Ja mam jedno pytanie... Zamierzam wejść na typową masówkę i z posiłkami w szkole... No cóż, nie wyrabiam się z czasem, żeby wrąbać ryż, mięso, zagryźć orzechami i warzywami. Więc zastanawiałem się, kombinowałem... Ryż i kasza odpadają, za długo zajmują. Mięso jest okej, zjeść to to chwila. Chleb razowy mi nie podchodzi, chociaż próbowałem się przełamać... Kombinowałem też z kaszą manną w butelce, coby szybko wypić i mieć węgle z głowy, ale oczywiście wsio pęczniało i wypić nie szło, trzeba było łyżką wygrzebywać. A teraz zastanawiam się nad czymś... Czy węglowodany złożone można zastępować z powodzeniem tłuszczami? To znaczy, zamiast worka ryżu zjeść sporą garść orzechów, słonecznika czy czegoś podobnego... Ułatwiłoby to znacznie życie... Czy więc posiłek wyglądający mniej więcej tak: 100g kurczaka 60g orzechów (włoskie bądź ziemne) jakieś warzywo (rzodkiew, ogórek, marchew, takie tam...)
ma prawo zaistnieć w masówce? Czy może to konieczne, żeby kalorie dostarczane były głównie przez węglowodany? Bo jeśli tak, to trza będzie wcinać razowce, ych...
Every f***ing thing is possible.
1262372627000
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Wysłana - 01 stycznia 2010 21:10
kasza manna to słabe źródło ww ze wszgględu na ig oraz przetworzenie
oczywiście że możesz zrobic posiłki bioałkowo tłuszczowe w szkole tylko napisz coś o sobie jaki masz bilans btw aktualnie wage i mase ciała coś wymyślimy
Waga 73kg, wzrost 169cm (ale nie jestem dumnym posiadaczem nadwagi, mimo liczb). Lat wkrótce 16.
Bilans układam +500kcal w treningowe, + 1000 w beztreningowe. Zużycie kalorii wychodzi mi trochę powyżej trzech tysięcy, nie licząc ćwiczeń siłowych i aerobowych. W poniedziałki, środy i piątki mam siłownię, we wtorki, czwartki i soboty biegam (20-30 minut, nic wielkiego). Zamierzam jeść 4000-4200kcal dziennie. (nie obawiam się zalania tłuszczem, jedząc nawet 5000kcal nie tyłem, ale wolę nie ryzykować. A jedzenie 5000kcal jest mi ciężko utrzymać - no ile można jeść?).
Every f***ing thing is possible.
1262382961000
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Wysłana - 01 stycznia 2010 23:04
nie wiem po co Ci aż 4000kcal przy takiej wadze .... daj około 1,5g tłuszczu na kg masy ciała i w szkole jak najbardziej walnij posiłek ww białkowy