SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

!!info na temat białka!!pleasse

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2542

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
mam taką nietypową prośbe.potrzebuje na lekcje "podst. żywienia" jakiś konkretnych informacji na temat wartości biologicznych białka oraz ogólnych wiadomości o białku.nie tak dogłębnie ale treściwie i mądrze.z góry wielkie dzieki i pozdrowienia!!!

Krystian
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 78 Napisanych postów 25514 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 110527
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
dzieki wielkie .na ciebie można zawsze liczyć

Krystian
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 78 Napisanych postów 25514 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 110527


-=[ BEZWZGLĘDNY SZATNIARZ ]=-
Dla przyjacół ABDULLAH HONEYLOCKS
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 71 Napisanych postów 10883 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 44966
Białka są to makrocząsteczki o złożonej strukturze chemicznej, których elementarne części składowe stanowią aminokwasy, zbudowane z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki.
W ustroju człowieka występuje 18 aminokwasów, różniących się budową i długością łańcucha bocznego, a także oddziaływaniem ( kwaśny, zasadowy, obojętny). Wyróżnia się tez aminokwasy o wydłużonym łańcuchu bocznym (izoleucyna, leucyna, walina), które mają odmienne własności biologiczne od pozostałych aminokwasów, a miejscem ich katabolizmu nie jest wątroba lecz mięśnie szkieletowe.
Aminokwasy dzielimy na endogenne i egzogenne. aminokwasy endogenne zwane nieniezbędnymi mogą być syntetyzowane przez ustrój człowieka przy wykorzystaniu posiadanej puli azotu oraz prostych związków węgla pochodzących z innych składników odżywczych. Niektórych aminokwasów organizm człowieka nie jest w stanie syntetyzować sam i muszą one być dostarczone z zewnątrz z pożywienia - aminokwasy egzogenne.
Należą do nich leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, treonina, tryptofan, metionina i fenyloalanian. Dla dzieci w okreise wzrostu niezbędne jest rówenież dostarczenie hisrtydyny i argininy, określanych mianem względnie egzogennych.
O wartości odżywczej białka decyduje nie tylko ich skład ilościowy ( ilość aminokwasów egzogennych), ale także ich wzajemny stosunek (tj. stosunek aminokwasów egzogennych do endogennych), gdyż w razie braku aminokwasów endogennych mogą one być syntetyzowane z amninokwasów egzogennych.
Biorąc pod uwagę wartość odżywczą, białka pożywienia można podzielić na pełnowartościowe, częściowo pełnowartościowe i niepełnowartościowe.
Białka pełnowartościowe to takie, które zapewniają utrzymanie odpowiedniego rozwoju i wzrostu ludzi. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach zbliżonych do zapotrzebowania człowieka.
Pełnowartościowego białka dostarczają białka pochodzenia zwierzęcego a wiec jaja, mleko, sery, mięso, ryby.
Białko częściowo niepełnowartościowe to takie, którego skład aminokwasowy wystarcza do utrzymania życia ale jest niedostateczny dla wzrostu i rozwoju organizmu. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy lecz niektóre w niedostatecznych ilościach np. białka zbóż zawierają za mało lizyny. Białka niepełnowartościowe ze względu na swój skład aminokwasowy są niewystarczające ani do wzrostu ani do podtrzymania życia. Białka te
zawierają bardzo mało lub nie zawierają wcale jednego lub kilku niezbędnych aminokwasów.
Przy zapewnieniu dużej różnorodności produktów zachodzi zjawisko wzajemnego uzupełniania się białek prowadzące do uzyskania wysokiej wartości odżywczej pożywienia. Musi ono mieć jednak miejsce w każdym posiłku, aby wykorzystanie białka było jak najlepsze. Stanie się tak pod warunkiem gdy białka roślinne i zwierzęce zostaną spożyte jednocześnie.
O ile pojedyncze białka roślinne są niepełnowartościowe to zestaw 2 lub więcej produktów dostarczających białko roślinne może stanowić pełnowartościowe pożywienie (tzw. efekt uzupełniania się białek). Do produktów dostarczających białka roślinnego zaliczmy produkty zbożowe (pieczywo, makaron, kasze), nasiona roślin strączkowych (groch, soczewica, soja, fasola) oraz ziemniaki. Przy czym na największa uwagę zasługują białka roślin strączkowych, a szczególnie soi, bowiem ich skład aminokwasowy jest zbliżony do białek pochodzenia zwierzęcego.
Białka powinny pokrywać 12-14% całodziennego zapotrzebowania na energię, dorosły człowiek potrzebuje średnio od 0,8 do 1 grama białka na kilogram masy ciała na dobę, przy czym 1/3 ogólnej ilości spożytego białka powinna pochodzić z białka zwierzęcego. Młodzież i sportowcy wykazują większe zapotrzebowanie na ten składnik, a białko zwierzęce u nich powinno stanowić 50% ogólnie spożywanej ilości.

______
Kawosz
____________________________
Kucharek w Jadlodalni

"Drzewa umieraja stojac, siadaj mamo!"

pierwsza by zobaczyc twoje oczy...
druga, druga... by zobaczyc twoje usta...
trzecia po to by zobaczyc cala twoja twarz...

A.W.O.L.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ILE POTRZEBUJE BIALKA,WEGLOWOD. I KALORII

Następny temat

Jestem tu nowy ;)

WHEY premium