witam . mam 16 lat i dopiero zaczynam ćwiczyć. pytam czy warto zakupić odżywki białkowe ?? jesli tak to pisac jakie najlepiej kupic i ile na początek brac !!
Na poczatek to sobie uloz diete i odpowiedni plan treningowy.A potem w zaleznosci od brakow w diecie kup sobie odzywke i dawkuj ja tak by owe braki uzupelnic.Nie jestem zbyt orginalny mowiac to wszytko,ale takie posty sa tu walkowane po milion razy.Kazdy powie Ci to samo co ja.Pozdro.
1169999064000
McGriff
Wysłana - 28 stycznia 2007 17:11
jak masz diete to se kup, nie zaszkodzi
1170000701000
ArTyStA997
Wysłana - 28 stycznia 2007 17:19
ja mysle ze jest sens
najpierw jakies bialkowe
a przy dluzszym stazu kreatyne
1170001154000
Cinqg
Wysłana - 28 stycznia 2007 18:16
Tak,faktycznie nie zaszkodzi, ale kolega pyta sie czy WARTO.To ja odpowiadam ze nie majac diety niewarto.Bo jaki jest sens wydawania 100-150zl na bialko, jesli nie ma sie odpowiedniej diety.Przyrostow po tym miec nie bedziesz a dieta wyjdzie Cie taniej i na pewno efektywniej.
1170004585000
MDRAGON
Wysłana - 28 stycznia 2007 18:20
rozpisz sobie diete - to podstawa Przy Twojej wadze(zakladam ze nie jest ona zbyt wysoka) nie potrzebujesz wspomagac sie bialkami. Wszystko dostarczysz z jedzenia.
Tak wiec polecam dział odżywania. Pozdr
trening -> ból -> rozwój
Ekspert -
1170004850000
Chong Li
Wysłana - 28 stycznia 2007 18:22
Jakby się uparł to i mogą zaszkodzić. Najpierw dieta, a nie kupować na pałę.
Do autora - przy okazji coś o sobie napisz, jesteś ekto, endo ??, jak się teraz odżywiasz itp.
Pochlebcy są podobni do przyjaciół tak jak wilki do psów
1170004959000
KingCold
Wysłana - 28 stycznia 2007 18:31
hetero?? homo
Co do tego, że przyrostów mieć nie będzie. Będzie miał jeżeli będzie ćwiczył, ale dzięki białku one nie wzrosną. Bo to zabrzmiało tak, jakby brał białko i nie rósł w ogóle
Wiesz, na ślepo nie ma co doradzać, przyjdzie ktoś i powie, że ma 18 lat, zaczął ćwiczyć i pyta się co brać. Ktoś mu doradzi w ciemno żeby sobie coś kupił. Gościu kupi gainera, weźmie według zaleceń z etykiety 200g dziennie. Gościu wraca po czasie na forum i się okazuje, że jest endo, zalał się tłuszczem, stracił kase i jeszcze do tego musi teraz sie pozbyć fatu.
Wiem, że skrajność ale żeby komuś coś doradzać to trzeba najpierw coś o nim wiedzieć. A o autorze tematu to niewiemy praktycznie nic.
Pochlebcy są podobni do przyjaciół tak jak wilki do psów
1170009435000
KingCold
Wysłana - 28 stycznia 2007 20:40
Chong Li ale czy ja w jakikolwiek sposób napisałem, że nie ma o sobie podawać info czy coś?? Ja tylko stwierdziłem, ze czy tak czy tak skoro zaczyna przyrosty będą. Z białkiem czy bez i tak będą efekty. Sugeruję mu tym samym ćwiczenie bez białka bo jeżeli początki to nawet bez diety pójdzie, wystarczy dużo jeść chyba, że ma tendencję do otłuszczenia.
"Bo jaki jest sens wydawania 100-150zl na bialko, jesli nie ma sie odpowiedniej diety.Przyrostow po tym miec nie bedziesz a dieta wyjdzie Cie taniej i na pewno efektywniej."
Hmm...no ok.Co do tego czy wyjdzie taniej to faktycznie moze sie zapedzilem.Ale ze efektywniej to na pewno.Oczywiscie ze cwiczac bez diety odpowiedniej przyrosty i efekty beda, ale na pewno nie warto jest zeby koles wydawal ta 100 na samo bialko bo i po co?Zaloze sie ze to jedna z tych osob co mysla ze biorac bialko nagle wszedzie skoczy im +4cm.Hmmm...jakos nie widze zeby sam zainteresowany bral udzial w dyskusji.