwy ciąg, czy przysiady ze sztangą, a tych nie chcę jeszcze robić, bo jeszcze rosnę, a że jestem niski to zależy mi na każdym centymetrze i nie zaryzykuję zatrzymania wzrostu dla siły. Tak więc co robić? Są jakieś zamienniki tych ćwiczeń? Czy w ogóle inny trening będzie dla mnie dobry? A może cięższy trening w sobotę, bo będę miał dzień na regenerację, a lżejszy we wtorek?

koks11111

Wysłana - 16 września 2009 01:12    Edytuj Cytuj
Odpowie mi ktoś?

Draciel 3

Wysłana - 16 września 2009 23:25    Edytuj Cytuj
nie wiem ile masz lat ale skoro nie chcesz robić fbw czy podobnych planów to ćwicz z masą własnego ciała(pompki,przysiady na jednej nodze,brzuszki,podciąganie na drązku itp.)siła ,wytrzymałość pójdzie do przodu przy odpowiednio ułożonym treningu jeśli to nie wystarczy to ciężki plecak na grzbiet i jazda

Lady M www.fight24.pl

Wysłana - 17 września 2009 07:37    Edytuj Cytuj
na razie zrób sobie trening ogólnorozwojowy na siłowni, niech się mięśnie przyzwyczają do wysiłku
zajrzyj do działu "Trening dla początkujących", tam powinni Ci pomóc

"No matter your goal, achieving it always starts with belief
- do not underestimate the strength within."

mój dziennik: [http://www.sfd.pl/-t621203-s191.html#post10]
Specjalista -

koks11111

Wysłana - 18 września 2009 22:38    Edytuj Cytuj
Lat mam 17. Ale byłem z 2 lata temu u endokrynologa na badaniach i coś mi mówił, że jestem jakiś opóźniony z dojrzewaniem i będę rósł do 19-20 roku życia. Liczę, że jeszcze 5 cm urosnę ;)

Co do treningu to mam rozpisany trening ogólnorozwojowy, taki na wprowadzenie. Ćwiczenia izolowane na maszynach, po 4 serie po 10 powtórzeń. Tylko co po tym. Bo ten trening mam na 5 tygodni, a potem nie mam pomysłu co robić. Rzeźba mięśni mnie nie interesuje, co do masy to na pewno chcę przytyć parę kilo, ale znowu nie chcę zyskać wielkich mięśni, które mnie spowolnią w boksie, a nie dadzą mi siły. Przede wszystkim chciałbym osiągnąć wzrost siły, a z tego co czytam to do tego są ciężkie ćwiczenia takie jak martwy ciąg, przysiady itp., a znowu tak jak mówiłem - nie wiem czy to na mój wiek i na 3 miesiące chodzenia na siłkę.
Pomóżcie :)

Draciel 3

Wysłana - 19 września 2009 08:09    Edytuj Cytuj
Ćwiczenia izolowane na maszynach,
na tym siły dużej nie zrobisz,,ogranicz a najlepjej wyrzuć to z swojego planu treningowego.
Tylko co po tym. Bo ten trening mam na 5 tygodni,
nie ma takiego czegoś jak plan na xx tygodni ćwiczysz dopóki działa potem zmiany
co do masy to na pewno chcę przytyć parę kilo, ale znowu nie chcę zyskać wielkich mięśni, które mnie spowolnią w boksie,
jeżeli będziesz ćwiczył rozsądnie a nie z maszynami izolującymi,do tego będziesz się rozciągał ćwiczył dynamikę i technikę to przybranie masy nie zaszkodzi.
Przede wszystkim chciałbym osiągnąć wzrost siły
to ćwicz z masą własnego ciała a jeżeli uważasz że pompki np są za lekkie to w plecak włóż obciążenie ,to samo z przysiadami na jednej nodze,tak samo z ćwiczeniem na drążku itp.same katowanie bica siły ci nie da.musisz poddawać mięśnie nowym bodźcom by rosły i były silniejsze.

Zmieniony przez - Draciel 3 w dniu 2009-09-19 08:10:04

koks11111

Wysłana - 19 września 2009 13:18    Edytuj Cytuj
Ja doskonale wiem, że siły dużej na izolowanych ćwiczeniach nie zrobię. Wiem też, że na siłę powinny być przysiady, wiosłowanie, wyciskanie, drążek itp. Tylko, że przysiadów czy wyciskania w stójce boję się robić ze względu na to, że jeszcze rosnę.

Co do tego na ile jest trening. Akurat ten trening mam tylko, żeby wejść w cykl treningowy i wprowadzić organizm do ćwiczeń bo wakacjach, gdzie się obijałem, ale sam chyba przyznasz, że robienie izolowanych ćwiczeń przez parę miesięcy nie ma chyba większego sensu.

A mógłbyś napisać więcej ćwiczeń, tak żebym miał coś na wszystkie ważne partie mięśniowe? Bo podałeś tylko pompki.

Rejtan1987

Wysłana - 19 września 2009 13:39    Edytuj Cytuj
bardzo pouczajacy artykul, napewno sie przyda.

Odpowiedzi jest na 11 stron.      poprzednia  następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

[ART] Siłownia i siła fizyczna w sportach walki

Strony:  pierwsza  1  2  3  4  5  6  8  9  10  11   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.