Na prośbę niektórych osób nakręciliśmy jeszcze dwa kolejne filmiki. Oto pierwszy z nich przedstawiający 3 techniki. Na filmie zobaczycie parę możliwości ataku kolanami.
W muay thai większość kolan wykonujemy w klinczu. Zdarzają się również kolana z wyskoku oraz te bez chwytu.
1. Kolano bez chwytu z zasłoną skośną: Często wykorzystuje je gdy przeciwnik jest tak blisko że nie mogę już kopnąć z front kicka, a chcę utrzymać dystans. 2. Kolano z chwytem komentarz chyba zbędny 3. Kolano z wyskoku j/w
Przy ataku kolanem stopę podporową mamy na palcach a biodra wbijamy w przeciwnika. To nie ma być tylko uniesienie nogi w górę.
Dodatkowo gdy wykonujmy atak kolanem po chwyceniu przeciwnika, naciągamy go mocno ma kolano które wchodzi w niego z bardzo dużą siłą. Ważna jest tutaj praca biodrami bo bez tego nie będzie siły i nie zrobi to większego wrażenia na przeciwniku.
Na koniec zostało Kolano z wyskoku, przy tej technice całym ciężarem ciała wpadamy w przeciwnika i już z tego jest siła. Dobrze jest jednak trochę biodro wypchnąć w przód zawsze to dodatkowa siła.
Mam nadzieje że się nie zawiedliście na filmie
Pozdrawiam!
Zmieniony przez - 4rScorpion w dniu 2009-11-03 15:53:46
a ja dodam tylko tyle, że w "Anatomii sztuk walki" mówili, że siła takiego kopnięcia jest porównywalna do zderzenia z samochodem jadącym 50 km/h
"No matter your goal, achieving it always starts with belief - do not underestimate the strength within."
no właśnie widziałem 0 techniki miał co to jest 50km/h :P
Fajny filmik jeszcze zrób jak cios wyprowadzać i inne kopnięcia i zrób 1 temat może mniej tematów się będzie pokazywać .
KB/MT/MT + BJJ
1257268940000
AdamV
Wysłana - 03 listopada 2009 18:26
zalezy tez jaki samochod... ;] moze wazacy 1 tone? gdyby ta sila uderzenia kolanem miala moc prownywalna do samochodu jadacego 50 km/h to by ludzi sie zabijalo bez problemu... ale tak na powaznie to ladny filmik :)
"Walcz z sercem ale używaj tez głowy" Zapasy - Stoczonych Walk : 10
1257269196000
Thats_Nice
Wysłana - 03 listopada 2009 18:40
nooo . Wielkie dzieki Scoprion i Lady . Napewno sie przydadza i bede sie technicznie wrzorowal na filmiku
SOGi
Nosił wilk razy kilka - ponieśli i wilka.
1257270027000
Blacha91
Wysłana - 03 listopada 2009 18:40
4rScorpion
Ignorante juris nocet
1257270055000
4rScorpion SPAMER
Wysłana - 03 listopada 2009 18:48
AdamV tamto kopnięcie wykonał Tajlandczyk na manekinie. Kopnięcie trafiło na splot słoneczny i kolano wbiło się sporo w kukłę. Zmierzyli siłę i wyszło jak wyszło
filmik dobrze zrobiony tylko troche za cicho jakieś objaśnienia coś teges ale dobra robota te pierwsze 2 techniki praktyczne a ta ostatnia z doskoku to ja nie widzę w niej porządnego zastosowania